OMV-Petrom și Romgaz încep exploatarea în comun a gazelor din Marea Neagră, în timp ce se judecă la Paris! A fost dat în judecată și statul român, miza fiind modul în care compania austriacă poate vinde gazele extrase

3
354
Christina Verchere, CEO al companiei OMV-Petrom, și premierul român Marcel Ciolacu

OMV-Petrom și Romgaz vor începe exploatarea gazelor naturale din zăcămintele Domino și Pelican Sud, aflate în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, anunță cele două companii într-un comunicat de presă, miercuri dimineață. Conform planului de dezvoltare, investiția inițială e de 4 miliarde de euro. În același timp, însă, OMV-Petrom a dat în judecată statul român la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

OMV-Petrom și Romgaz au, fiecare, câte 50% din proiectul exploatării gazelor naturale din Marea Neagră. Producția generată se așteaptă să fie de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Christina Verchere, CEO al companiei OMV-Petrom, a menționat: „Pentru a ilustra dimensiunea proiectului, producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în România și în regiune”.

Răzvan Popescu, directorul general de la Romgaz, a menționat că gazele vor începe să fie scoase efectiv din zăcământ începând cu 2027, moment din care România va avea o nouă sursă de gaze naturale, ceea ce va crește semnificativ producția de gaze a țării.

Producția la platoul continental va fi de circa 8 miliarde de metri cubi pe an, timp de 10 ani. Volumele sunt însă doar valori estimative.

Infrastructura va fi una de amploare: 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către localitatea constănțeană Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

În același timp – lucru neanunțat de compania austriacă –, s-a aflat că OMV-Petrom a dat în judecată statul român, prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, scrie G4Media.ro. Procesul vizează regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră – adică exact obiectul exploatării perimetrului Neptun Deep.

Plângerea vizează și compania Romgaz Balck Sea Limited, filiala partenerului Romgaz implicată în exploatarea zăcămintelor cu 50% participație.

OMV-Petrom cere modificarea prevederilor din Legea Offshore pe tema modului în care compania poate dispune de gazele produse în Marea Neagră. Austriecii au cerut de mai multă vreme clarificări suplimentare de la statul român în ce privește Legea Offshore.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* ANALIZĂ. Catastrofa demografică: în următorii 70 de ani, populația Chinei se va înjumătăți! Prăbușire de la 1,4 miliarde la 700 de milioane

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

 

 

3 COMENTARII

  1. OMV nu va scoate niciodată gaze naturale din Marea Neagră. Pentru că asta-i misiunea acestei companii în România. Statul român va trebui să scoată această companie din țară, dacă vrea să exploateze ceva gaze din Marea Neagră și ”suveranistul” Dragnea ar trebui luat la întrebări pentru punerea pe fugă a Exxon-ului, în favoarea intereselor rusești din Marea Neagră, ceea ce echivalează cu subminarea economiei naționale.

  2. Mulțumim din inima Partidului si tovarășului Nascase ca ne-a scăpat de grija petrolului si gazelor românești ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Acum s-a văzut clar ca OMV este al rușilor, deci bolșevicul Nascase a vândut petrolul si gazele românești rușilor mințind că a fost o condiție pentru integrarea in UE si NATO 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here