miercuri, februarie 28, 2024
AcasăFără categorieAmbasadorul României la Minsk o păzește de regimul Lukașenko pe singura scriitoare...

Ambasadorul României la Minsk o păzește de regimul Lukașenko pe singura scriitoare de Premiul Nobel a Belarusului. Svetlana Alexievici a rămas singură, după ce liderii Opoziției au fugit sau au fost prinși

-

Scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru literatură, este terorizată și hărțuită de regimul Lukașenko, după ce restul liderilor Opoziției din Belarus fie au fugit din țară, fie au fost arestați.

În semn de solidaritate cu scriitoarea care acum trece printr-un adevărat coșmar, diplomați din mai multe țări ale Uniunii Europene, între care și România, au mers la apartamentul acesteia.

Laureata Premiului Nobel se face vinovată de a fi cerut libertate și plecarea dictatorului Lukașenko, în funcție din 1994

Svetlana Alexievici se face “vinovată” de a fi susținut public mișcarea de protest izbucnită în august, după ce Lukașenko a pretins că a câștigat al 6-lea mandat de președinte în Belarus. Dictatorul, în funcție din 1994, a proclamat victoria cu peste 80% din voturi, dar pe străzi lucrurile au stat exact invers. Manifestații de masă au cuprins orașe din Belarus, la proteste și greve aderând intelectuali, muncitori de pe platformele industriale, lucrătorii de la metrou și din transportul public de suprafață și chiar polițiști și militari. Toată lumea cerea plecarea lui Lukașenko, pe care-l acuza că a măsluit rezultatul votului.

Susținut ocult de Rusia lui Putin, Lukașenko a trecut la contraatac. A scos jandarmii și armata în stradă, s-a deschis focul asupra oamenilor, s-au înregistrat sute de răniți, un mort și sute de arestări.

- Advertisement -

Membrii Consiliului de Coordonare (un fel de organism alcătuit “pe genunchi”, din mai multe personalități, cu scopul de a asigura o tranziție pașnică a puterii de la Lukașenko spre un regim ceva mai democratic) au fost hăituiți. Unii au fugit în Lituania, alții în Polonia. Maria Kolesnikova, penultima dintre persoanele care alcătuiesc Consiliul, a fost prinsă acum două zile la granița cu Ucraina. Regimul Lukașenko o acuză de trădare de țară, pretinzând că a vrut să fugă din țară. În schimb, autoritățile ucrainene au prezentat altă variantă, spunând că s-a încercat expulzarea Mariei Kolesnikova din Belarus. Aceasta și-a distrus însă pașaportul, așa că tentativa ar fi eșuat.

Bătăi în ușă noaptea, apeluri anonime la telefon, amenințări cu arestarea

Rămasă singură în Minsk, fără niciun aliat, scriitoarea Svetlana Alexievici este acum ținută în teroare de poliția secretă a lui Lukașenko. “Nu mai e nimeni”, a spus aceasta, referire la faptul că toți ceilalți oameni reprezentativi din Opoziție au fost arestați sau au părăsit țara.

Persoane necunoscute îi bat noaptea la ușă sau îi sună la interfon. Primește apeluri telefonice anonime și tot felul de alte avertismente care i-au transformat viața în coșmar.

- Advertisement -

Laureata Premiului Nobel a cerut ajutor și, miercuri, în semn de solidaritate cu ea, numeroși diplomați din țările UE au vizitat-o în apartamentul său. “Am primit informații că persoane necunoscute sună la interfonul apartamentului ei, probabil reprezentanți ai Securității sau ai Poliției”, a declarant miercuri ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas. “Se află sub amenințarea detenției, deoarece Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu este reținut sau nu a părăsit Belarus”, a mai spus diplomatul lituanian.
Printre cei care au vizitat-o miercuri pe Svetlana Alexievici s-a numărat și ambasadorul român Viorel Moșanu. „Cerem Belarus să înceteze hărțuirea”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, pe contul său de Twitter.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

Conspiraționista convertită: cântăreața care spunea că virusul nu există a donat plasmă după ce s-a vindecat de Covid

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -