O femeie de 86 de ani – persoana cu numărul 1.000.000 vaccinată în România. Cîțu promite că ritmul vaccinării va crește de 3 ori

0
236
Florin Cîțu

România a atins miercuri, 3 martie, pragul de un milion de persoane vaccinate. Este vorba despre o femeie în vârstă de 86 de ani, cu deficiențe motorii ca urmare a unor probleme neurologice, dar cu o formă psihică foarte bună.

Femeia a fost vaccinată chiar de col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, la Spitalul Universitar de Urgență din București.

De la începutul campaniei de vaccinare (27 decembrie 2020) au trecut 68 de zile. Asta înseamnă o medie de 14.706 persoane vaccinate pe zi.

Pentru ca la sfârșitul lunii septembrie să avem 10,4 milioane de cetățeni vaccinați, în următoarele 214 zile ar trebui să avem o medie de 43.925 de persoane vaccinate pe zi – de 3 ori mai mare decât cea de până acum.

Va crește masiv numărul de vaccinuri pe care le primim de la producători, ne dă asigurări premierul Florin Cîțu. Oricum, campanie de vaccinare merge bine, România fiind pe primele locuri în UE, spune șeful Guvernului.

Prim-ministrul Florin Cîțu și președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheorghiță, au fost prezenți la vaccinarea persoanei cu numărul 1.000.000 în campania anti-Covid.

Însuși colonelul Gheorghiță a vaccinat-o pe femeia de 86 de ani care a primit acest număr simbolic în statistica națională a imunizării.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că pe 15 martie va începe vaccinarea generală în România.

„Un moment la care pe 27 decembrie ne uitam și ne doream să vină cât mai repede. A venit și am ajuns la persoana vaccinată cu numărul un milion. Veți vedea că lucrurile vor merge mult mai rapid de acum încolo. Ținta inițială era să avem un milion până la sfârșitul lunii martie, am fost mai aproape. Doar în martie o să primim 2,6 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă că vom putea porni cu faza a treia – toată lumea în faza a treia pe 15 martie. Deci, vom porni vaccinarea generală. Rămâne în continuare ținta de a avea 10,4 milioane de români vaccinați la sfârșitul lui septembrie”, a declarat Cîțu.

Col. Gheorghiță despre modul de programare începând cu 15 martie

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, anunțase ieri că singura opțiune de programare pentru vaccinarea anti-Covid va fi pe listele de așteptare, începând din 15 martie, iar fiecare persoană va avea 24 de ore să confirme programarea după ce este notificată, dar nu va ști pentru ce tip de vaccin.

Va exista câte o listă de așteptare pentru fiecare centru de vaccinare, iar pe acestea se vor putea înscrie și persoanele din populația generală, care se regăsesc în etapa a treia în strategia de vaccinare și care de la jumătatea lunii aprilie probabil vor putea să fie programate.

„Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare. Persoana respectivă, respectând aceeaşi modalitate, respectând categoria din care face parte, va trece în această listă de aşteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS şi prin e-mail şi va avea la dispoziţie acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea”, a precizat col. Gheorghiță.

Acesta a mai spus că centrele de vaccinare vor fi vizibile doar din lista de așteptare și că, pentru locurile disponibile la programare, vor fi trimise notificări cu respectarea raportului de 75% persoane vârstnice, vulnerabile și 25% angajați din domeniile esențiale.

„Pe locurile care vor rămâne disponibile vom notifica și persoanele din etapa a treia”, a precizat Gheorghiță.

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19

„Fiecare persoană va ști câte persoane se află înaintea ei la un centru”

 • „Vom avea un număr de câteva milioane de oameni pe lista de așteptare.”
 • „Vor fi notificate, în ordine, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani (75%) și persoanele din domenii esențiale (25%). Dacă rămân locuri libere, nu stăm cu locuri libere, începem să programăm persoane din etapa a treia.”
 • „Pentru luna aprilie vom avea locuri disponibile și pentru persoanele din etapa a treia.”
 • „O persoană nu se va putea înscrie la mai multe centre.”
 • „Pe luna martie sunt ocupate aproape toate locurile libere.”
 • „Din 15 martie, orice persoană care se înscrie va trece direct în această listă de așteptare. Înscrierea și programarea efectivă se vor face prin această listă de așteptare.”
 • „Fiecare persoană va ști câte persoane se află înaintea ei la un centru. Va putea migra la alt centru, dar va trebui să se șteargă din lista de așteptare pe care este.”
 • „Când își face cont, fiecare persoană își alege un centru de vaccinare și intră pe lista de așteptare a acelui centru de vaccinare.”
 • „Fiecare centru de vaccinare are lista de așteptare proprie și fiecare persoană va putea vedea câte persoane sunt în față.”
 • „Nicio persoană nu va putea opta pentru un vaccin. Vor fi centre monovaccin, majoritatea vor fi de la Pfizer/BioNTech, pentru că e cea mai largă categorie de vârstă și sunt cele mai multe doze disponibile, urmate de AstraZeneca și Moderna. Distribuirea vaccinurilor pe centre va fi în funcție de structura populației pe categorii de vârstă din fiecare județ.”
 • „În funcție de tipul și de data rapelului, persoana respectivă va putea intui tipul de vaccin. Nu va ști ce vaccin este la fiecare centru. În nicio țară persoanele nu pot opta pentru un anumit tip de vaccin.”
 • „Sunt peste un milion de persoane care și-au făcut cont pe platformă, dar nu s-au putut programa până la acest moment.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

TEROARE LA ONEȘTI. Un individ de 68 de ani a sechestrat și înjunghiat mortal doi meșteri mai tineri, care-i renovau apartamentul. Polițiștii au ratat operațiunea de salvare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here