Raed Arafat a propus restricții dure de deplasare a persoanelor. Acum e furios că documentul a ajuns în presă

10
9011

Raed Arafat a elaborat vineri dimineață un document, numit „Hotărârea nr. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”, prin care propune limitarea deplasării persoanelor pe fondul stării de urgență.

În scurt timp, cineva din preajma lui Arafat a „sifonat” documentul spre ziarul Libertatea, de unde a fost preluat de toată presa. Arafat s-a înfuriat, dă dezmințiri și face precizări, iar pe „sifonar” vrea să-l depisteze și să-l bage în pușcărie.

Dacă documentul semnat de Raed Arafat ar fi aprobat de Guvern, românii ar mai avea voie să-și părăsească locuințele doar în câteva situații de excepție.

Documentul lui Arafat, destinat a fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele activități:

 • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială (e nevoie de adeverință de la angajator).
 • Cumpărături lângă domiciliu.
 • Consult medical care nu poate fi amânat.
 • Ajutorarea bătrânilor aflați în dificultate.
 • Alte urgențe, cu detalierea traseului.
 • Sport lângă domiciliu.
 • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

DSU: „Este un draft. Poliția a sesizat DIICOT”

După publicarea documentului, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – condus tot de Raed Arafat – a făcut următoarele precizări:

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat «HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020»,

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”

Raed Arafat pe Facebook: „Pot fi luate, amânate sau respinse”

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass-media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare.

Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU, în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.

Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri, care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor, chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.

De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.

Din păcate, iresponsabilitatea persoanei care a făcut public acest proiect, când acesta este încă pe masa discuțiilor, este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând ca un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște.

Pe de altă parte, chiar dacă acest proiect este adoptat în urmatoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

10 COMENTARII

 1. Arafat trebuie dat jos. E oricum prea tarziu dar trebuie dat jos. Arafat are gandire de dictator. E in regula sa impui masuri dure in caz de criza, dar nu este in regula sa le impui in mod netransparent si fara dezbatere publica, chiar rapida, dar publica. Si nu este deloc in regula sa ameninti presa serioasa care publica document, nu minciuni. Arafat face mult rau PNL-ului, Vela nu a scapat de frustraile si lasitatile unui baronas de provincie, nu are stofa de lider national care ar fi trebuit sa il trimita din prima zi la minister pe Arafat in somaj. Exista mii de romani pragatiti la universitati prestigioase in managementul situatiilor de criza si risc, de milioane de ori mai buni decat Arafat.

  • Ce dezbatere publica vrei in situatie de stare de urgenta, parca esti ciolacu,, nene! Apropo, tie Libertatea ti se pare presa serioasa?? Sa fim seriosi, este un ziar de scandal, si e clar ca exista o cartita la guvern, probabil aceeasi care a sifonat ca are de gand guvernul sa rechizitioneze hexipharma, si vinerea trecuta se prezinta avocatii la tribunal si inainteaza o cerere de intrare in insolventa, cand de 5 ani e inchisa si nu se mai intampla nimic pe-acolo, asteptand serpii sa se uite totul si sa-i dea drumul pe sest.
   Masurile respective sunt intr-adevar serioase vizavi de restrictia libertatii de miscare, insa probabil intr-o saptamana se ajunge acolo, cand ai cohorte de pensionari tampiti care ies pe strada cu treaba sau fara treaba, cand ai cretini care fug din izolare sau spitale, ce-ai vrea?? Sa iei corona de la vreunul dintre descreieratii astia?? Tot intra mii de romani care se intorc din Italia, Spania etc, se duc acasa cu promisiunea ca stau in izolare, iar unii dintre ei mint ca stau, de fapt ies si se vantura in toate partile, ce vrei sa faci cu tara intr-o asemenea situatie?

 2. PNL trebuie sa scape cit mai curind de asocierea fie si numai de imagine cu Arafat. Dar nu e numai de imagine cita vreme il accepta la conducere alaturi de ei.
  Iar Arafat trebuie sa apara numai la postul national nu la mincinosii de la Antena3. De aia nu e deranjat ca publica fake-news?

 3. Si dacă ar fi așa???….uite chiar acum într-un oraș din judetul Brașov se desfășoară un bairam cu mici, bere, manele,… s-au întors afumatii.ce lege ,ce amenzi poliția și jandarmeria habar n-au…e adevărat se ține în maial ,la pădure dar sunt zeci…

 4. Arafat are dreptate. Tarile care au dispus, din timp, masuri dure de circulatie nu prea au probleme cu virusul.
  Mai bine dispui acum restrictii de circulatie decit atunci cind ai 100 de mii de infectati si nu se mai poate face nimic. Mai bine stai in casa, degeaba, sanatos decit bolnav.
  Romanii sint o natiune speciala care stie tot si pentru care toti ceilalti sint prosti.

 5. Acum o întorc ca la Ploiești , nesimtitii. Starea de urgentă și inchiderea granițelor trebuia sa o ia de la 1 Martie 2020 și măsuri in ceea ce privește deplasarea celor din instituțiile statului , fără pupături și strângeri de mâna.!
  Acum când l-au pupat in fund pe acest doctor de zici ca-i Mesia , sigur ca a transpirat omul când a vazut ce prostie vrea sa facă, restrângerea deplasării persoanelor.!!!! Vine Raed Arafat și ne sduce pâine și ce este nevoie ? Numai Un tampit ca acest individ ar face așa ceva. Noi romanii sa evitam pe cât posibil deplasările inutile in aceasta perioada și contacte cât mai putine sau deloc , pana o trece acest blestemat de coronavirus COVID19 care a dat lumea peste cap.!!!

 6. Probabil vre-un coleg psd-ist a dat druul la draft, așa încredere să ai prietenii puși de psd, sun în stare să trădeze pe oricine numai ca ei să prospere, Arafat nu poate fi înlocuit în criză, pe cine să pui în locul lui, ca să te pui la punct cu tot ce se mănâncă la situații de urgență îți trebuie mult timp.

 7. De ce arafat obliga populatia Romaniei sa nu mai circule pe strada daca el a fost de acord sa intre in tara peste un milion de persoane care pot sa fie infectati si sa raspandeasca boala in toata tara? Trebuia sa inchida granitele indiferent de cati romani urlau in tarile pe unde ,,lucrau,, cu mana intinsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here