miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsBanda lui Capră folosea cete de minori sub 14 ani pentru a...

Banda lui Capră folosea cete de minori sub 14 ani pentru a teroriza locuitorii din Piatra Neamț. Victimelor li se luau până și alocațiile pentru copii

-

Clanul Capră, care ține sub teroare mai multe cartiere din orașul Piatra Neamț, se folosește de copiii sub 14 ani pentru agresiunile asupra locuitorilor. Șefii clanului de romi își trimit copiii la atac pentru că aceștia nu pot fi trași la răspundere. Oamenii care nu plătesc taxe de protecție sunt bătuți, jefuiți și siliți să fugă de acasă.

15 membri ai organizației mafiote sunt acum trimiși în judecată de DIICOT sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influențarea declarațiilor, lipsire de libertate și șantaj, scrie Adevărul. Clanul Capră este, de fapt, un veritabil trib: cuprinde frați, nepoți, cumnați.

Procurorii au documentat activitatea bandei de romi din ultimii 3 ani, interval în care aceștia i-au țintit direct pe oamenii necăjiți, cu mai puține posibilități de a se apăra. Năpasta căzuse pe capul locuitorilor din cartierele Văleni I, Văleni II și Speranța, din Piatra Neamț, unde sunt locuințe sociale.

Membrii bandei lui Capră trimiși în judecată sunt Dan Capră (șeful clanului), Mihai Capră, Vasile Capră, Mihai Iulian Capră, Mihai Lucian Lazăr, Eduard Stejar, Ana Maria Toma, Garofița Capră, Florica Nicoleta Lazăr, Gheorghiță Rusu, Constantin Capră, Andrei Narcis Lazăr, Maria Farmacista Lazăr, Iulian Bozu și Elena Borcoi.

- Advertisement -

Clanul le dădea oamenilor ajunși la ananghie bani împrumut cu dobândă de 100% pe lună. Le confisca actele și, apoi, le încasa alocațiile pentru copii, ajutoarele sociale și toate celelalte surse de venit.

Nefericiții intrați în această “horă” deveneau sclavii clanului. Pe lângă faptul că li se furau alocațiile, ajutoarele și pensiile, trebuiau să facă rost de bani pentru a plăti lunar “rata” către mafioți. Cine întârzia era bătut sau, după caz, amenințat.

Mafioții nu se rezumau la camătă. Ei făcuseră în cartierele respective propriul regat, iar locuitorii care primiseră locuințe sociale de la autoritățile statului erau obligați să le plătească interlopilor între 500 și 1.000 de euro pe lună chirie! Cine nu plătea era dat afară din propria locuință.

- Advertisement -

DIICOT: „S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, din Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinînd de SC Locativ Serv. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinându-i pe chiriaşi să părăsească respectivul cartier”.

Șeful clanului, Vasile Capră, își coordonează banda și din pușcărie

Complicii clanului criminal erau chiar funcționarii publici dintr-o societate a Primăriei Piatra Neamț, care îi ajutau pe interlopi să închirieze ilegal locuințele rămase libere după fuga locatarilor sau, după caz, să fie folosite ca depozite pentru bunurile jefuite de clanul Capră.

În luna mai 2020 s-au făcut primele percheziții și arestări. Imediat, membrii clanului rămași în libertate au trecut la atacarea celor care depuseseră plângeri sau mărturie.  Așa că procurorii au făcut în iunie o a doua descindere în forță. DIICOT menționează că „la comiterea infracţiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal“.

Banda lui Capră a continuat să terorizeze, să bată și să urmărească martorii. Ancheta a stabilit că șeful clanului, Vasile Capră, continua să coordoneze organizația criminală și din închisoare, unde se afla încă din ianuarie 2020, pentru un alt dosar de șantaj. Vasile Capră cerea taxe de protecție până și în pușcărie, de la ceilalți deținuți!

Banda Vasile Capră amenința victimele – între care intrau și comercianții dintr-o piață din Piatra Neamț, puși să plătească taxe de protecție – că le violează copiii și că le ia pe femei și le obligă să se prostitueze. Mulți locuitori au fugit, pur și simplu, din zona controlată de mafioți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -