duminică, aprilie 14, 2024
AcasăNewsNoua tulpină Covid, cu 70% mai contagioasă, nu afectează eficiența vaccinului. Cei...

Noua tulpină Covid, cu 70% mai contagioasă, nu afectează eficiența vaccinului. Cei deja trecuți prin boală au risc foarte mic de recidivă

-

Noua mutație a virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia de Covid, îl face cu 70% mai contagios decât vechea tulpină, dar nu afectează eficiența vaccinului, iar cei deja trecuți prin boală au risc foarte mic de recidivă. Acestea sunt concluziile unui interviu realizat de HotNews.ro cu Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Expertul, care a criticat în ultima lună strategia Guvernului și e adeptul unui lockdown dur de câteva săptămâni pentru a evita o creștere dramatică a numărului de cazuri în ianuarie, spune că noua tulpină a virusului, apărută în Marea Britanie, nu trebuie să ne surprindă, dar nici să ne îngrijoreze.

SARS-CoV-2 suferă cam două mutații pe lună. Acestea nu afectează însă eficiența vaccinurilor dezvoltate până acum

În medie, spune Cherecheș, SARS-CoV-2 are cam două mutații pe lună. Nu toate sunt periculoase și nici importante. Aceea din Marea Britanie îl face mult mai contagios, dar în același timp nu afectează în vreun fel eficiența vaccinurilor (care e de peste 90% în cazul BioNTech/Pfizer și Moderna).

Persoanele infectate deja o dată și care s-au vindecat prezintă, statistic vorbind, un risc foarte mic de a se reinfecta chiar și cu noua tulpină. Sunt extrem de puține cazuri, la nivel mondial, de persoanre reinfectate, chiar și cu o nouă variantă a virusului.

- Advertisement -

Profesorul spune că imunitatea dobândită prin vaccinare este mai puternică și durează mai mult decât cea obținută la trecerea prin boală.

Evoluția acestui agent patogen este una normală, pentru că orice organism viu se modifică și suferă mutații în timp. Profesorul Cherecheș: “Virusul SARS-CoV-2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă față de restul, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă. Acest lucru are impact exclusiv asupra părții de infecțiozitate. Din ce știm până acum, simptomele sunt la fel, felul în care apare este la fel, mortalitatea este la fel. În rest nu s-a schimbat nimic, singurul lucru care s-a schimbat este că e mai infecțios“.

„Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală“

Acesta dă asigurări: “Ce știm până la ora actuală este că mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat, în sensul că proteinele de pe suprafața exterioară a virusului sunt aceleași și acesta este mecanismul prin care funcționează vaccinul. Ceea ce înseamnă că vaccinul va funcționa. Vaccinul învață organismul nostru să dezvolte un răspuns imun la proteinele de pe suprafața exterioară, care sunt proteinele ce ajută virusul să intre în organism. În acest moment, ele sunt la fel la noua tulpină“.

- Advertisement -

Profesorul Cherecheș spune că, la un moment dat, când vor fi suficiente vaccinuri, va fi indicat să se imunizeze și cei care au trecut deja prin boală. “Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală. Deci probabil că și celor care au trecut prin infecție le va fi recomandat, în momentul în care vom avea suficiente vaccinuri, pentru că deocamdată nu este o opțiune, să se vaccineze“.

Nu există motive să punem la îndoaială aceste concluzii pentru că această nouă tulpină circulă deja în Marea Britanie din septembrie, iar în cele 3 luni trecute de atunci a fost suficient timp încât să se observe caracteristicile sale.

Profesorul spune că sunt șanse foarte mici ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja în toată Europa, ținând cont că a fost descoperită în Marea Britanie în septembrie. Deci, deși în România e imposibil de lămurit dacă a pătruns sau nu, pentru că în țara noastră nu se fac secvențieri genetice ale virusurilor, totuși sunt șanse scăzute să nu-și fi făcut apariția și noua tulpină a SARS-CoV-2.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un preot din Craiova denunță mascarada anti-mască a unui deputat AUR

* „Busu” de la Meteo, în direct la Pro TV: „Eu cred că virusul ăsta n-a apărut aşa, din neant! A fost creat! Marile companii n-au fost afectate“

* Falsul revoluționar „Mitralieră” țipă împotriva DNA: „Anchete staliniste și gestapoviste!”

* VIDEO. Mirel Palada – doar 9 luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a bătut pe senatorul Goțiu în studioul B1 TV

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -