luni, martie 4, 2024
AcasăPropagandăMarele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut...

Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

-

Amenințările pe care Rusia le-a proferat tot anul 2022 la adresa Europei, cu privire la o criză energetică devastatoare, rămân fără fundament. Realitatea este că, la sfârșitul lunii decembrie 2022, prețul gazelor naturale este sub cel de acum un an, iar cel al petrolului – cu puțin mai mare. Pregătirile făcute de Uniunea Europeană s-au concretizat, în acest moment neexistând nici prețuri prohibitive, nici întreruperi în aprovizionarea cu combustibil și carburanți.

Conform chiar datelor furnizate de agenția de presă TASS, a Guvernului Rusiei, prețul pentru 1.000 de metri cubi de gaz în Europa a fost, pe 23 decembrie, de 919,6 dolari. După cum scrie TASS, este cel mai mic preț din 25 octombrie și până azi.

În urmă cu un an, pe 27 decembrie, prețul pentru 1.000 de metri cubi de gaz era, în Europa, de 1.252 dolari – adică mai mare cu peste 26%!

Atât Putin, cât și Medvedev au amenințat direct și explicit Uniunea Europeană, în repetate rânduri, că se va confrunta cu o criză a gazdelor devastatoare. Dacă Putin a recurs la metafore, spunând acum circa două luni că europenilor “le va îngheța coada la iarnă precum ursului din poveste”, Medvedev a fost mai puțin metaforic, anunțând că prețul pentru 1.000 de metri cubi de gaz va depăși 5.000 de dolari în iarna 2022-2023.
Deocamdată, prețul este sub control, în scădere chiar față de perioade de dinaintea războiului ruso-ucrainean.

- Advertisement -

În ceea ce privește petrolul, în acest moment prețurile sunt aproximativ la fel ca la sfârșitul lui decembrie 2021. Conform site-ului specializat Tradingeconomic.com, barilul de petrol brut costa 74,5 dolari pe 27 decembrie 2021, iar pe 23 decembrie valora 79,6 dolari.

Această piață este foarte fluctuantă și sensibilă, pentru că nu mai departe de 9 decembrie prețul era de 71 dolari, adică sub cotația de acum un an. În ultimele zile s-a înregistrat o creștere ca reacție la noile amenințări ale Rusiei, care – tocmai pentru a genera perturbări – a anunțat că va reduce producția de petrol, la începutul anului viitor, cu 500-700.000 de barili pe zi. UE și țările G7 au impus sancțiuni și un plafon de preț pentru petrolul exportat pe mare de Rusia. De asemenea, îngrijorările legate de criza Covid din China au contribuit la această creștere temporară de la 71 la 79 de dolari per baril.

În România, scăderea prețului mondial la petrol s-a reflectat doar parțial la benzinării. Chiar și așa, însă, prețul pentru benzină a coborât sub 6 lei/litru. Este, practic, același tarif ca acum un an, cu diferența că acum există o subvenție de 50 de bani suportată de benzinari și Guvern. Așadar, prețul real la pompă ar trebui să fie de 6,5 lei/litru la benzina normală. Anul trecut, pe vremea asta, când cotația petrolului era similară pe piețele internaționale, benzina nesubvenționată în România costa circa 6,1 lei/litru.

- Advertisement -

De asemenea, prețul motorinei este în România, în acest moment, mult mai ridicat decât acum un an, chiar dacă este subvenționat. Pe 27 decembrie 2021 costa 6,3 lei/litrul nesubvenționat, iar azi costă 7,17 lei/litrul subvenționat, ceea ce înseamnă că prețul real e 7,67 lei/litru!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* VIDEO. Discursul istoric al lui Zelenski în Congresul SUA. Emoționant! Cuceritor! Excepțional! Ovaționat în picioare și de democrați, și de republicani

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* „SUA trebuie să se pregătească deja de prăbușirea finală a Uniunii Sovietice, care va fi dizolvarea Federației Ruse”. Analiză excepțională a unui celebru expert în securitate

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* VIDEO. Ministrul Daea jignește grav un ziarist, iar PSD și Ciucă îl țin în brațe pe grobian! „Nu prea e bine, la mărimea pe care o aveţi, să luaţi un kilogram de jumări. Vă ajunge 100 de grame” / „Nu vă fac gras, vă fac cum sunteți”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -