Retorică aberantă a liberalilor din Banat împotriva propriului Guvern: „Bucureștiul nu a înțeles Timișoara în 1989 și n-o înțelege nici acum”. Reapare discursul victimizant și regionalist, se folosește termenul „Dictat al Capitalei”

4
1405

Un război stupid, de pe urma căruia profită din plin PSD, televiziunile oligarhilor și mișcarea conspiraționistă, s-a aprins în ultimele zile între PNL și USR-PLUS, pornind de la situația epidemiologică din Timișoara. Conflictul politic local a deraiat într-unul cu grave accente regionaliste din partea liderilor liberali, care sugerează că Bucureștiul ar avea ceva cu Banatul. Un deputat PNL a folosit termenul „Dictat” pentru a caracteriza decizia Guvernului de a prelungi carantina.

Orașul Timișoara a intrat în carantină pe 8 martie, cu 7,49 cazuri de infectare la 1.000 de locuitori, dar măsurile, neaplicate strict, au dus acum la o incidență de peste 8 la 1.000. Spitalele din localitate sunt supraîncărcate cu pacienți în stare critică, însă liderii liberali locali, căutând să-l atace pe primarul Dominic Fritz, de la USR-PLUS, au contestat vehement restricțiile.

Primarul Fritz: „Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o și decis-o acum două săptămâni“

Duminică seara, perioada de carantină de două săptămâni ar fi trebuit să expire. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a refuzat să prelungească restricțiile, așa că a intervenit Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, care a adăugat încă 72 de ore de carantină.

Primarul Dominic Fritz (care s-a abținut de la vot în cadrul CJSU Timiș) a salutat decizia: „Politizarea carantinării aici, la Timișoara, a dus la blocajul din CJSU și de aceea decizia a fost luată de către Guvernul României, prin ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o și decis-o acum două săptămâni, pentru Timișoara și toate cele 4 comune periurbane. Am atras atenția ieri că modul în care se iau deciziile privind carantinare este viciat și lipsit de asumare“.

În schimb, liderii locali ai PNL au alunecat pe o foarte periculoasă pantă a populismului cu accente regionaliste, invocând o “dictatură a centrului” și recurgând la o retorică a victimizării – provincia opresată de Bucureștiul care o distruge.

Practic, discursul liberalilor timișoreni aproape că s-a identificat cu cel al conspiraționiștilor antivacciniști care au mărșăluit cu o zi mai devreme pe străzi strigând aceleași lucruri: „Nu suntem proprietatea Guvernului!”, „Jos criminalii!”, „Jos tirania”, „Poporul decide!” etc. Unica deosebire între retorica liderilor liberali și a conspiraționiștilor din stradă a fost că aceștia din urmă au scandat și „Nu ne vaccinăm!”.

Alin Nica, președintele CJ Timiș: „Bucureștiul nu a înțeles Timișoara în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului, și n-o înțelege nici acum, pentru că se uită doar la cifre“

Vârf de lance al acestui discurs este însuși președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Acesta a atacat “centrul” luni dimineața, într-o intervenție la Digi 24: “Bucureștiul nu a înțeles Timișoara în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului, și n-o înțelege nici acum, pentru că se uită doar la cifre. (…) Eu am dat câteva direcții clare de acțiune în vederea stopării pandemiei, dar ține de Prefectură și de ministerele de resort. Întețirea vaccinării, accelerarea acestui proces. De ce de la centru nu se pot aloca mai multe vaccinuri pentru această zonă roșie unde vedem că avem probleme? Timișul are mai puține vaccinuri ca Iașiul sau Clujul“.

Discursul lui Alin Nica are mai multe elemente populiste, poate prizate de unii dintre timișoreni, dar fără legătură cu realitatea.

1. Bucureștiul „a înțeles” Timișoara în 1989, pentru că fără ieșirea în stradă a locuitorilor Capitalei, regimul Ceaușescu n-ar fi căzut.

2. E aberant să compari conducerea dictatorială a lui Ceaușescu în 1989 cu cea democratică de acum, care e chiar a propriului tău partid!

3. E revoltător să compari manifestanții anti-Ceaușescu din 1989 cu manifestanții anti-mască, anti-vaccin sau anti-carantină de acum!

4. Timișoara a fost, până sâmbătă, singurul mare oraș din țară (alături de Suceava) unde încă se mai găseau vaccinuri, iar oamenii nu erau nevoiți să se treacă pe liste de așteptare. Chiar și luni dimineață, în județul Timiș, în localități apropiate de Timișoara, se mai găsesc încă peste 1.200 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare.

Asta, în timp ce în București și Cluj – eternele puncte de comparație ale bănățenilor – locurile disponibile au dispărut încă din prima zi a etapei a treia de vaccinare la nivel național.

„Aţi distrus economia locală, aţi călcat în picioare industria de servicii şi operatori economici. Îngenunchiaţi cetăţenii. Dacă vreţi să ajutaţi Timişoara, încetaţi presiunea asupra CJSU Timiş. Ce urmăriţi? Desfiinţarea lui, dacă nu votează ce doriţi?“

Cu o zi mai devreme, același Alin Nica scrisese pe Facebook: “Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare“.

https://www.facebook.com/alinnica.ro/posts/3431212630318651

Alin Nica a amestecat discursul victimizant-regionalist cu atacurile politice îndreptate spre Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății din partea USR-PLUS.

