Prima zi fără „Evenimentul zilei”. Am fost la nașterea lui, mă bucur că n-am participat la parastas

17
11823

De astăzi, 1 ianuarie 2020, „Evenimentul zilei” nu mai există pe tarabele de ziare. A dispărut în forma tipărită. S-a închis. E un deces care m-a mișcat profund, pentru că m-am născut ca ziarist odată cu „Evenimentul zilei”, pe 22 iunie 1992.

În iunie 1992 aveam 23 de ani, eram student în anul 4 (penultimul) și mă aflam în plină sesiune. Îmi făcusem încălzirea ca reporter la „Expres Magazin”, unde debutasem pe 2 august 1991.

Am făcut parte din mica echipă de la „Expres Magazin” (vreo 20 de oameni) cu care Ion Cristoiu a lansat „Evenimentul zilei”. Eram reporter la secția Tineret-Învățământ (doar eram student!), condusă de Alex Revenco. Au început să apară și fețe noi în redacție, pentru că un cotidian înghite mult mai multă informație decât un săptămânal.

La început, Cristoiu făcea angajări cu prudență, pentru că nu știa dacă noul ziar „va prinde”. Apoi, entuziasmat de creșterea explozivă a tirajului, a făcut angajări consistente, dar ținute sub control. Meritul lui a fost că a angajat mulți oameni care nu lucraseră niciodată în presă, acolo și atunci își descopereau aptitudinile de ziariști.

În toamnă, la numărul 100, Cârciog, Nistorescu și Cristoiu (acționarii ziarului) au dat o petrecere la Athénée Palace, cu toți angajați ziarului și cu mulți invitați, ca să marcheze succesul formidabilei publicații.

1992: Ion Cristoiu – Cornel Nistorescu – Mihai Cârciog, la aniversarea numărului 100 al EVZ

Pe vremea aceea, Cristoiu era de-a dreptul genial. V-o spun în cunoștință de cauză, pentru că la nici două luni de lansarea ziarului, m-a numit șeful secției Sport, calitate care mă obliga să fiu prezent la cele două ședințe ale zilei, cea de sumar (ora 10.00) și cea de pagina 1 (pe la 15.30), ambele conduse de Cristoiu. Așadar, eram martor și beneficiar al lecților de jurnalism pe care acesta le preda zilnic. Și, credeți-mă, aveai ce învăța! Cristoiu de atunci nu semăna nici 1% cu cel de astăzi.

În 1994, îmbătat de succesul fulminant și deja confirmat (doi ani de dominație totală a presei scrise), Ion Cristoiu a preluat și comanda administrativă a trustului Expres, cel care edita „Evenimentul zilei” și două săptămânale aflate în declin și care aveau să dispară: „Expres Magazin” („copilul” de odinioară al lui Ion Cristoiu, abandonat între timp) și „Expres” („jucăria” lui Cornel Nistorescu).

Cristoiu a continuat să surprindă editorial, având mereu doi-trei pași înaintea concurenței, dar a fost un dezastru managerial. A făcut angajări de-a valma, umflând schema de personal până la cote aberante. Aveau, n-aveau treabă cu jurnalismul, Cristoiu îi angaja. Nu mai funcționa filtrul din primii doi ani. Cred că atunci ar fi angajat și curca din Găgești, dacă ar fi dat cineva telefon pentru ea.

Prin 1994-1996 colaboram cu TVR. Șase dintre ziariștii puternicei secții Sport: Răzvan Ionescu – Grigore Cartianu – Alin Paicu – Matei Udrea – Horia Ivanovici – Lucian Ioniță. TFL-iști încă de atunci!

Dimensiunile dezastrului le vedeam în ziua de salariu. Pe atunci nu existau carduri, trebuia să treci pe la Casierie ca să-ți iei leafa. Iar la Casierie se formau cozi ca la Caritas, trebuia să stai vreo două-trei ore ca să-ți vină rândul. Noi, cei implicați în facerea ziarului, nu aveam timp de pierdut, așa că ne luam banii a doua sau a treia zi, când se elibera Casieria. Pe mulți dintre oamenii aceia de la coadă nici nu-i cunoșteam, pentru că ei nu făceau parte din viața redacției. Apăreau în Casa Scînteii doar în ziua de salariu.

