vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsProfesorul Cherecheș demisionează din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății: "Experiența...

Profesorul Cherecheș demisionează din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății: „Experiența mea a fost una amară. Nu e cazul să rămân dacă mă simt inutil”

-

Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate publică și cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, a demisionat din funcția de consilier onorific al secretarului de stat Andreea Moldovan, de la Ministerul Sănătății. Profesorul Cherecheș fusese numit în funcție pe 17 februarie, iar după 5 săptămâni a renunțat spunând că se simțea inutil, iar sfatul i-a fost cerut, în acest interval, de numai două ori.

Expertul a fost, în ultimele luni, una dintre cele mai constante prezențe în spațiul public, intervenind și explicând adesea nu doar situația existentă, efectul vaccinurilor și lucrurile la care trebuie să ne așteptăm, dar și unde se comit erori (așa cum s-a întâmplat astă-toamnă, prin modificarea modului de calcul al ratei infectării).

Explicațiile profesorului Răzvan Cherecheș

„Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită).

Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste).

- Advertisement -

Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu).

Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil.

Cele 4 aspecte pe care le-am semnalat de multiple ori ca fiind prioritare:

- Advertisement -

– testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației);

– comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut);

– raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare;

– Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică).

Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic!

Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile!

Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar.

Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -