Cîțu: „La jumătatea lunii aprilie ajungem la 100.000 de vaccinări zilnic”. Pe listele de așteptare sunt aproape 800.000 de oameni

1
355

Premierul Florin Cîțu a promis miercuri dimineață că, în aprilie, criza vaccinurilor anti-Covid se va încheia odată cu creșterea numărului de persoane imunizate zilnic la 100.000. Șeful Guvernului a adăugat că a cerut autorităților locale să aplice cât mai ferm măsurile de protecție sanitară și să se implice direct în campania de vaccinare, precum și în informarea corectă a oamenilor.

Șeful Guvernului mai spune că în aprilie-mai în România vor ajunge “câteva milioane de doze decisive” în depășirea pandemiei.

În acest moment, pe listele de așteptare ale centrelor de vaccinare din România sunt nu mai puțin de 767.200 de persoane – asta, pe lângă alte sute de mii care sunt deja programate.

Deși colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei naționale, a anunțat marți că sunt locuri atât la Pfizer, cât și la Moderna, pe platforma guvernamentală se poate constata că acest lucru nu este adevărat. Unicul vaccin la care se mai pot face încă programări – dar și acesta în cantități tot mai mici – este AstraZeneca.

Stocul a scăzut de la circa 12.000 de doze acum 3 zile la numai 6.924 de doze în dimineața zilei de miercuri. Iar acestea sunt, în principal, în județele Suceava, Neamț, Timiș, Caraș-Severin și Gorj.

Mesajul premierului Cîțu

„Am continuat ieri discuțiile cu reprezentanții autorităților locale – primari ai municipiilor și președinți ai Consiliilor Județene. Suntem preocupați cu toții să protejăm sănătatea și viața cetățenilor, să menținem economia deschisă. Sunt obiective comune, asumate responsabil și determinat, indiferent de formațiunile politice din care facem parte.

Am făcut apel la reprezentanții autorităților locale să se implice în continuare în aplicarea cu fermitate a actualelor măsuri de protecție sanitară, în derularea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și în informarea corectă a oamenilor.

Ar fi suficientă respectarea strictă a actualelor măsuri – purtarea măștii sanitare în spații publice, distanțarea, evitarea aglomerației – în paralel procesul susținut de vaccinare pentru a nu fi necesare alte decizii restrictive la nivel local sau carantinarea zonală pentru limitarea răspândirii virusului.

Am analizat cu primarii și președinții Consiliilor Județene soluțiile pentru ca pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în magazine sau piețe, în școli sau la locul de muncă, toți cetățenii să-și protejeze sănătate și să nu îi pună în pericol pe cei din jur. Nu este permis ca o mână de oameni care încalcă normele sanitare și legea să pună în pericol viața și sănătatea majorității cetățenilor.

Reprezentanții instituțiilor statului – polițiștii, jandarmii – vor fi în mijlocul oamenilor și vor face verificări pentru ca legea să fie respectată. Nu facem excepții. Nimeni nu este mai presus de lege.

În paralel, vom crește capacitatea de vaccinare, astfel încât, la jumătatea lunii aprilie să ajungem la efectuarea zilnică a 100.000 de doze și să pătrundem mai mult în zonele rurale sau greu accesibile, cu centre mobile de vaccinare.

Înțeleg efortul făcut de toată lumea în această perioadă, însă este nevoie să continuăm pentru că în următoarele 2 luni cele câteva milioane de doze de vaccin care vor ajunge în România vor fi decisive pentru a depăși cu bine pandemia.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. (MULT-)SUCCES!!!!!

    ABIA (!) la atingerea acelui ritm, PROMIS, ar trebui să se mai vorbească despre o RELAXARE-a-RESTRIC”IILOR: însă… GRADUALĂ/”CONTROLATĂ” (!) și aceea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here