Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

5
4778
Maia Sandu - Ilan Șor

La trei luni și jumătate după ce putinistul Victor Ciutacu o invita pe putinista Marina Tauber, vicepreședinta partidului rusofil Șor din Republica Moldova, în emisiunea sa putinistă de la canalul putinist România TV ce aparține fugarului rusofil Sebastian Ghiță, dându-i microfon două ore s-o atace abject pe Maia Sandu, președinta „României de Est” dă o lovitură năprasnică întregii construcții putiniste de la Chișinău: Partidul Șor a fost declarat necontituțional și este dizolvat!

Lovitura provoacă dureri mari și la București, unde Ciutacu și RTV rămân orfani de partidul pentru care au ajuns să-și pună și cenușă-n cap, dar care le era de mare ajutor în bătălia cu Maia Sandu, care a interzis propaganda toxică a RTV în Republica Moldova.

După ce a fost promovată intens de Ciutacu, Marina Tauber a fost arestată pe aeroportul din Chișinău, când încerca să fugă în Israel. Apoi, atât ea cât și șeful ei de partid, Ilan Șor (fugit de asemenea în Israel), au fost incluși pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, pentru încercarea acestora de a destabiliza Republica Moldova printr-o lovitură de stat sub presiunea străzii.

O zi istorică pentru derusificarea Basarabiei: luni, 19 iunie 2023. Este ziua în care Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a declarat „neconstituţional” partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Şor, aflat în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale, de mai multe luni. CCM a constatat că Partidul Șor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, conform Deschide.md şi Reuters, preluate de Agerpres.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat în cazul unei sesizări depuse de Guvernul de la Chişinău privind scoaterea în afara legii a formaţiunii politice fondate şi conduse de Ilan Şor, acuzat de Occident şi de Chişinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva sa.

Deputații și consilierii locali ai Partidului Șor devin independenți. Ei nu pot fi înlocuiți de alți candidați de pe listele Partidului Șor, care devin nule

Potrivit preşedintelui CCM, Nicolae Roşca, de la data pronunţării prezentei hotărâri, Partidul Șor „se consideră dizolvat”. Niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii nu are valoare juridică.

Reprezentanţii Partidului Șor care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare.

La fel, listele candidaţilor supleanţi în Parlament şi în consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului Şor devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida niciun alt mandat. La fel se va întâmpla dacă un mandat de consilier local va deveni vacant.

Decizia CCM a fost luată în conformitate cu Articolul 41, Punctul 4, din Constituţia Republicii Moldova, care prevede clar: „Partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

Ministerul Justiţiei de la Chișinău va înfiinţa o comisie specială pentru a finaliza toate procedurile legale de lichidare a Partidului Șor.

Marina Tauber în studioul lui Ciutacu

Istoria Partidului Șor: locul 4 în 2019, locul 3 în 2020 – la alegerile parlamentare

Şedinţele Curţii Constituţionale în problema constituţionalităţii Partidului Șor au început la 10 mai şi au durat timp mai bine de o lună. În toată această perioadă, părţile au fost invitate să-şi prezinte poziţiile, argumentele, pledoariile şi replicile finale.

Printre argumentele reprezentanţilor Guvernului de a scoate acest partid în afara legii, Deschide.md menţionează faptul că „membri ai Partidului Şor ar fi mituit alegători şi protestatari, formaţiunea respectivă ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislaţia în ceea ce priveşte activitatea financiară a partidului etc.”.

Apărătorii Partidului Şor au negat acuzaţiile aduse de avocatul Guvernului. Ei au menţionat că acestea sunt motivate politic şi au acuzat reprezentantul Guvernului că foloseşte unele informaţii care fac parte din alte dosare şi la care avocatul Guvernului nu ar trebui să aibă acces.

La şedinţele Curţii Constituţionale au fost prezenţi Marina Tauber şi Denis Ulanov, deputaţi ai Partidului Șor. Aceștia au cerut ca şi președintele partidului, Ilan Şor, fugit în Israel, să intervină prin video-call în cadrul şedinţei, dar solicitarea lor nu a fost acceptată de către magistraţii Curţii Constituţionale.

În cadrul uneia dintre şedinţe, avocaţii Partidului Şor au cerut să fie audiată şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Drăgălin, ca urmare a faptului că o serie de probe, care se află la Procuratură, au fost înaintate Curţii Constituţionale, dar pe marginea cărora nu ar fi existat o decizie judecătorească. Avocaţii Partidului Șor susțin că astfel a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie.

Partidul Şor este urmaşul de drept al formaţiunii Ravnopravie, preluată de către omul de afaceri Ilan Şor. În anul 2015, acesta a câştigat alegerile locale din Orhei şi a devenit primar al orașului de 21.000 de locuitori, situat în partea centrală a Republicii Moldova, situat la 48 km nord de Chișinău, pe malul râului Răut.

În anul 2016, Ilan Şor a fost ales preşedinte al partidului Ravnopravie, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susţinător înflăcărat al Federaţiei Ruse. Patru luni mai târziu, formaţiunea şi-a schimbat numele în Partidul Şor.

În alegerile din 2019 şi 2021, Partidul Şor a intrat în Parlament, de pe locul 4 (8,32%, 7 mandate din cele 101 ale Legislativului de la Chișinău), respectiv locul 3 (5,74%, 6 mandate).

În prezent, grupul parlamentar al Partidului Șor – care va fi dizolvat – deţine 5 mandate de deputat, ca urmare a anulării mandatului condamnatului fugar Ilan Șor. Cei 5 deputați vor deveni independenți.

Preşedintele formaţiunii, Ilan Şor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară de un miliard de dolari”, dar a scăpat de detenție fugind „la timp” în Israel, unde se află şi în prezent.

Fugarul Ilan Şor nu a comentat deocamdată decizia Curţii Constituţionale, dar vicepreşedinta partidului, Marina Tauber, a condamnat procedurile judiciare.

„Oricum vom fi la putere cu echipa noastră. Pentru noi, acest proces ruşinos este o experienţă. Cetăţenii trebuie să aibă dreptul de a alege liber. Echipa noastră va lupta pentru tot ce este bun pentru Moldova”, a declarat Marina Tauber – feblețea lui Ciutacu – pe un ton de amenințare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* ANALIZĂ. Catastrofa demografică: în următorii 70 de ani, populația Chinei se va înjumătăți! Prăbușire de la 1,4 miliarde la 700 de milioane

5 COMENTARII

  1. Alianta pentru Unirea cu Rusia ar trebui scoasa in afara legii numai ca ce sa vezi este creatia PSD. Backup de care aveau nevoie pentru a culege toti mahnitii care nu mai votau cu ei ca nu primeau pomana consacrata. Simeon nu a fost prost cand a dat-o pe Sosoloanca afara din partid, aia putea a parfum Putler. Dar l-a luat pe Coarna recent care a fost la Ambasada Rusiei sa-si prezinte scuze. AUR ca si UDMR trebuie scoase in afara legii. Nu avem nevoie de partide care sa faca lucrarea guvernelor satelit a lui Putin sau chiar Putin. Rusia este un cancer drept dovada ce a inteles Iliescu sa faca cu Romania dupa ce l-a omorat pe Ceausescu. Un popor bolsevic, nepasator si lenes, care nu mai are sanse de vindecare vreodata.

    • Simion nu a fost si nu este impotriva a ceea ce vrea Sosoaca. A dat-o afara ca sa nu il dea ea afara si sa-i ia partidul. Cu temperamentul ei era numai o chestiune de timp.

  2. Maia Sandu isi indeplineste cu mare luciditate si curaj rolul de presedinte.
    In ce priveste inteligenta si caracterul, ceilalti presedinti ai Romaniei au fost si sunt niste pitici pe langa Maia Sandu. Are respectul si admiratia intregii Europe prin demnitatea si curajul pe care le are, in timp ce Romania, raiul „specialilor”, s-a scufundat in penibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here