Acest tip de management, dublat de surprinzătoarea incapacitate a lui Ion Cristoiu de a înțelege că nu te poți întoarce brusc, a doua zi după alegeri, împotriva celor pe care i-ai susținut ani de zile (Emil Constantinescu și Convenția Democrată), a dus la un dezastru financiar. Pe de o parte, cheltuielile creșteau; pe de altă parte, încasările scădeau vertiginos, pentru că tirajul se prăbușea. Era toamna lui 1996, iar cititorii EVZ voiau să savureze victoria istorică împotriva lui Ion Iliescu și a PDSR (fostul FSN, actualul PSD), nu o ofensivă mediatică anti-CDR.

Încăpățânarea lui Ion Cristoiu de a menține această linie a dus la debarcarea sa, în februarie 1997. Mihai Cârciog (acționarul principal, cu peste 50%) și Cornel Nistorescu (acționarul secundar) l-au destituit pe Cristoiu de la ziarul pe care el îl inventase și-l ridicașe cu o mână de tineri entuziaști. Nistorescu și-a asumat conducerea ziarului, și n-a făcut-o rău, chiar dacă îi lipsea harul lui Cristoiu. Publicul a apreciat însă atitudinea severă față de „Ciuma Roșie”.

Cristoiu a devenit tot mai irelevant la ziarele pe la care s-a perindat („Național”, „Cotidianul”, „Monitorul de București”, „Curentul”), dar s-a menținut în prim-plan prin televiziune. A făcut zig-zag-uri între taberele politice până când a ajuns cel pe care-l vedeți azi la antena 3, fericit să stă de vorbă cu Gâdea.

Plecat de la EVZ în 1996, înainte de debarcarea lui Cristoiu, am revenit în martie 2004, când ziarul era pe cale de a trece la trustul elvețian Ringier. Plecasem ca șef de secție, mă întorceam după 8 ani ca redactor-șef adjunct. N-am lucrat multă vreme cu Cornel Nistorescu, pentru că acesta a părăsit conducerea ziarului în septembrie 2004.

Din decembrie 2004, ca urmare a demisiei în masă a echipei conduse de Dan Turturică (redactor-șef), am gestionat supraviețuirea ziarului în condiții extreme. Eram o mână de oameni (mai puțini chiar decât la începuturi!), trebuia să scoatem ziarul zi de zi, dar și să construim o nouă echipă puternică. A venit redactor-șef Răzvan Ionescu, eu am devenit prim redactor-șef adjunct, poziție din care am trudit pentru ca EVZ să rămână în top. Și în top l-am lăsat în aprilie 2008, când Răzvan Cornețeanu și Laurențiu Ciocăzanu m-au convins să preiau „Adevărul” ca redactor-șef. Pe atunci, EVZ vindea peste 70.000 de exemplare zilnic.

Am plecat și pentru că în managementul EVZ se produseseră niște schimbări care nu-mi inspirau încredere.

Regele Mihai în redacția EVZ. La mijloc: colegul gazetar Călin Hera

Câțiva ani mai târziu, ziarul a fost vândut de Ringier, ajungând – via Bobby Păunescu – să fie patronat de Dan Andronic, cu bani a căror proveniență e investigată de DNA. Problemele penale ale acestuia au fost transferate în conținutul ziarului, care a devenit o tribună de luptă împotriva justiției. Ultimii ani de existență ai EVZ, în varianta tipărită, au fost o rușine absolută. Andronic s-a înconjurat de personaje docile sau amorale (gen Mirel Curea), care au imprimat ziarului o nuanță interlopă. O fițuică în care s-au lăfăit marii infractori.

În aceste condiții, decesul fostului mare ziar de odinioară era inevitabil. Destinul a făcut ca în această barcă a fărădelegii să se afle și Ion Cristoiu, marcând începutul (glorios) și sfârșitul (mizer) al EVZ.

Am lucrat la „Evenimentul zilei” timp de 8 ani: 1992-1996 și 2004-2008. Aproape în tot acest timp, am condus ziarul sau secții ale sale. Am făcut parte din echipa fondatoare, având articol publicat chiar în numărul 1. Mă bucur că n-am fost invitat să scriu un ferpar la parastasul său! Ceea ce aș fi scris eu n-ar fi fost publicat niciodată.

Știrea de final

(Publicată de Paginademedia.ro)

„Luni, 30 decembrie, ultima zi în care Evenimentul zilei mai apare pe hârtie. Publicația și-a încetat apariția la 27 de ani după ce a fost fondat de Mihai Cârciog, Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, iar de la 1 ianuarie 2020 EVZ va fi disponibil doar online.

Pagina de deschidere vine cu un mesaj al patronului Dan Andronic: «Evenimentul zilei nu dispare!»

«Evenimentul zilei nu va dispărea, pentru că el a însemnat mai mult decât un ziar. Este o stare de spirit. A unor oameni care iubesc meseria de ziarist, care nu fac compromisuri cu lucrurile în care cred, care nu sunt dispuși să se aplece în altă parte decât asupra mesei de scris. Care vor face pe online ceea ce au făcut pe hârtie», notează Andronic.

Redactorul-șef, Simona Ionescu, și Mirel Curea, prim redactor-șef adjunct, au scris la rândul lor opinii despre trecrea EVZ de la hârtie la exclusiv online.

«Cititul ziarului foșnitor a devenit incomod, nepractic, în condițiile în care astăzi, omul este despărțit de informație doar de un clic. Schimbarea de reflex a cititorilor a avut consecințe imediate. Faptul că oamenii nu au mai cumpărat ziare a dus la scăderea bugetelor de publicitate pentru print către zero. Totodată, hârtia s-a scumpit în galop. Cum să mai trăiești?», notează Mirel Curea.

Simona Ionescu: «De la 1 ianuarie 2020, intrăm în Programul 2: ne concentrăm exclusiv pe online, pe dezvoltarea site-ului evz. ro. Închidem un capitol și ne-a cuprins nostalgia. Avem o istorie frumoasă în spate și am ales ca în ultimul număr care se va așeza în colecția ziarului, păstrată la Biblioteca Națională, să împărtășim cititorilor noștri o parte din amintirile celei mai tumultoase redacții a unui cotidian național».

Paginile ultimului EVZ sunt doar cu povești ale foștilor și actualilor angajați sau cu mesaje ale unor nume celebre:

 • Ion Cristoiu a povestit, într-un interviu, despre începuturile ziarului.
 • Miron Mitrea: «Evenimentul zilei este ziarul despre care am amintiri amestecate, care m-a adus, de multe ori, pe prima pagină. Chiar și când eram cazat, pentru o perioadă, într-o locație cu confort redus».
 • Traian Băsescu: «M-ați însoțit în toate bătăliile politice».
 • Marcel Vela, ministrul de Interne: «Evenimentul zilei a pictat în fiecare zi timpul în evenimente».
 • Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: «Evenimentul zilei a fost și rămâne un reper al pluralismului pentru care, acum trei decenii, mulți români și-au dat viața».
 • Dr. Monica Pop: «Dragă Evenimentul zilei, noi nu ne despărțim niciodată».”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Spitalul Floreasca, o cloacă PSD-istă. Salvarea corupților, misiunea principală a instituției medicale

* Doi primari ai Timișoarei, Ciuhandu și Robu, trimiși în judecată pentru vânzarea ilegală a clădirilor din centrul vechi

17 COMENTARII

 1. Evenimentul Zilei va rămâne in memoria romanilor ca un ziar de excepție iar maestrul Ion Cristoiu primul director al ziarului asisderea!!!
  Ca unul care am cumpărat mii de ziare EVZ îmi pare rău dar te poți pune cu tehnica de astăzi! Însă rămân optimist !!!

