Poroșenko: „Nimeni din lume nu se îndoiește de rolul lui Putin în otrăvirea lui Navalnîi”

1
915
Petro Poroșenko - Vladimir Putin

Petro Poroșenko (55 de ani), fost președinte al Ucrainei între 2014-2019, face declarații incendiare în privința dictatorului de la Kremlin: „Rusia a decis să înghețe relațiile sale cu Occidentul. Kremlinul se teme că o cooperare sporită cu UE va duce la o creștere a democrației în Rusia, ceea ce înseamnă sfârșitul regimului Putin”.

Într-un interviu acordat publicației franceze „L’Express”, citată de site-ul Obozrevatel.com, Poroșenko afirmă că dictatorul Vladimir Putin, care conduce Rusia cu mână de fier de peste 20 de ani, e înspăimântat de o colaborare solidă cu statele din Uniunea Europeană. Motivul: s-ar prăbuși din jilțul de la Kremlin, ca urmare a creșterii actului democratic în țara sa. Iar această temere a ex-ofițerului KGB s-a văzut cu ochiul liber – spune Poroșenko – după recenta deplasare la Moscova a lui Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

„Rusia a decis să înghețe relațiile sale cu Occidentul. Kremlinul se teme că o cooperare sporită cu UE va duce la o creștere a democrației în Rusia, ceea ce înseamnă sfârșitul regimului Putin. Nu ar trebui să existe iluzii. Rusia și-a arătat refuzul de a dezvolta un dialog cu Bruxelles-ul și implicit cu domnul Josep Borrell”, e de părere Poroșenko, în prezent, lider al partidului Solidaritatea Europeană.

Borrell a fost aspru criticat pentru vizita sa la Moscova de către zeci de parlamentari europeni. Aceștia au făcut front comun printr-o scrisoare adresată Ursulei von de Leyen, șefa Comisiei Europene, unde îi impută eșecul total în privința condamnatului politic Aleksei Navalnîi. I-au cerut demisia, întrucât Borrell n-a mers să-l vadă pe opozantul lui Putin la închisoare și nici n-a luat poziție față de atacurile lui Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, la adresa UE.

Cu toate astea, Borrell a propus noi sancțiuni împotriva Moscovei, întrucât a refuzat să-l elibereze pe Navalnîi din spatele gratiilor. În sprijinul său sare și Petro Poroșenko, menționând că Putin e responsabil de represiunea politică în acest caz.

„Nu-l idealizez pe Navalnîi. Nu pot accepta poziția lui față de Crimeea. A fost însă o decizie curajoasă din partea sa de a reveni în Rusia, după încercarea de a-l otrăvi, organizată de FSB. Nimeni din lume nu se îndoiește de rolul personal al lui Putin în această chestiune. Este important să vedem cum va protesta poporul rus împotriva corupției, eroziunii democrației și a libertății de exprimare. Occidentul trebuie să-l sprijine pe Navalnîi prin introducerea de noi sancțiuni împotriva regimului lui Putin”, a mai declarat Poroșenko pentru „L’Express”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deși demiși după crimele de la Onești, șefii Poliției din Bacău „au căzut” în picioare. Unul dintre ei, care crede că femeile bătute „exagerează“ când sună la 112, a fost mutat la București

1 COMENTARIU

  1. BESTIA de Putin este… MARELE-CRIMINAL (GLOBAL!) al primelor două decenii ale secolului XXI: echivalentul lui STALIN și HITLER, din secolul-trecut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here