OFICIAL. Ministrul Sănătății: primele vaccinuri anti-Covid ajung în România în decembrie

1
649

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat miercuri seara, la Digi 24, că primele vaccinuri anti-Covid-19 vor ajunge în România, cel mai probabil, în luna decembrie. Aceasta, deși momentan dezvoltarea vaccinului realizat de Oxford și AstraZeneca a intrat într-o “pauză tehnologică”, după ce unul dintre voluntari a avut efecte secundare “inexplicabile”.

„Una din firmele cu care Comisia Europeană are contracte, într-adevăr, este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a afirmat Nelu Tătaru.

„Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic“

AstraZeneca nu e însă singura companie farma cu care Comisia Europeană a semnat precontracte. În urmă cu doar două zile, americanii de la Pfizer și nemții de la BioNTech au anunțat că, foarte probabil, la mijlocul lunii viitoare vor cere autorizarea propriului vaccin anti-Covid, care “este aproape perfect”.

Nelu Tătaru a detaliat la Digi 24: „Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata vaccinul, preconizăm ca în decembrie să ajungă prima tranşă, iar în ianuarie să putem face și noi primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătății a clarificat și teoria conspirației privind “inventarea unei pandemii care să justifice vaccinarea obligatorie a întregii populații”. Nelu Tătaru a subliniat că vaccinul anti-Covid nu va fi obligatoriu, iar imunizarea la virus va fi recomandată, exact ca în cazul gripei sezoniere.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

Conspiraționista convertită: cântăreața care spunea că virusul nu există a donat plasmă după ce s-a vindecat de Covid

1 COMENTARIU

  1. Mai greșește și Dl ministru, după atâtea întrebări prostești, jurnaliștii care pun asemenea întrebări au rămas la grădiniță, nimeni nu poate ști exact când va fi gata vaccinul, așa că și titlul articolului e greșit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here