luni, octombrie 7, 2024
AcasăLumea"Katiușa", interzisă la Olimpiada de la Tokyo! Sportivii ruși nu pot folosi...

„Katiușa”, interzisă la Olimpiada de la Tokyo! Sportivii ruși nu pot folosi nici imnul țării lor, din cauza politicii pro-dopaj a Moscovei

-

Aflați sub papucul dictatorului Vladimir Putin, rușii continuă să primească lovituri în serie nu doar pe plan economic, prin sancțiuni dure venite din partea UE și a SUA, ci și în plan sportiv.

De ceva vreme, Agenția Mondială Antidoping (WADA) le-a interzis rușilor să mai utilizeze simbolurile de stat la toate competițiile mondiale până la 16 decembrie 2022, incluzând Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo (2021), precum și Campionatul Mondial de fotbal din Qatar (2022).

Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (CAS) a confirmat, la finele anului trecut, deciziile dure, dar justificate luate de WADA. Forul antidoping mondial a acuzat Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) de manipulare a testelor: datele de laborator fuseseră modificate prin plantarea de dovezi false și ștergerea tuturor fișierelor legate de testele pozitive de dopaj.

Conform site-ului Gazeta.ru, aceeași Curte de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a interzis Rusiei să folosească populara piesă „Katiușa” în locul imnului de stat (deja interzis) la Olimpiada de la Tokyo.

- Advertisement -

„Comisia sportivilor din Comitetul Național Olimpic nu exclude varianta interpretării de către echipa rusă a imnului Comitetului Internațional Olimpic (CIO). Petiția Comitetului Olimpic Rus (ROC) pentru a folosi cântecul popular «Katiușa», ca înlocuitor al imnului național pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost respinsă. CAS consideră că orice imn asociat Rusiei se aplică fiecărui cântec care are legătură cu o țară. Acest lucru este valabil și pentru «Katiușa»”, dezvăluie publicația citată.

VIDEO: Katiușa – cu subtitrare în limba română

https://www.youtube.com/watch?v=qKFhObzMrNc

„Acest atac asupra Rusiei nu va fi ultimul. Occidentul va folosi orice ocazie pentru a «înțepa» țara noastră”

Concepută în 1938 de poetul Mihail Isakovski și de compozitorul Matvev Blanter, „Katiușa” a devenit populară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ilustrând situația soldaților sovietici care și-au părăsit femeile pentru a pleca pe front. În același timp, piesa s-a utilizat și ca mijloc de propagandă al aparatului criminal stalinist la toate defilările militare organizate în Piața Roșie din Moscova.

- Advertisement -

În pofida interdicției CAS, decizia finală în privința „Katiușei” va fi luată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

În vreme ce politicienii ruși – Vitali Milonov (deputat), Oleg Matîțin (ministrul Sporturilor) sau Dmitri Sviscev (membru al Comitetului Dumei de Stat pentru Educație Fizică și Sport) – au susținut utilizarea piesei „Katiușa” în locul imnului oficial de stat la JO de la Tokyo, unii sportivi celebri s-au opus cu înverșunare. Cei mai vocali au fost Maria Lasitskene, super-campioană la săritura în înalțime (triplă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale din 2015, 2017 și 2019), și Viaceslav Fetisov (dublu campion olimpic la hochei pe gheață, de 7 ori campion mondial).

Dmitri Sviscev, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru Educație Fizică și Sport, îndeamnă la revoltă: „Acest atac asupra Rusiei nu va fi ultimul, iar Occidentul va folosi orice ocazie pentru a «înțepa» țara noastră. În această situație, este clar că CIO s-a absolvit de responsabilitate și că a făcut apel pentru clarificare la Curtea de Arbitraj Sportiv. De fapt, nu numai imnul este interzis acum, ci orice compoziție în limba rusă în general”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gabriel Liiceanu îl face praf pe Mircea Dinescu: „Un claun isteric, locuit de patima căpătuielii”, „pușlama ordinară”, „cultivă vulgaritatea, țopenia obraznică și infatuată”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -