joi, aprilie 18, 2024
AcasăNewsSe reintroduce garanția pentru recipientele de sticlă și plastic! 50 de bani...

Se reintroduce garanția pentru recipientele de sticlă și plastic! 50 de bani pentru returnarea unei sticle la orice magazin

-

O măsură așteptată de zeci de ani, reintroducerea sistemului garanție-returnare pentru recipientele de sticlă și plastic, a ajuns pe masa Guvernului și urmează să fie adoptată după dezbaterea publică. Acest sistem, extraordinar de eficient în combaterea poluării cu ambalaje nebiodegradabile, a existat în România până la căderea comunismului și este folosit, de zeci de ani, în toată lumea civilizată.

Din motive necunoscute, guvernele post-decembriste ale țării noastre au refuzat să reintroducă în legislație prevederile necesare, contribuind astfel decisiv la poluarea sufocantă cu recipiente de plastic, mai ales, care au invadat efectiv fiecare colțișor al României, de la cursurile de apă până la crestele munților.

Ministrul Mediului: “Sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm“

Proiectul de hotărâre de guvern prevede că pentru orice produs ambalat în sticlă sau plastic cu volume între 0,1 și 3 litri se va percepe o taxă de 50 de bani. Oamenii vor plăti acești bani când cumpără produsele și îi vor primi înapoi când vor returna ambalajele. Toate magazinele din România vor fi obligate să primească ambalajele goale și să achite garanția.

Măsura ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022. În intervalul dintre adoptarea hotărârii și aplicarea acesteia, comercianții au posibilitatea să se pregătească logistic pentru primirea ambalajelor goale.

- Advertisement -

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat cum va funcționa sistemul: „Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România“.

Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna“

Indiferent că va fi vorba de hipermarketuri sau buticuri de cartier, absolut toți comercianții care vând sucuri, băuturi alcoolice și apă îmbuteliată vor fi obligați să primească ambalajele goale și să achite garanția.

Ministrul Fechet: “E important ca micile magazine să fie parte din sistem, pentru că, astăzi, doar 30% din comerţul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor, pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să ştie că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deşeurilor colectate“.

- Advertisement -

Sistemul este gândit astfel încât ambalajele goale să fie luate din magazine, duse în centre regionale de sortare și, apoi, la reciclatori. Nu se va inova, practic, nimic, ci se va copia sistemul din statele care fac acest lucru, neîntrerupt, de decenii, cu o eficiență excepțională în igienizarea mediului înconjurător. Întreaga infrastructură va fi coordontă de un operator unic de sistem, o entitate non-profit din care vor face parte retailerii și producătorii. Hotărârea de Guvern este prevăzut să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Oamenii vor aduce la magazine ambalajele și vor putea opta pentru vouchere de cumpărături sau contravaloarea în bani gheață. Dacă vor opta pentru vouchere, le vor putea folosi doar la magazinul unde au returnat produsele.

Acest sistem a existat în România și până în 1990, cu mențiunea că pe atunci nu existau vouchere. Sticlele și borcanele aveau diverse garanții care puteau ajunge și la 1 leu.

În Occident, întreaga populație este cointeresată în sistemul de returnare a ambalajelor goale, mai ales că sumele recuperate astfel sunt substanțiale

După Revoluție, în ultimii ani, au reapărut, în unele locuri, automatele unde se pot recicla ambalajele goale, dar sumele plătite sunt descurajante. Pentru un recipient de plastic de 2 litri, de exemplu, clientul care-l aduce primește înapoi 3 bani!

În Occident, cointeresarea oamenilor în reciclare, prin percepția de garanții substanțiale, este foarte eficientă. Indiferent că sunt săraci sau înstăriți, locuitorii strâng cu grijă recipientele goale, iar o dată pe săptămână le duc la magazine, unde primesc și 25 de eurocenți pentru o sticlă. Copiii și adolescenții, în căutare de suplimente la bugetul asigurat de părinți, sunt și ei vigilenți, știind că un drum la magazin, cu două sacoșe de PET-uri, le poate aduce 10-20 de euro în buzunar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -