Presa italiană: „România riscă să devină Brazilia Europei“. Stați liniștiți, nu la fotbal, ci la explozia cazurilor de coronavirus! „Il Messaggero” arată cu degetul spre CCR

2
1334

„Virus, alarmă pentru creșterea cazurilor în România: riscă să devină Brazilia Europei”, a titrat ediția de luni a publicației italiene “Il Messaggero”, unde jurnalista Maria Lombardi a scris că situația din țara noastră a ajuns sursă de îngrijorare pentru toată Uniunea Europeană.

Ascensiunea vertiginoasă a numărului de infecții zilnice a provocat deja reacții prompte din partea a numeroase state, inclusiv din UE. Unele țări ne-au interzis de-a dreptul accesul, altele ne lasă să intrăm, dar cu teste negative pentru coronavirus sau cu carantină de 14 zile.

Despre decizia de pomină a Curții Constituționale a României, care în plină epidemie a eliminat, pe 3 iulie, posibilitatea autorităților de a mai ține bolnavii contagioși în spitale sau în carantină la domiciliu, a ajuns să scrie și “Il Messaggero”. Publicația italiană remarcă lovitura aplicată propriei țări de judecătorii CCR, fără a face însă alte comentarii.

În România, atitudinea acestui organism, controlat de PSD, este deja de notorietate. CCR a încercat din răsputeri să obstrucționeze lupta cu pandemia. În actuala formulă, cu Valer Dorneanu președinte (acesta are pensie lunară de peste 44.000 de lei), Curtea Constituțională s-a compromis definitiv în luna mai. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis atunci că, în 2018, CCR a încălcat flagrant drepturile omului când a emis o sentință special pentru Laura Codruța Kovesi, luându-i posibilitatea de a se apăra atunci când a fost acuzată și destituită abuziv de regimul PSD – Dragnea.

De atunci, CCR condusă de Dorneanu s-a mai făcut o dată de pomină când a anulat o lege care permitea instituirea stării de urgență. CCR a declarat neconstituțională o lege făcută în 2004 tocmai de Dorneanu, pe când acesta era președintele Camerei Deputaților din partea PSD!

Iată articolul din “Il Messaggero”

„România riscă să devină Brazilia Europei. Alarma s-a extins din cauza creșterii infecțiilor în ultimele zile. Sâmbătă s-a stabilit un record (899) de la începutul pandemiei (n.r. – între timp, marți s-a depășit și această cifră, cu 994 de cazuri). Creșterea exponențială îngrijorează Balcanii și întreaga Uniune Europeană: oficial, există doar 36 de mii de cazuri de Covid în România, dar în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. Situația din țară a fost complicată de decizia Curții Constituționale a României, potrivit căreia autoritățile nu au puterea de a impune carantină, spitalizare sau izolare. Decizia a dus la plecarea din spitale a 900 de persoane infectate. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o modificare a legii carantinei care prevede că pacienții pot fi monitorizați pentru maximum 48 de ore, după care un medic trebuie să stabilească dacă pot fi externați. Guvernanții nu doresc să audă despre revenirea restricțiilor, se tem de repercusiunile economice grave. Și deși premierul Orban s-ar opune noilor măsuri restrictive, președintele Iohannis este pentru o linie mai precaută.

BALCANII

România, principalul stat al Balcanilor atât în ​​ceea ce privește extinderea geografică, cantitatea de emigranți, cât și lucrătorii sezonieri și importanța economică, poate deveni o amenințare pentru toată Europa. Explozia cazurilor îngrijorează în special țări precum Italia, Germania sau Franța, care au relații economice, de producție și comerciale importante cu România și găzduiesc mulți lucrători din țară. După o scădere a cazurilor care a dus la speranța unei stingeri a epidemiei, în ultimele zile a avut loc o revenire a virusului în Balcani, iar cea mai afectată țară este România, unde în ultimele zile o uzină de prelucrare a cărnii a fost închisă după ce 93 de angajați au fost descoperiți pozitivi cu Covid-19.

Curba de contagiune crește de câteva săptămâni și în Kosovo și Bosnia, țări care împreună cu Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord au fost incluse de Ministerul Sănătății (n.r. – din Italia) în lista țărilor a căror intrare este interzisă în Italia până la sfârșit din iulie.

SPITALELE DIN BUCUREȘTI

Instituțiile din București își păstrează garda sus, iar ideea unor noi blocaje nu este exclusă. „Nu dorim să impunem alte restricții – a spus premierul Ludovic Orban – vreo măsură care are un efect negativ asupra economiei, dar totul depinde de respectarea regulilor și de evoluția pandemiei”. Între timp, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege cu noi măsuri anticovidiene, care prevede spitalizarea obligatorie pentru românii infectați, în timp ce cei care provin din zone cu risc ridicat vor intra în carantină. În zilele trecute, sute de internați au părăsit spitalele împotriva sfaturilor medicilor. Pe aceștia îi îngrijorează situația din țară atât de mult încât, în ultimele luni, medicii și asistentele au protestat împotriva lipsei măștilor, mănușilor, aparatelor pentru ventilare mecanică și au ajuns să amenințe cu încetarea activității. Mai trebuie spus că, în zilele dramatice ale epidemiei din Italia, medicii și asistentele veniseră din România pentru a ajuta colegii din spitalul Lecco. (…)

NEGAȚIONIȘTII

Paolo Bonanni, epidemiolog, profesor de igienă la Universitatea din Florența, spune că este îngrijorat „de noile focare din Spania, România, Balcani și Franța. Fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili și să nu ne lăsăm garda jos”. Vorbind despre taifunul epidemiei din SUA și Brazilia – într-un interviu acordat pentru Corriere – el susține că „nu este o coincidență că se întâmplă în țări care sunt de fapt negaționiste, care nu au acceptat niciodată o politică de închidere și distanțare. Prevenirea este identică în întreaga lume: igiena mâinilor, distanțarea, utilizarea măștii în locuri închise. Italia, cu o blocare serioasă și un comportament sever, a ieșit mai bine decât multe alte țări“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

VIDEO. Caraghioșii din Piața Victoriei: „Suntem ultimi rezistenți în fața tiraniei!”. S-a scandat „Jos nazismul!”

2 COMENTARII

  1. Serios, din preasa italiana, adica a poporului de nesimtiti care avea cele mai multe zboruri directe din Europa in China, zboruri pe care nu le-au oprit la timp din cauza de bani nici dupa ce Wuhan era in carantina si care urla de ce ii baga Romania in carantina pe cei veniti din Italia, v-ati gasit sa citati?!Italienii daca taceau tot mafioti ramaneau, dar nu se mai faceau de ras. Principalele surse de contaminare in Romania au fost romanii plecati la munca in vest ori in concediu in vest ca militeanul de la Gerota. Daca acesti nesimtiti din vest care ne dau lectii acum luau masuri la timp si nu puneau banul pe primul loc, lumea in general si Romania in particular nu ar fi trecut printr-o catastrofa de asemenea proportii!

  2. Asa a fost si in China,dupa ce au infectat toata lumea,zburdand liberi prin lume „cu afaceri” si ca „turisti”,au sarit ca arsi ca le infecteaza iar poporul europenii si americanii!!In Australia s-a inchis deja granita intre doua regiuni,tot de la explozia de noi infectari!Dar in privinta cauzelor de la noi ,au perfecta dreptate sa fie ingrijorati!Da ,CCRul si sluga rusilor ,weberova sunt responsabili pentru infectarile de dupa decizjile lor criminale,de a da liber la iesitul din spitale si din carantina a infectatilor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here