„Ministrul de Externe” al UE: „Rusia consideră valorile democratice drept o amenințare existențială. Se deconectează progresiv de Europa”

3
792
Josep Borrell - Serghei Lavrov

Comisarul european pentru afaceri externe, socialistul spaniol Josep Borrell (73 de ani), a afirmat duminică, la revenirea dintr-o vizită extrem de controversată la Moscova, că „Rusia se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice drept o amenințare existențială”.

Șeful diplomației europene a scris pe Twitter, după ce a revenit de la Moscova: „Autoritățile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. (…) Urmează ca statele membre (ale UE – n. red.) să decidă următoarele etape și da, acestea ar putea să includă sancțiuni”.

Miniștrii Afacerilor Externe din UE urmează să se reunească în 22 februarie pentru a analiza vizita efectuată de Josep Borrell în perioada 4-7 februarie la Moscova. Ei vor decide ce măsuri adoptă după ce Kremlinul a refuzat să-l elibereze pe opozantul Aleksei Navalnîi și a decis să expulzeze trei diplomați europeni chiar când șeful diplomației UE se afla în capitala rusă.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PNL) a criticat vineri extrem de dur vizita la Moscova a „ministrului de Externe” al UE, socialistul catalan Josep Borrell, calificând-o drept „o greșeală”. Mureșan a cerut Uniunii Europene să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza refuzului lui Vladimir Putin de a elibera opozanții reținuți recent în marja protestelor pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

Decizia de a impune sancțiuni trebuie decisă în unanimitate de către cei 27 de miniștri de Externe din țările UE, în urma unei propuneri a statelor membre.

„Am revenit la Bruxelles cu îngrijorări profunde legate de perspectivele de dezvoltare ale societății rusești și de alegerile geostrategice ale Rusiei”, a comentat Borrell.

„Întâlnirea mea cu ministrul Lavrov  (Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei – n. red.) și mesajele transmise de autoritățile ruse în cursul acestei vizite au confirmat că Europa și Rusia sunt în derivă una față de cealaltă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice drept o amenințare existențială”, a continuat Josep Borrell.

Acesta și-a justificat vizita la Moscova, puternic criticată de unele voci europene, prin necesitatea de „a-i întâlni pe ceilalți în propria lor țară, chiar în momentul în care se produc evenimente negative, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situațiile cu care ne confruntăm și măsurile pe care trebuie să le adoptăm”.

„Prefer asta, decât să rămân reactiv și să aștept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vrem o lume mai sigură pentru mâine, trebuie să acționăm acum cu hotărâre și să fim gata să ne asumăm riscuri”, a mai spus el.

Regimul Putin pregătește deconectarea Rusiei de la lumea occidentală, inclusiv de la rețeaua globală de internet.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. De parcă RUȘII ar fi fost VREODATĂ (!), în ÎNTREAGA lor istorie, conectați (CU-ADEVĂRAT, adică pe FOND, nu doar formal/APARENT!!) la valorile Europei…

  Rusia NU a fost „parte-a-Europei” decât din punct de vedere… „geopolitic” (!), la fel ca și vecinul de la Sud, Imperiul Otoman, actualmente republică!
  Rușii (ca și turcii) sunt, prin ORIGINE și GENĂ IDENTITAR-CULTURALĂ… ASIATICI!

  Pur și simplu, MAJORITATEA-COVÂRȘITOARE a locuitorilor vastului stat (fie ei aristocrați, burghezi, cărturari/intelectuali „rabotnici” sau „mujici”!) NU au avut, NU au și NU vor avea nicicând măcar o minimă apetență pentru valorile CIVILIZAȚIEI (!) (vest-și-central-)europene: până șiii… NEAMȚUL (!) Petru-cel-Mare, care le-a adus… apa-și-săpunul (măcar pentru păturile sociale mai avute), a construit un nou Imperiu… EMINAMENTE-DESPOTIC (!), bazat mai degrabă pe… adânc-înrădăcinatele reflexe (DE-FOND!) PRIMITIV-BIZANTINO-ASIATICE ale tuturor (!) claselor societății ruse!!!

  Cei precum Alexei Navalnîi și susținătorii săi vor fi, MEREEEEU,… minoritari!
  Putin și trecuții sau viitorii… „tătuci” (!!!) sunt EXACT ceea ce se potrivește, PERFEEECT,… fondului-cultural-profund/genetic al poparelor care locuiesc acele teritorii!

  • Iar celor care ar fi tentați să uzeze de „contrargumentul”-CLASIC, acela cuuu… Tolstoi, Dostoievski, Turgheniev, Pușkin, Gogol, Cehov, Ceaikovski ș.a.m.d., le răspundem… simplu: EXACT, ia să-i citim pe Tolstoi, Dostoievski, Gogol și pe ceilalți mari scriitori ruși!!!

   • Am spus că acest MARE-CRIMINAL, Putin, este „tătucul” PERFECT pentru poporul rus (plus ce alte nații mai au, încă, pe-acolo, prin Federația aia a lor), pentru că a avut… GENIUL (ANALITIC-și/sau-INTUITIV) să întruchipeze/COMBINE, în propria persoană-politică, ambele EXTREME care sunt proprii AUTORITĂȚII-SUPREME, DESPOTICE (!), care le place rușilor: ȚARISMUL-FASCIST-ULTRAORTODOX-IZOLAȚIONIST și BOLȘEVISMUL-STALINIST-SOVIETIC-INTERNAȚIONALIST!!!
    Cea mai TOXICĂ combinație posibilă…

    Așadar, dacă vrem să fim LUCIZI, hai să nu ne-mbătăm cu apă de izvor: este adevărat că alegerile la ei NU sunt, niciodată, LIBERE (conform standardelor democrației autentice, europene, occidentale!), dar la fel de REAL este și faptul că și dacă în Federația Rusă (sau în Belarus ori în statele din Asia-Centrală ex-sovietică!) ar fi cele mai corecte scrutinuri electorale din lume, tot nu ar câștiga democrați precum Navalnîi, ci tot niște populiști-autoritariști-„suveraniști”, de dreapta sau de stânga (NU contează, diferența… NU-i așa de mare: e mai degrabă aparentă!)înșelătoare!)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here