Dr. Imbri: „Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur. Măcar cei care știu că sunt infectați să șadă locului!”

1
726

Bucureștiul nu are cum să scape de intrarea în carantină, în principal din cauza numărului mare de oameni care, deși știu că sunt infectați, își părăsesc locuințele, dar și pentru că numărul de cazuri grave tinde să copleșească secțiile ATI, avertizează medicul Emilian Imbri, fost director la Spitalul “Victor Babeș”.

Aflat până de curând în fruntea unuia dintre cele mai solicitate spitale din țară în lupta cu Covid, Emilian Imbri opinează că pandemia va dura atât anul acesta, cât și anul viitor, în ciuda eforturilor de a limita răspândirea virusului și a campaniilor de vaccinare. Ascensiunea numărului de cazuri în România corespunde cu așteptările specialiștilor, după ce valul trei al pandemiei a debutat deja în Occident acum câteva săptămâni.

„Dacă acum două luni, în spitalul «Babeș», erau peste 200 de locuri libere, în momentul de astăzi nu mai este niciun loc liber“

Într-o intervenție la Digi 24, specialistul a făcut apel la persoanele infectate să stea acasă. Medicul afirmă că foarte mulți bolnavi, care știu déjà că sunt infectați, nu mai respectă autoizolarea la domiciliu și, dacă se simt bine, ies prin magazine, mijloacele de transport în comun și instituții, contribuind masiv la răspândirea pandemiei.

Acum, Emilian Imbri nu mai are o funcție oficială, el subliniind că vorbește în nume propriu, dar în același timp poate spune mult mai multe lucruri decât înainte, când funcția îl obliga la anumite rețineri: “Sunt păreri personale, bazate pe ce am observat că se întâmplă și nu numai la noi, se întâmplă și în alte țări. Sunt păreri personale pe care mi le asum. Deci, pe ce ne bazăm? Pe faptul că, într-adevăr, a început de vreo două săptămâni să crească numărul de infectări, fapt dovedit prin numărul mare de prezentări la spital și că paturile de spital sunt pline. Iarăși este foarte clar, dacă acum două luni în spitalul «Babeș», unde am lucrat eu, erau peste 200 de locuri libere, în momentul de astăzi nu mai este niciun loc liber“.

„Continuă să rămână acasă și stau până când realizează că sunt la o limită. Unii realizează la timp, alții încă nu realizează și ajung cu o zi, două peste această limită sensibilă“

Medicul a subliniat că nici n-are rost să mai discutăm despre paturi libere la terapie intensivă, iar problema numărului mare de cazuri grave e generată de faptul că oamenii stau acasă până când sunt într-o stare foarte gravă, iar recuperarea lor devine problematică: “Nu vorbim de ATI, ăsta este un subiect închis, pentru că nu cred că a fost o zi în care un pat de terapie intensivă să fi fost liber. Sau, dacă a fost liber, a fost câteva ore. La numărul mare de infectări, sigur că nu avem numărul pe care l-am avut în decembrie, când intrasem ușor într-o spaimă, aveam 10.000-12.000 de infectări pe zi. Firesc, lumea a intrat în panică. Doar ieri avem 5-6.000 de infectări și cu toate astea nu mai sunt paturi în spitale. De ce oare? Pentru că înainte erau cazuri ușoare, care puteau să stea și acasă. Acum se pare că vin la spital, fără nicio frică, cei care nu se mai simt bine acasă și sunt bolnavi, au teste pozitive, ei continuă să rămână acasă și stau până când realizează că sunt la o limită. Unii realizează la timp, alții încă nu realizează și ajung cu o zi, două peste această limită sensibilă și cine încearcă să-i recupereze face eforturi foarte mari“.

„Eu vă asigur că în momentul ăsta circulă foarte mulți oameni care sunt cu test pozitiv și foarte mulți care nu au testul, dar sunt infectați“

„Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur“, estimase Emilian Imbri la TVR. El a detaliat apoi, la Digi 24: “Ar trebui cineva, deasupra, să vadă mai multe puncte de vedere, să vadă orizontul, dacă mai poate cineva. Cum poți să închizi un oraș? În momentul ăla s-a terminat, nu mai circulă nimeni! Este cel mai tare punct economic din România, deci va fi foarte greu, însă eu am spus că, probabil, se va închide – nu că va fi închis de cineva, că n-are nimeni curaj să facă treaba asta – se va închide, probabil, din cauza numărului foarte mare de persoane infectate“.

Marea problemă o reprezintă inconștiența oamenilor, persoanele testate pozitiv, care știu că au virusul, dar își părăsesc locuințele dacă se simt bine și văd că n-au simptome deosebite: “Cum am putea să evităm acest lucru (n.r. – închiderea Bucureștiului)? Eu aș avea o singură rugăminte: rog măcar persoanele bolnave, infectate, să stea în casă și să nu circule. Eu vă asigur că în momentul ăsta circulă foarte mulți oameni care sunt cu test pozitiv și foarte mulți care nu au testul, dar sunt infectați. Eu aș cere tuturor să transmită acest mesaj: măcar cei care știu că sunt infectați să șadă locului! Într-o astfel de situație, virusul circulă cu mască și cu adeverință. Virusul s-a mascat, s-a împrietenit cu niște persoane care îl transportă de colo-colo cu mască și cu adeverință“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. „TOT-pe-DOS-,-pe-DOS-,-pe-DOS”…, acesta ar trebui să fie… Imnul-Național al românilor, dacă am dori să fie… DEFINITORIU (!) pentru acest neam atâââât de… CIUDAT (!): când TOATĂ (!) Europa (CIVILIZATĂ!)… „strângea-șurubu'” (adică în ultimele două luni!), noi ne-am pus peee… RELAXAT și DESCHIS-ACTIVITĂȚI (de la cârciumi și păcănele, până la școli!)…, iar acum, când cei PREVĂZĂTORI(-din-TIMP!), depășind și așa-numitul „VAL-TREI”-pandemic, se pregătesc să relaxeze-PRUDENT/GRADUAL, în vederea Sărbătorilor-Primăverii și a Sezonului-Estival, noi… IAAAAARĂĂĂȘI (!!!!!!) suntem… DEFAZAȚI, pen’că peste România abia acum începe să facă ravagii respectivul… REDIVIVUS-al-virusului (!), mai ales cuuu… NOILE-TULPINI!!!

    (DE-)”HALAL” să ne fie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here