marți, aprilie 16, 2024
AcasăMainPsiholog: “Cei care se hrănesc cu știri toxice, cu idei de tip...

Psiholog: “Cei care se hrănesc cu știri toxice, cu idei de tip conspiraționist, vor fi mereu frustrați și revoltați. Cei de bună-credință înțeleg că sănătatea e mai importantă decât dreptul la plimbare“

-

Oamenii de bună-credință, care înțeleg că sănătatea e mai importantă decât restricționarea dreptului la plimbare sau cumpărături, vor face față stresului, pe când ceilalți, care se hrănesc cu știri toxice și conspirații, vor fi mereu frustrați. Aceasta este concluzia psihologului Mihai Copăceanu, care a vorbit la RFI despre felul în care populația reacționează la stresul situației neobișnuite provocate de apariția pandemiei, dar și de presiunea fenomenului conspiraționist.

Psihologul a explicat de ce știrile false au un impact mai mare: fiind neobișnuite, sunt mai interesante. Ele au priză la oameni grație mecanismului de apărare al organismului uman. În fața pericolului și a unor situații care ne scot din zona de confort, negarea realității este o formă de protecție la nivel mental.

Psihologul Mihai Copăceanu la RFI

Ce ne poate crea o stare de tensiune și de stres este nesiguranța. Faptul că ne uităm foarte des la știri și primim mesaje contradictorii, poate, de la o zi la alta sau de la o oră la cealaltă, această nesiguranță impactează, pentru că oamenii își fac proiecții, își fac planuri, se gândesc la cum va fi activitatea lor profesională sau școlară și ele suferă anumite tipuri de opreliști sau de bariere

Dacă românii sunt de bună-credință – iar mare parte dintre noi sunt de bună-credință -, conștientizăm, suntem bine informați și suntem solidari cu medicii și în același timp respectăm măsurile autorităților, pentru că nimeni nu are niciun interes ascuns, vom putea fi adaptabili. Vom putea fi înțelegători față de orice măsură și ne vom putea pregăti și psihologic, și mental, dar chiar și în gospodăria noastră, ca să facem față.

- Advertisement -

Acceptarea oricărei situații care ne stresează pe noi este modul în care noi facem față

Oamenii de bună-credință, care înțeleg că sănătatea este mai importantă decât restricția unor drepturi de la plimbare sau vizite sau cumpărături la anumite intervale, vor face față stresului. Cei care se hrănesc cu știri toxice, cu diferite idei de tip conspiraționist, vor fi mereu frustrați și revoltați. Acceptarea oricărei situații care ne stresează pe noi este modul în care noi facem față.

Deci, cei care vor fi revoltați și nemulțumiți sunt, de fapt, cei care nu vor accepta și care vor fi și mai stresați, și mai frustrați de aceste măsuri.

Să știți că tot acest fake-news, toată toxicitatea știrilor și informațiilor false, contează foarte mult pentru că ele se răspândesc mult mai rapid pe orice formă de social-media sau prin televiziuni, radiouri sau presa online și scrisă pentru că sunt mult mai interesante.

- Advertisement -

De ce oamenii cred mai degrabă o informație de tip conspiraționist în detrimentul uneia oficiale: e neacceptarea a ceva ce ne amenință nouă viața

Și există câteva motive pentru care oamenii cred mai degrabă o informație de tip conspiraționist în detrimentul uneia oficiale. E vorba tocmai de neacceptarea a ceva ce ne amenință nouă viața.

Dacă eu cred că nu există coronavirus și nu trebuie să mă supun unor măsuri, de fapt eu îmi protejez viața și nu mă situez în categoria celor cărora le este frică de a se îmbolnăvi și, mai târziu, de a muri.

Deci, este mecanismul nostru de supraviețuire, de a face față oricărei amenințări, și aceste știri, din păcare, au mare succes, mai ales că ele se răspândesc rapid și pe WhatsApp, și în online. Și pentru că ele sunt credibile. Ba, mai mult, nu sunt nici verificabile.

Multe dintre ele sunt atent făcute, pe lângă text au și fotografii. Fotografiile sunt categoric false, luate din alte contexte, iar cei care le transmit nu mai au, în această viteză a informației, un spirit critic și capacitatea de a analiza și de a pune la îndoială informațiile pe care le primesc.

Ce este trist: din păcate, sunt persoane cu o anumită prestanță a profesiei, fie că vorbim de medici, de unii oameni politici, care sunt promotori ai acestor informații de tip toxic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Dar cum, la noi, în România, PROSTIA este DEFINITORIE pentru o (PREA!) MARE a populațieiiiii…

    Ăștia, IDIOȚII, sunt și cei care ne NENOROCESC la/prin vot, de 31 de ani încoace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -