Premiul Nobel pentru Literatură îl ocolește și de astă-dată pe Mircea Cărtărescu și ajunge în Zanzibar

2
802
Abdulrazak Gurnah

Anunțat de casele de pariuri ca principal favorit la Premiul Nobel pentru Literatură, Mircea Cărtărescu (65 de ani) nu este câștigătorul nici în acest an. Premiul merge la Abdulrazak Gurnah (73 de ani), scriitor din Zanzibar (teritoriu autonom, insular, aparținând Tanzaniei), care a trăit însă aproape toată viața în Anglia.

De câțiva ani, Mircea Cărtărescu se află mereu „în cărți” pentru Premiul Nobel, dar mereu e ocolit de Academia Suedeză, în condițiile unei concurențe acerbe. Oricum, nominalizarea printre favoriți e o mare performanță a scriitorului român.

Potrivit unui anunţ făcut joi de Academia Suedeză, câștigătorul pe 2021 al Premiului Nobel pentru Literatură este Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar (Tanzania).

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în Tanzania în 1948, dar s-a mutat în Anglia la o vârstă fragedă. A scris 10 romane, dintre care multe se concentrează pe experiențele refugiaților.

Romanul său „Paradisul”, din 1994, care spune povestea unui băiat care a trăit în Tanzania la începutul secolului al XX-lea, a câștigat Premiul Booker și a marcat larga recunoaștere a sa ca romancier.

Zanzibar, Tanzania, Africa

Zanzibar – cele două insule marcate cu galben

Zanzibar, locul nașterii lui Abdulrazak Gurnah, este un mic arhipelag aproape de coasta africană a Oceanului Indian. Administrativ, funcționează ca teritoriu autonom al Tanzaniei. Este compus din insula principală Zanzibar sau Unguja (în sud), având suprafața de 1.658 km², și insula Pemba (în nord), cu 984 km².

Zanzibar are aproape o populație de aproape un milion de locuitori, fiind alcătuită din africani, indieni, perși și arabi.

Din punct de vedere religios, 98% sunt musulmani.

Limba oficială este kisuaheli sau swahili, o limbă din familia bantu (orginară din regiunea Congo).

Tanzania, țara-mamă de care aparține teritoriul autonom Zanzibar, este o țară mare, de 945,087 km² (de 4 ori mai mult decât România) și o populație de 60 de milioane de locuitori (de peste 3 ori mai mult decât România).

Zanzibar, Tanzania…

1,1 milioane de dolari pentru fiecare câștigător

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, Premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an „autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă”.

În 2021, fiecare Premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunţat în seria distincţiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Premiul Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat poetei americane Louise Glück.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Răzbunarea lui Cîțu frizează demența: localitățile cu primari USR n-au primit bani din miliardul împărțit de premier! Sunt finanțate 86,7% din primăriile din România, însă doar 12,2% dintre cele conduse de USR!

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

* EDITORIAL. O minciună marca Andronic, instigată de „Echipa Câștigătoare”

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* Un agitator CapVid, anti-vaccinist din „tribul lui Șoșoacă”, a ajuns în spital. Speriat de Covid, a devenit promotor al vaccinării, dar s-a răzgândit repede

2 COMENTARII

  1. Regretabil, dintre confraţii literari, s-a bucurat cam multă lume azi. Meritul lui Mircea Cărtărescu este uriaş în cucerirea acestei poziţii de favorit Nobel pentru că, exceptând momentul Patapievici la ICR, din ţară mare ajutor n-a primit, ba dimpotrivă, a fost reclamat insistent presei internaţionale pentru un plagiat care nu era decât intertextualitate permisă şi chiar recomandată în postmodernitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here