Primarul PSD din Dorohoi a cumpărat în campania electorală un aparat de testare Covid, care nu e folosit nici acum! Banii au ajuns la o firmă prietenă

1
837

Dorin Alexandrescu, primarul PSD al orașului Dorohoi (județului Botoșani), reales în 2020 cu 61,53% din voturi, a achiziționat anul trecut, în campanie electorală, un aparat RT-PCR de testare Covid care nici la această oră, după 7 luni, nu este instalat și folosit, dezvăluie Libertatea.

Banii, 300.000 de lei, au fost plătiți din fonduri UE, iar la vremea respectivă achiziția a fost popularizată cu o cotcodăceală asurzitoare din partea filialei locale a PSD, a administrației și a publicațiilor locale. Acum, primarul și managerul spitalului au explicații diferite, iar DSP Botoșani nici măcar nu știe că există acest aparat!

Conform Dorohoi News, aparatul RT-PCR a costat 243.450 de lei fără TVA (circa 300.000 de lei cu TVA) și a fost prezentat de autorități ca făcând parte din “modernizarea ambulatoriului din cadul Spitalului Municipal Dorohoi”.

Primarul s-a interesat până s-a adjudecat licitația și până s-au terminat alegerile

Banii au venit prin programul Operațional Regional 2014-2020, fonduri UE.

La licitația organizată de autorități a participat, previzibil, o singură firmă, Bivaria Grup SRL – care are deja zeci de contracte câștigate cu Spitalul Dorohoi.

Numai că, după ce licitația s-a adjudecat, banii europeni s-au dat, iar marfa a fost livrată, totul s-a oprit la acest stadiu. După 7 luni, aparatul continuă să zacă nefolosit acolo unde a fost dus de la început, în subsolul spitalului.

Cadrele medicale de la Spitalul Dorohoi au declarat, pentru Libertatea, că totul a fost de la bun început făcut cu dedicație de primarul PSD: banii au ajuns la o firmă de casă, iar aparatul nu e ceea ce trebuie, pentru că identifică doar două gene din trei!

Doctorul Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi și contracandidat al primarului actual la alegerile de astă-toamnă (unde a reprezentat PNL și a luat 13,83%), spune că, la început, aparatul a funcționat și s-au făcut chiar teste de probă, care au dat însă rateuri, și că acum “nu îndeplinește standardele”. Dar era nevoie de un upgrade, că e nevoie de un spațiu autorizat de DSP Botoșani, cu circuite funcționale, și că lucrurile s-ar putea finaliza spre sfârșitul lunii aprilie, adică la 8 luni după achiționarea aparatului. În plus, spune managerul, “acum avem teste rapide antigen care sunt foarte bune”.

DSP Botoșani nu știe nimic: „N-au aparat PCR. Rezultatele de la Botoșani vin în maximum 24 de ore”

În schimb, DSP Botoșani nu știe de existența acestui aparat la Spitalul Dorohoi, deși managerul Andrieș a afirmat că ar fi fost chiar și o vizită a unei delegații de la DSP. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, a afirmat pentru Libertatea nu doar că nu știe de aparat RT-PCR la Dorohoi, dar și că nu există o necesitate de așa ceva acolo, pentru că testele trimise la Botoșani sunt rezolvate foarte rapid, uneori în mai puțin de o zi: “Nu au aparat PCR, undeva în toamnă știu că aveau un aparat pentru antigen, dar nu pentru PCR. Rezultatele de la Botoșani vin în maximum 24 de ore, chiar 18 ore, depinde când ajung la noi și când au fost recoltate“.

În schimb, primarul Dorin Alexandrescu, “creierul” afacerii, a spus că aparatul e funcțional și că se fac teste pe el! Ulterior, el a spus că ar fi două aparate, cel care determină anticorpii funcționează, iar cel PCR, luat pe bani europeni, e oprit pentru că “nu mai sunt kituri”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.