„Am participat la un concurs de fonduri europene și totul a fost pe pile și șpăgi.“ Un tânăr dezvăluie corupția infernală de care s-a lovit când a vrut să acceseze fonduri UE

2
1317
Cursurile fraudate despre care relatează tânărul român pe Reddit face parte din POCU - Programul Operațional Capital Uman - și se desfășoară sub egida Ministerului Fondurilor Europene condus de ministrul liberal Marcel Boloș

Un tânăr român care a participat la un concurs pentru accesarea de fonduri europene a relatat, pe Reddit, experiența traumatizantă pe care a trăit-o la firma de consultanță care a organizat totul. Bărbatul, care s-a semnat cu pseudonimul SnooMarzipans928, afirmă că atât cursul, cât și concursul, au fost niște mascarade de cel mai prost gust, angajații firmei de consultanță fiind nu doar corupți, ci și de o incompetență scandaloasă.

Totul a fost, în esență, o chestiune făcută “pe pile și șpăgi”, afirmă tânărul încă de la început. Acesta relatează că firma de consulanță a încălcat din start regulile, introducând la curs și persoane care nu se încadrau. Banii erau destinați, în esență, șomerilor și celor care sunt în afara pieței muncii sau a sistemului de învățământ. Pentru că n-au găsit suficienți amatori, cei de la firmă au mai băgat și alte categorii.

S-au ținut doar câteva cursuri, după care participanții au primit răspunsurile corecte pentru examen, împreună cu indicația să spună, dacă sunt cumva întrebați de vreo autoritate de control, că au făcut toate cele 160 de ore de curs.

Concursul în sine a fost unul de formă, pentru că s-a știut dinainte cine câștigă – anumite persoane cu relații în firma de consultanță, cărora „cineva din interiorul firmei” le-a și făcut planurile de afaceri.

Totul a decurs la cel mai jenant și scăzut nivel, relatează românul furios. Planurile făcute de cei de la firmă pentru pile au fost foarte proaste și nu se încadrau, așa că a trebuit să se refacă de 4 ori concursul. Cei care și-au făcut singuri planurile de afaceri au fost lăsați din start pe dinafară. Administratorii au fost atât de proști încât au scăpat toate planurile de afaceri și toate datele concurenților.

Ulterior, tânărul a oferit detalii despre programul la care a participat: „POCU se numeste asta, erau cursuri de antreprenoriat pentru 50 de persoane care erau suventionate cu 500 de lei si pe langa asta puteai participa la un concurs cu un plan de afaceri unde puteai sa castigi aia 40k sa iti implementezi afacerea cu anumite conditii”.

Citiți mai jos relatarea românului care se întreabă acum dacă are vreun rost să reclame pe undeva și dacă va fi băgat în seamă de cineva.

„Am participat la un concurs de fonduri europene și totul a fost pe pile și șpăgi

Salut, vreau să povestesc ce mi s-a întâmplat în urmă cu ceva timp când am încercat să aplic pentru un proiect cu fonduri europene organizat de un administrator de grant. Pe scurt, era vorba de niște fonduri de 40.000 euro pentru persoanele care nu erau angajați sau studenți. Făceai un curs, un plan de afaceri și participai la un concurs. Suna destul de simplu însă în realitate cred că nu a fost absolut nimic făcut corect și totul a fost o manevră ca fondurile să se dea la anumite persoane.

O listă frumoasă cu nereguli:

– La curs au participat persoane care nu erau eligibile pentru ca firma care organiza cursurile să își atingă targetul probabil, cursurile s-au ținut doar de câteva ori și ni s-a spus că dacă o să fim sunați de vreo entitate să spunem că am făcut 160 de ore de cursuri, toată lumea a primit răspunsurile pentru examenul final și probabil “experții” care trebuiau să țină cursurile au fost plătiți pentru toate orele.

– Ni s-a spus cs în planurile de afaceri să punem o sumă de vreo 4.000 de euro pentru marketing ca probabil să decontăm banii ăia prin vreo firmă de-a lor. să își tragăa și ei ceva pe dreapta.

– Planurile care au câștigat și care au fost făcute de cineva din interiorul firmei, care e administrator de grant, au fost atât de varză făcute că au trebuit să reorganizeze concursul de 4 ori că nu se încadrau nici cu datele, erau și planurile foarte asemănătoare între ele, iar restul, care și-au făcut planurile singuri, au rămas pe dinafară pentru că da. Știu asta pentru că, din greșeală, au fost leak-uite toate planurile de afaceri și datele când au fost încărcate (alea câștigătoare sunt toate încărcate succesiv la diferențe de 10 minute).

– În mod normal, concursul avea mai multe etape în care puteai să depui contestație etc, ei nici nu s-au mai sinchisit să posteze rezultatele intermediare că erau câștigatoare doar planurile ălora care au dat bani, probabil, sau…

– Platforma de concurs a fost atât de prost făcută încât poți să vezi toate fișierele încărcate de ceilalți participanți dacă știi să intri în sitemap.

– Planurile câștigătoare au toate trecut la marketing aceleași sume (ăia vreo 4.000 de euro) și nu au aboslut nicio ofertă cu care să justifice cheltuielile alea, am văzut că avea un tip în buget „Aplicatie soft” 20.000 euro și espressor 2.000 euro. Pe asta se duc fondurile europene.

Dacă stau să îmi aduc aminte, mai găsesc multe nereguli. Am câteva dovezi clare despre neregulile astea pe care le-au făcut, însă nu am înregistrări cu persoanele alea care pretindeau bani pentru proiecte sau alte chestii, există în schimb mulți martori care pot confirma tot ce am zis mai sus.

Aș vrea să știu dacă merită să îmi pierd timpul să le fac o plângere pe undeva și unde anume aș putea să fac asta să mă și bage cineva în seamă, nu doar să scriu un pomelnic și să fie uitat pe undeva, într-un sertar.

În încheiere aș vrea să spun că dacă cineva de la firma cu proiectul vede postul ăsta, să îmi păstreze planul de afaceri depus în concurs bine de tot, să aveți și voi model de un plan făcut ca lumea, că ale voastre sunt varză, nu știu cum vă puteți numi consultanți cu mizeriile alea de planuri“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here