Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a murit de Covid. Luna trecută fusese răpus de virus și capul Bisericii din Muntenegru. La noi a pierit ÎPS Pimen

4
1610

Patriarhul Irineu, capul Bisericii Ortoxe Sârbe, a murit răpus de Covid, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic. IPS Irineu, în vârstă de 90 de ani, fusese depistat pozitiv pe 4 noiembrie și internat în spitalul militar din Belgrad. Prelatul sârb s-a infectat, cel mai probabil, pe 1 noiembrie, când a participat la funeraliile mitropolitului Amfilohie, capul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, răpus și el tot de Covid.

Irineu, patriarh al Serbiei din 2010, avea destule trăsături în comun cu Patriarhul Daniel al României. Și el era un conservator din aripa dură, jucător activ în viața politică a țării și cu pretenții de a fi luat în calcule de Guverne când se iau decizii majore precum aderarea la Uniunea Europeană.

Capul Bisericii Ortodoxe Sârbe a rezistat destul de bine bolii timp de 15 zile, până joi dimineață, când starea i s-a agravat brusc. A trebuit să fie intubat, dar n-a fost suficient și în noaptea de joi spre vineri a decedat.

Patriarhul Irineu se opunea independenței regiunii Kosovo și afirma că Serbia ar putea adera la UE doar dacă “se respectă identitatea, cultura și religia sârbe”. Nimic rău în aceste pretenții, doar că exemplul prelaților ortodocși din România arată că expresiile acestea au sensuri diferite pentru capii bisericilor și restul lumii. În ultimele luni, când autoritățile au interzis pelerinajele religioase din acest an cu scopul de a limita infectarea cu Covid și salvarea, astfel, a numeroase vieți chiar dintre credincioși, conducerea Bisericii Ortodoxe Române a reacționat virulent. Începând cu Patriarhul Daniel și continuând cu diverși mitropoliți, prelații au înfierat măsurile sanitare, acuzând persecuții religioase și o presupusă campanie împotriva creștinismului.

În România, cel mai înalt prelat răpus de Covid a fost Arhiepiscopul Pimen al Bucovinei și Rădăuților, ucis de virus astă-primăvară, la 90 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. Primitivii astia cu gindire medievala se inseala pe ei si pe altii in acelasi timp. Creierul lor spalat nu gindeste ci doar repeta niste expresii standard din doctrina lor. A lor, inventate de biserica, nu lasate de Dumnezeu.
  De pilda, inchipuitii astia pretind ca rugaciunea lor si credinta te apara de virus. Da, sa nu ma intelegeti greit, te apara, insa te apara daca ai multa putere in rugaciune si o credinta care sa mute daca nu muntii precum Marcu, macar un bob de orez. Daca nu ai asa ceva, te imbeti cu apa rece.
  Iau bani si zic ca se roaga pentru oamni iar ei au zero putere in rugaciune si prefera un trai usor pe spatele oamenilor, inselind oamenii in loc sa se apuce de o munca cinstita.
  Cred in valoarea bisericii insa trebuie reformata. Nu in spirit nomarxist ci in spirit crestin adevarat.

 2. Eu cred ca in Evul Mediu ca si in antichitate oamenii erau seriosi. O eroare indiferent de natura ei ii costa viata. Nu ari la timp – mori de foame. Nu esti prudent, esti jefuit de hoti la drumul mare. Te incurci cu nevasta altuia, o termini cu capul crapat. Nu te ingrijesti te imbolnavesti. Nu muncesti nu-ti da nimeni pomana. Te izolezi de familie nu are cine sa te apere in fata altor triburi ostile. Tradezi propriul trib – o termini tras in teapa sau cu capul taiat.
  Caci asta ofereau religiile zise pagane precum si inteleptii antici. In absenta oricaror ajutoare din exterior, ofereau o ordine, o certitudine, curaj in fata adversitatilor si o rezolvare practica, dar mai ales Raspundere.

  Crestinismul este o religie ”moderna” inca de acum 2000 de ani.
  In sensul ca a eliminat cam tot ceea ce facea societatea cat de cat functionala in absenta stiintei si tehnologiei moderne. Imbecilitatea si ipocrizia vin din critica pe care o aduce crestinismul tocmai stiintei si tehnologiei, fara de care crestinismul este de fapt imposibil. Ca orice nebun, crestinul arunca in aer tocmai ceea ce ii permite gandirea aberanta si traiul parazitar.

  Criticile si modul de viata crestin au condus la distrugerea Imperiului Roman si odata cu asta la cataclismul pe care popoarele Europei l-au indurat dupa asta. Crestinismul este distructiv si sinucigas genocidar. Ceea ce se considera de obicei a fi bun nu are origine crestina ci origini pagane.

  Ca dovada o banala sarbatoare crestina – Sf Dimitrie Izvoratorul de Mir. De fapt un sfantul a fost un june impertinent si incompetent, un fel de hippy al timpurilor sale. Se apuca sa jigneasca un imparat brav si extrem de competent (traco-dacul Galeriu) ce tocmai invinsese pe parti. Propaganda crestina desantata (inca o dovada a modernitatii cultului) demoralizeaza in asemenea masura Bizantul incat de la victoriile impotriva partilor totul se transforma intr-un razboi de uzura ce va slabi in mare măsura Bizantul (atat de timpuriu crestinismul a sadit samanta distrugerii – anii 300 e.n.) facandu-l atat de vulnerabil (si toata Europa cu ocazia asta) in fata islamului super violent si lacom.

  Plastic spus crestinsmul a creat o generatie de hippy cu flori in par si pene in c…, generatie ce a trebuit sa dea piept cu razboinicii islamului. In termeni moderni, psihologia de origine crestina impune sa cheltui 2-3 trilioane in ajutoare sociale pentru toti degenaratii ca sa aiba cu ce sa-si cumpere droguri si booze, asta in loc sa pleci pe Luna sau Marte.

  Ce este bun si frumos este de origine pagana. In crestinismul popular Sf Dumitru preia atributele zeitei Demetra, iar impreuna cu Sf Gheorghe preaia atributele cavalerilor traci.

  Deci a spune ”crestinismul este medieval” este destul de problematic. Este o religie ce glorifica boala, neputinta, distrugerea, o religie propagandistica (frate bun al comunismului), ce poate exista doar in societati stabile si bogate pe care le distruge.
  Frenezia neomarxista isi are originea tot in crestinism.

  Singura problema a crestinilor, comunistilor sau luptatorilor pt ”justitie sociala” este ca nu sunt adang bagati cu nasul in consecintele propriilor fapte, idei, actiuni. Nu covidiotul Irineu sufera, nici tucalarii in sutane din jurul lui. Sufera ceilalti, sufera societatea careia crestinul incompetent si impertinent i-a mai furnizat o problema dificila de rezolvat. Nu politrucul si propagandistul rezolva problema ci altii. Tot timpul este datoria si obligatia altora sa rezolve. Exact ca la comunisti sau la pesedistii nostri.

  Asta este esenta crestinismului, de la inceputuri. Chiar nu realizati cat de bine se inteleg popii cu pesedistii?

  Crestinismul este religia iresponsabilitatii, slabiciunii, disonantei cognitive, a antiintelectualismului, a nepriceperii, a prostiei si a explicatiilor idioate. Ce se poate reforma la asta? Mai mult Iulian ”Apostatul” si Aristotel decat ”sfintii” parinti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here