  • Poti sa-l admiri in continuare pe „maestrul” limbist al penalilor ,nu s-a ascuns inca ,ca orice turnator la securitstea comunista e inca activ si improasca cu noroi pe cei ce nu apara hotia ca el!Il gazduieste televiziunea de buzunar a pesedistului gusa,realitatea plus, e invitat permanent acolo ,aici nu-l regreta nimeni ,nici pe el si nivi pe ceilalti turnatori secu fondatori:nistorescu,andronic,bobby paunescu,burci,etc,etc!pofta buna!

 2. Pe Dan Andronic il prindea de minune imaginea dobandita in ultimile 3-4 luni, premer alegerilor prezidentiale, cea de limbău propagandist iohannist..!
  Sau , cine stie?, poate il obliga ”onoarea si demnitatea” de ”jurnalist deontolog” sa ”schimbe macazul” si dea frumos din coadă pe langa Iohannis si cocalarii liberali..! Drept recunostiință mafiotii iohannisti in robe de magistrati l-ar fi putut scapa de puscarie, sigur ca da, nu inainte insa de a-i pune conditia sa-i pupe in dos cat mai des si mai vârtos pe Iohannis, pe smenarii, cocalarii albiti si pitipoancele teacute care-si zic ”liberali” si ”opozitie de dreapta” (desi-s total ..paraleli si cu liberalismul, si cu dreapta politica , asa cum au fost ele conascrate in Occident de doctrine si practica guvernamental-legislativa. In plus, trebuia sa-l apuce si cea mai ..crancena amnezie in legatura gasca de sereisti, procurori si judecatori care i-au ”clasat” cele 17 dosare penale si mărețului teuton mioritic din Sibiu..!
  Si iata ca dupa ce Dan Andronic si-a facut treaba, pupand des si apasat fundurile lui Iohannis si ale gastii de cocalari vopsiti , smenari albiti si pitipoance trecute care-si spun ”liberali”, Andronic a fost facut scapat de puscarie de limbricii liberalo-iohannisti din Justitia.. Noii Securitati.
  Nu spun ca Dan Andronic era vinovat de ceva…! Spun doar ca , spre deosebire de altii, oameni nevinovati care au refuzat sa pactizeze cu Noua Securitate in interesul mazetei ei Klaus Iohannis, si au platit cu puscarie ”nesupunerea” lor (vezi cazul Horia Grorgescu), Dan Andronic a pupat cat, cand si unde a trebuit si a scapat de bulau, la pachet cu falimentare premeditata a printului Evenimentului Zilei..!

  • Ce vorbesti,limbric pesedist? O sa-i vina randul in curand securistului smenar andronic,are termene la care trebuie sa se prezinte,nu te teme!Te oftici ca hotii pe care i-ai slujit cu sete au fost maturati din guvern si nu ai mai primit bani de carnat si sarmale din bani publici?LA MUNCA,ASISTATULE,NU LA INTINS MANA,HOTII PE CARE-I REGRETI TU SI CEI DE TEAPA TA VOR FI ISTORIE IN CURAND,ASA CA APUCA-TE DE MUNCA,DACA AI INVATAT SI ALTCEVA DECAT SA STAI CU MANA INTINSA LA POARTA DE LA KISELEFF!

   • Diversionist securistic tamp, ”limbric pesedist” esti tu si cu frate-tu, asta in caz ca ai asa ceva si mama natura a tinut neaparat sa faca aceeasi gluma proasta de doua ori, intr-o singura familie..!:))

    • Minunat tandemul securistico-iohannist format din limbăii ”acoperiti” @Lia si @Focul Ghenei..! Tandem la fel de imbecil ca orice tadem de troli pesedisti sau limberalo-iohannisti , si unii si altii troli..netezi si si flamanzi care aplica peste tot pe unde au ”sector” si ”consemn” strategia lui..hotul striga ”Hoțul..!”:))
     Ia sa vedem ce spune Traian Unugreanu despre astfel de tandemuri: ”E de observat, mai întîi şi pe scurt, că prostia nu e univocă. Idioţii apar mereu în dublu exemplar.”

     • Din lirica populara..electorala, cu dedicatie pentru cei doi limbăi digitali ai mafiei limberal-iohannist-securitice (Lia si Focul Gheenei):

      Dragnea si Iohannis sunt
      Doi escroci cu par carunt,
      Tot ”o apa si-un pamant”,
      Amandoi fiind slugariti
      Doar de lepre si tampiti,
      De snapani si ipocriti,
      De corupti si paraziti,
      De limbai ”acoperiti”..!

      PSD si PNL
      Aceeasi mizerie..!

   • Lia, ignora imbecilul cu numele de cod ” vanzatorul de ca..”.
    In spatele acestui pseudonim rusinos este fabrica de trolli a cardasiei
    PSD-INTACT-FSB.
    Prin sute de conturi false, deverseaza acesti natarai greoi maculatura plina de venin
    si in ultima vreme, intoxicata de frustrare,

    • Multumesc pentru lamuriri,ce bine si-a gasit postakul hotilor pseudonimul!!De c..t,cum nu se poate mai nimerit,asta e valabil pentru toti asistatii de la poarta psdului ramasi fara bani de carnat de sarbatori!!

 3. Este timpul potrivit pentru asanarea spatiului mediatic romanesc.
  Lista proprietarlor presei si televiziunilor din Romania se citeste ca apelul de baraca de la Rahova:
  dan voiculescu, andronic, ghita, burci, adamescu, paunescu, adrian sarbu.
  Acest cartel penitenciar maculeaza si manipuleaza opinia publica si decredibilizeaza din pornire orice
  demers mediatic din aceasta tara.

  Odata cu acesti bonzi cu epoleti de securitate trebuie scoasa din spatiul pubic si turma lor dezgustatoare de trolli.
  a

 4. Wow! Ce pagina de istorie a presei romanesti si implicit a tarii noastre!

  Va salut cu mare bucurie, drag si respect si bine v-am regasit, domnule Grigore Cartianu!

  Ma emotioneaza acest articol, imi imaginez ca l-ati scris cu durere in suflet pentru ca ati accesat odata cu el acei ani atat de frumosi ai tineretii, plini de speranta si orizont nemarginit, acele inceputuri intotdeauna pozitive si curajoase, cand tot pamantul e prea mic pentru a cuprinde toate idealurile si ambitiile!

  Acum traiti alta tinerete, pe propriul ziar, care poate nu mai e atat de palpitanta si plina de neprevazut, dar e atat de confortabila sufleteste…

  Chiar daca nu am mai putut scrie aici, v-am urmarit din umbra -) , am citit si povestea zapezilor de altadata care mi-a sporit sentimentele incarcate cu atatea amintiri de la propria mea „tara”, cu bunicii mei iubitori, dar severi cu copiii lor, insa apoi atat de calzi si desprinsi din povesti cu mine, nepoata lor!

  Astept cu mare nerabdare continuarea amintirilor de iarna din copilarie, sunt pur si simplu magnifice, iar acum, cum am zapada in jurul meu aici, si ger, si foc de lemne in soba, nu pot primi in suflet mai bine povestile dvs.!

  Va transmit gandurile mele cele mai calde si curate, sa existati pana la adanci batraneti, sa scrieti pana in ultimele clipe, acelea atat de departe, sa aveti sanatate, sa fiti pe baricade si sa tineti cu adevarul intotdeauna, indiferent de consecinte!

  Domnului Laurentiu Ciocazanu ii transmit aceleasi ganduri frumoase si urarea sincera ca prietenia dintre dvs. sa reziste pana la sfarsitul calatoriei! Iar doamnelor si domnilor ziaristi de aici, sa li se indeplineasca 99,98% dintre dorinte! -)

  Va imbratisez cu caldura si va citesc mereu!

 5. “maestrul“ Cristoiu si-a murdarit gurita cu mult maro la Antena3 de nu mai reprezinta decit hotii si coruptii din ciuma rosie. Cristoiu a imbatrinit urit pe linga infractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here