“Îmi este mie rușine și îmi cer scuze populației pentru modul abuziv și ineficient în care Raed Arafat și Vlad Voiculescu au ales nu doar să ignore suferința timișorenilor, ci să le-o sporească. Domnilor, poate de la București nu se vede, dar aici, oamenii sunt disperați. Părinții sunt nevoiți să își lase copiii singuri acasă, fără supraveghere și fără educație, ca să nu își piardă locul de muncă. Ați distrus economia locală, ați călcat în picioare industria de servicii și operatori economici care plătesc bani mulți la bugetul de stat. Îngenunchiați (n.r. – corect: îngenuncheați) cetățenii care finanțează sistemul medical. Toate acestea dintr-un orgoliu stupid și un joc pueril de imagine. Dacă vreți să ajutați Timișoara, încetați presiunea asupra CJSU Timiș. Ce urmăriți? Desființarea lui dacă nu votează ce doriți? Trimiteți mai multe vaccinuri în centrele de vaccinare, printre care primul centru de vaccinare non-stop de la Spitalul Județean. Încurajați populația, nu o mai pedepsiți, căci vă asigur că singura cale de luptă împotriva virusului este alături de timisoreni, împreună cu ei, nu împotriva lor“.

România TV a salutat cu satisfacție discursul liderilor locali PNL. Toată seara de duminică, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au fost atacați violent la postul mogulului Sebi Ghiță de o pleiadă de conspiraționiști, în frunte cu Diana Șoșoacă.

Marilen Pirtea, deputat liberal de Timiș: „Prelungirea «dictată» de la Bucureşti, ca o formă de decizie tutelară «de la centru», ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de părerea «provinciei», oricare ar fi ea, dacă tot «centrul» decide“

Această retorică victimizantă, a Banatului etern opresat de București, a ajuns rapid în Parlament, prin intermediul deputatului liberal Marilen Pirtea. Acesta a folosit un joc de cuvinte pe Facebook, invocând cuvântul “dictat” al Bucureștiului.

“Carantina impusă timp de două săptămâni, în Timişoara şi localităţile limitrofe, nu a avut rezultatele dorite, ba din contră, rata de infectare a crescut, iar în Timişoara a creat mari discrepanţe între mediul privat şi cel de stat, având ca «victime» colaterale, din nou, sectorul HoReCa şi sistemul de învăţământ. Prelungirea «dictată» de la Bucureşti, ca o formă de decizie tutelara «de la centru», ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de părerea «provinciei», oricare ar fi ea, dacă tot «centrul» decide. Oricare ar fi raţiunile, noi credem în rigoarea măsurilor de prevenţie aplicate cu responsabilitate de autorităţi, nu în coerciţia carantinei, ca măsură finală. Deciziile nu trebuie afectate prin ingerinţe şi partipriuri politice“.

Cosmin Tabără, viceprimarul liberal al orașului Timișoara, a intrat și el în cor: “Este momentul să fim lăsaţi să decidem singuri. Mereu, încearcă alţii să decidă pentru noi. Dacă Bucureştiul vrea să ne ajute, să finanţeze cu bani pentru paturi ATI, să distribuie mult mai mult vaccinuri pentru această zonă profund afectată, să finanţeze spitalele în raport cu contribuţia financiară a judeţului nostru. Ajunge, să ne decideţi mereu soarta de la Bucureşti!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

 

4 COMENTARII

 1. Din Ardeal și Banat vine „CĂPOȘENIA” (!!!!!) asta NĂROADĂ, care pare că ar vrea… să facă praf coaliția guvernamental-parlamentară de centru-dreapta!

  • „Liberalii” din Timișoara (de fapt… din tot județul Timiș și chiar din întreg Banatul!) – care… S-AU ÎNCĂPĂȚÎNAT, în septembrie-trecut, să meargă tooooot pe… „MÂNA-MOARTĂ” a lui Robu! – ÎNCĂ nu au reușit să… digere (!) RUȘINOASA-înfrângere (în fața candidatului Alianței U.S.R.-P.L.U.S.) la alegerile pentru funcția de primar al municipiului-reședință/capitală-de-județ!

   DE-AICI… ÎNCRÂNCENAREA-TEMBELĂ (!) și atitudinea lor PENIBIL-ABSURDĂ!!!

 2. Foarte bine face si zice președintele cu timiș…dacă vrem să ne facem trebuie aprobare de la centru….tot comuniști ati rămas bă nenorocitilor, centrul conducerea centralizată a lui ceaușescu…culmea și cine ne pune botniță, un arab morții ma-ti de terorist, du-te dracului starpitură de om,
  Toți ar trebui să luăm pozitie asemenea președintelui cj timiș….sa nu creadă cretinii din guvern ca suntem proști,
  Mâine e marți se întoarce la muncă schiorul, o sa facă o conferință de presă să ne atragă atenția asupra faptului că nu e bine, cat a fost în weekend adică de joi!…neam făcut de cap si ca noi suntem de vină nu guvernul meu…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.