joi, martie 28, 2024
AcasăNewsEconomie de 6 milioane de euro pe an după ce Ilie Bolojan...

Economie de 6 milioane de euro pe an după ce Ilie Bolojan a evacuat pilele din Consiliul Județean Bihor. “Avem 42 de primării unde salariile depășesc totalul veniturilor localității”

-

Economia adusă bugetului local din Bihor după înjumătățirea angajaților de la Consiliul Județean, decisă de noul președinte Ilie Bolojan, urcă la aproximativ 6 milioane de euro pe an, dezvăluie șeful județului într-un interviu pentru spotmedia.ro. Potrivit lui Bolojan, fondul lunar de salarii s-a redus cu 2,4 milioane de lei, adică aproximativ 28,8 milioane de lei (6 milioane de euro) pe an.

Banii, spune politicianul liberal, fost primar al Oradei, vor merge la investiții.

Bolojan a povestit în interviu că, la venirea sa, Consiliul Județean dădea pe salariile angajaților circa 40% din bugetul anual, adică 30 de milioane de euro. A recurs la concedierea a jumătate dintre angajații CJ și a 70% dintre cei ai companiilor municipale din subordine. A rezultat o economie totală, anuală, de 2,4 milioane de euro care se pierdeau pe salarii ale unor oameni care nu făceau nimic sau aproape nimic. În final, după ce se vor fi încheiat toate ajustările și restructurările, economia din fondul de salarii va urca la 6 milioane de euro pe an.

“Aveam un fond de salarii anual de aproape 30 de milioane de euro. 40% din buget

Ilie Bolojan a explicat pentru spotmedia.ro, de ce a “măcelărit” organigrama arhiplină după ani de conducere UDMR și PSD a județului: “Ca să poți face ceva, ai nevoie de bani. Altfel, ajungi pe funcție ca să îți încasezi salariul și să mai postezi pe Facebook. Ca să faci proiecte care să creeze mai multă prosperitate poți avea bani europeni, și fac tot ce pot să îi obținem la fel ca la Primăria Oradea. Trebuie să cauți parteneriate cu Guvernul, dar, în primul rând, trebuie să vezi ce se întâmplă cu banii pe care îi produc locuitorii județului. Cea mai mare parte a banilor încasați în județul Bihor sub formă de impozite virate direct la Consiliul Județean, cote din TVA și din impozitul pe salarii se consumau pe aparatul CJ și al instituțiilor subordonate. Aveam un fond de salarii anual de aproape 30 de milioane de euro. 40% din buget, restul fiind cheltuieli impuse de anumite realități sociale. Nu mai rămâneau bani pentru dezvoltare, cea pentru care eu am candidat“.

- Advertisement -

Soluția a fost anunțată de Bolojan încă de când și-a depus candidatura: „Ca să avem acești bani, am spus încă din campanie că una dintre măsuri este reorganizarea activității tuturor structurilor CJ. Cei care nu au de lucru sau nu vin la lucru să nu mai fie plătiți degeaba și milioanele de euro economisite să se ducă la cofinanțarea proiectelor europene sau în proiecte de dezvoltare.

Există un aparat propriu al CJ unde am găsit 174 de colegi, de la 1 decembrie 2021 vor rămâne 88, iar economia de salarii va fi de peste 1,2 milioane de euro/an. Am finalizat și reorganizarea la 7 instituții satelit, fundații, asociații, societăți comerciale etc, forme care drenau resursele Consiliului, dar erau scoase de sub controlul aparatului CJ. Acolo reducerea personalului a fost de aproape 70%, iar economia se ridică tot la aproximativ 1,2 milioane de euro“.

 „Din 101 unități administrativ teritoriale, 42 de primării au cheltuieli de personal peste totalul veniturilor proprii, plus banii pe care îi primesc de la Ministerul Finanțelor!

Acuzat deja de rivalii politici și de cei rămași fără sinecuri că ar da afară oamenii ca să-i păstreze pe clienții PNL, Bolojan răspunde: „Nici într-un caz nu au fost trimiși acasă cei care nu lucrau pentru a fi angajați cei protejați de PNL sau de alții. Exclus! Cu câți oameni vom rămâne anul viitor, cu atâția oameni vom finaliza mandatul. (…) În total, în urma reorganizărilor pe care le vom face, economia la salarii va fi de aproximativ 6 milioane de euro. În fiecare an, acești bani se vor vedea în lucrări de investiții în județ și voi putea să îi multiplic“.

- Advertisement -

Noul șef al județului povestește siderat dezmățul din bani publici născut în administrația locală după 2017, când Dragnea și PSD au dat undă verde ca primarii să-și stabilească singuri atât propriile salarii, cât și pe cele ale angajaților din primării:Din 101 unități administrativ teritoriale, 42 de primării au cheltuieli de personal peste totalul veniturilor proprii, plus banii pe care îi primesc de la Ministerul Finanțelor! Și stau cu mâna întinsă la CJ, să le dea bani.

M-am uitat peste gradul de încasare a veniturilor. Dacă ai 50-60-70% grad de încasare constant, înseamnă că nu faci ce trebuie să încasezi impozitele. Nu este corect ca bani pentru dezvoltare, care ar putea merge la cofinanțarea unor proiecte pe fonduri europene, să îi duc într-o comună în care primarul nu și-a făcut datoria, doar pentru că el este de la partidul de guvernământ. Voi stabili reguli în perioada următoare, prin hotărâri de CJ, standarde minimale, chestiuni de bună guvernare, cei care le respectă vor primi bonificații, cei care nu, trebuie să înțeleagă că nu mai merge cum a mers“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Bravo, Ilie Bolojan, pana acum ai toata admiratia mea, esti unul dintre cei mai valorosi pnlisti din tara asta, sincer sper sa nu fii si singurul, BRAVO! Se poarta foarte bine si Romeo Dunca, si presedintele CJ de la Prahova, cel putin pana acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -