Ce variante sunt pentru cei 250.000 de români vaccinați deja cu prima doză de AstraZeneca. Explicațiile colonelului dr. Gheorghiță

2
1017

Situația celor 250.000 de români vaccinați deja anti-Covid cu prima doză AstraZeneca devine incertă dacă autoritățile iau decizia de a urma exemplul altor 15 țări din Europa și suspendă folosirea acestui produs. Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus marți seara, la Antena 3, că există câteva soluții: fie anularea rapelului, fie vaccinarea cu un produs de la altă companie.

Există două abordări ale țărilor europene în privința AstraZeneca. În așteptarea unei decizii clare a Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), așteptată joi –  dacă recomandă sau nu menținerea vaccinului AstraZeneca pe piață –, unele țări au suspendat folosirea sa, iar altele continuă să vaccineze populația cu el.

România se numără printre țările care au ales să meargă înainte cu AstraZeneca până la o decizie clară a EMA.

„Este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomanda, o a doua doză dintr-un alt vaccin“

Discuția se învârte în jurul efectelor adverse – s-au reclamat mai multe decese ale unor oameni care se vaccinaseră cu AstraZeneca și au făcut trombocitopenii și cheaguri de sânge. Numărul incidentelor nu e mare – circa 30 la 17 milioane de vaccinați –, dar 15 țări au suspendat deja folosirea AstraZeneca.

În cazul în care joi EMA anunță că nu mai recomandă acest vaccin, e foarte probabil ca și România să-l scoată de pe piață. Dar până acum s-au vaccinat deja un sfert de milion de oameni cu prima doză de AstraZeneca și niciunul n-a ajuns încă la momentul rapelului. Așa că apare întrebarea ce se va întâmpla cu ei.

Colonelul Gheorghiță a opinat că, dacă s-ar scoate AstraZeneca de pe piață, atunci persoanele deja vaccinate ar putea rămâne doar cu prima doză. O altă variantă ar fi ca, după unele studii, să se vadă dacă s-ar putea administra rapelul cu alt vaccin: “Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoana respectivă o poate obține prin vaccinare. În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomanda, o a doua doză dintr-un alt vaccin. Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficientă, dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă“.

Specialiștii spun că trebuie reluată schema de vaccinare de la zero, cu alt produs

În cursul zilei de marți, Valeriu Gheorghiță se eschivase de la un răspuns clar: „Este o decizie medicală pe care sunt convins că o vom detalia mai mult în momentul în care Agenția de reglementare Europeană va recomanda acest lucru. Categoric se vor face precizări și în acest sens de a asigura schema de vaccinare și beneficiile persoanelor care au făcut prima doză de la AstraZeneca, însă în acest moment sunt discuții premature, dar este categoric faptul că este nevoie de completarea schemei de vaccinare“.

Specialiștii sunt însă de altă părere. Aceștia spun că trebuie reluată schema de vaccinare de la zero, cu un alt produs.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Uite asa reusesc sa ma vaccinez si eu.
    Mai renunta cate un dorel si am si eu vaccin.
    Pana acum nu mi-am pus problema. Desi eram in categoria de varsta.
    Am zis sa-i las pe astia tineri, eu si asa stau 99% din timp in casa sau in curte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here