Dictatorul rus Vladimir Putin a proclamat luni, la fastuoasa paradă militară din Piața Roșie, organizată de Ziua Victoriei, că Occidentul se pregătește „să ne invadeze țara”, iar Rusia luptă în acest moment pentru propria sa existență. Deși discursul său a fost de așa natură încât dădea impresia că se va sfârși cu declararea oficială a războiului cu Ucraina, Putin s-a oprit totuși la timp, înainte de a face anunțul.
Analiști consultați de BBC au remarcat că Putin a ales să portretizeze Rusia ca pe o victimă tocmai în momentul în care armata sa este pătrunsă adânc în Ucraina, pe care o atacă deja de peste două luni și jumătate.
Katarzina Zisk, specialistă în probleme militare rusești, a explicat pentru BBC News Channes că nu a fost deloc surprinsă să vadă că Putin leagă războiul de agresiune din Ucraina cu Al Doilea Război Mondial, „glorificând trecutul sovietic și plonjând în nostalgia sovietică destul de răspândită, de altfel, în Rusia, unde autoritățile au alimentat-o din plin”.
Putin a ales, de fapt, să reîntărească toate mesajele propagandei oficiale deja cunoscute, acuzând NATO că plănuiește atacuri nucleare și pretinzând că lupta se dă împotriva „naziștilor ucraineni inventați”. Acest gen de discurs, spune Zisk, este parte a planului elaborat la Kremlin de a portretiza Rusia drept o fortăreață sub asediu și de a da vina pe Occident pentru destrămarea URSS din 1991.
„Putin pune Rusia în rolul victimei. Acest lucru este pentru a justifica și pentru a da oarecum sens acestui război”, spune Zisk.
Pe vehiculele care au participat la defilarea din Piața Roșie a fost etalat simbolul „Z”, al invaziei din Ucraina.
Schimbare de direcție în retorica lui Putin: Rusia nu mai luptă acum cu Ucraina, ci cu Occidentul, iar armata rusă nu mai este invadatoare a unei țări pașnice, ci se apără de NATO
Principala noutate, observă Daily Mail, este că s-a făcut trecerea de la acuzațiile aduse „naziștilor ucraineni” către Occident. Putin a spus oficial, pentru prima oară, că războiul e, de fapt, cu Europa și America, aliații plănuind – a pretins el – invadarea Rusiei.
Prin această schimbare a registrului, dictatorul a putut invoca în fața trupelor aliniate în Piața Roșie și a întregii națiuni (discursul a fost televizat) că, de fapt, armata rusă luptă pentru a salva existența țării.
În noua logică – prezentă deja de ceva vreme pe rețelele de socializare prin intermediul propagandei Kremlinului, care și-a pus la lucru trolii și agenții de influență –, Rusia nu mai e agresorul care omoară civili, bombardează spitale și școli și se află pe teritoriul unui stat vecin, ci victima care se apără de NATO. Occidentalii sunt, de fapt, invadatorii, iar Rusia doar încearcă să detensioneze situația printr-o „operațiune militară specială” împotriva regimului „neonazist” de la Kiev, afirmă Putin. Acesta a mai declarat că lansarea atacului a fost „singura decizie corectă” pe care ar fi putut să o ia.
O altă întoarcere pe dos a realității a fost în privința a ceea ce se petrece pe teren. Deși este evident pentru toată lumea că atacul Rusiei s-a împotmolit și că pierderile sunt uriașe, Putin a salutat o zi de „mare victorie“ în Ucraina, spunându-le oamenilor că duc un război drept. El a trecut sub tăcere numeroasele dovezi ale crimelor de război din teritoriile ocupate.
Cum să mistifici realitatea: Putin a pretins că a atacat Ucraina pentru că aceasta se înarma. În realitate, Ucraina a început să investească în armată doar după ce a fost invadată prima oară de Rusia, în 2014
„Totul indica faptul că o ciocnire cu neonaziștii, cu simpatizanții naziști ucraineni susținuți de Statele Unite și de partenerii lor mai mici era inevitabilă“, a proclamat Putin. „Am văzut cum infrastructura militară a fost dezvoltată, sute de consilieri militari care lucrau și livrări regulate de arme moderne din partea NATO. Pericolul creștea în fiecare zi. Rusia a respins preventiv agresorul. A fost necesar, oportun și… corect. Decizia unei țări suverane, puternice și independente. Trupele rusești din Donbas luptă pe pământul lor“, a mai susținut Putin, reluând teza că Ucraina nu este o țară reală, iar ucrainenii sunt doar ruși care așteaptă să fie reintegrați în patria-mamă.
Este distorsionată astfel complet realitatea, inversându-se deliberat cauzele cu efectul. Ucraina a fost o țară foarte slab înarmată până în 2014, când Rusia a invadat-o prima oară, anexând Crimeea și o parte din Donbass. După acel moment, Guvernul de la Kiev a fost nevoit să-și sporească investițiile în armată. Chiar și așa, aliații occidentali au tratat cu multă reticență cererile de arme ale Ucrainei, care n-a primit – deși a solicitat insistent – armament greu (tancuri, tunuri, avioane), ci doar armament ușor și defensiv, precum și instructori care i-au pregătit o parte dintre militari.
Așadar, așa-zisa înarmare a Ucrainei n-a fost la nivelul pretins de Putin, iar acest proces a început doar după prima agresiune a Rusiei. Dictatorul a inversat astfel cauzele cu efectele: el spune că Rusia a atacat Ucraina pentru că aceasta se înarma, deși realitatea este că Ucraina s-a înarmat după ce Rusia a invadat-o în 2014, de atunci amenințând-o constant cu ocuparea totală.
Într-un discurs ditirambic apocaliptic şi plin de minciuni, cu ocazia sărbătoririi începerii erei naziste ruse prin invadarea Ukrainei, criminalul nazist Putin Vladimir, înconjurat de mumii cu stele, şi-a vărsat oful în faţa unei gloate de soldăţei de plumb robotizaţi, în Piaţa Roşie din Moscova, pentru a-şi legitima crimele de război săvârşite în Ukraina şi a-şi legitima statutul de stat mafiot în faţa lumii. L-a ajutat în acest demers satana ortodoxă patriarhul Kiril al Moscovei care i-a binecuvântat crimele. Partea şi mai proastă este că trădătorul României KW Iohannis, sub umbrela NATO, a preluat metodele mafiote al criminalului nazist Putin aducând la guvernare în România, prin trădarea electoratului ce l-a ales ca preşedinte al României, organizaţia infracţională teroristă mafiotă PNL-PSD-UDMR şusţinută de organizaţiile rusofile hAUR, BOR şi CCR cu ajutorul cărora a adus România într-o situaţie socio-economică mai gravă decât în Ukraina. Întrucât românii nu s-au trezit din somnul cel de moarte întreb: Ce e de făcut?