duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsPoluare extremă în București, de Lăsata Secului. Sute de localnici din așezări...

Poluare extremă în București, de Lăsata Secului. Sute de localnici din așezări limitrofe au aprins zeci de focuri și au incendiat anvelope, făcând aerul irespirabil în aproape tot orașul

-

Noaptea de duminică spre luni a fost una de poluare extremă în București și Ilfov. Numeroși inconștienți, localnici din așezări limitrofe, au sărbătorit “tradițional” Lăsatul Secului (14 martie) aprinzând seara zeci de focuri, “combustibilul” preferat fiind anvelopele.

Valorile au depășit, în numeroase cartiere din Capitală, chiar și de 10 ori limita maximă admisă. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a indicat, drept sursă de poluare, focurile “tradiționale” de Lăsatul Secului. Jandarmii au stins 9 focare doar în Sintești, Măgurele și Vidra.

Berceanu a explicat la Digi 24: “Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante. Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului. Munca asta trebuie să se ducă pe o perioadă mult mai lungă, pentru că principalul pilon e prevenția și nu acțiunea în ziua respectivă, dacă avem o muncă de prevenție de a lungul anului, focarele pe anul viitor se vor reduce simțitor“.

Oficialul a spus că starea vremii a favorizat poluarea: “N-am avut o mișcare substanțială a aerului care să disipeze norul de poluare de particule, vântul a bătut încet. În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”.

- Advertisement -

Duminică seara, șeful Gărzii de Mediu a mers cu echipele de jandarmi și polițiști și a identificat numeroase alte focare, de unde a postat fotografii și filme: “Sunt câteva imagini din teren, din județul Ilfov, unde Garda de Mediu Ilfov, Politia Romana, pompierii si jandarmii au intervenit în aceasta seara. S-a risipit si ceata neagra si petrecăreții, cu sutele, au întrat în case. Din păcate mirosul puternic inca persista cu toate ca focurile au fost stinse“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -