luni, aprilie 15, 2024
AcasăJustițieNicolae Bănicioiu, "ministrul Colectiv", prins cu două șpagi de 870.000 de euro!...

Nicolae Bănicioiu, „ministrul Colectiv”, prins cu două șpagi de 870.000 de euro! DNA cere ridicarea imunității parlamentare pentru „omul lui Ponta”

-

Nicolae Bănicioiu, deputat migrat de la PSD la Pro România, este acuzat de DNA că a cerut și primit două șpăgi totalizând 3,8 milioane de lei, adică 870.000 de euro (1,2 milioane ca ministru al Tineretului + 2,6 milioane de lei ca ministru al Sănătății). Parchetul anticorupție cere ridicarea imunității lui Bănicioiu, pentru a-l putea cerceta. Ca fost ministru, ex-PSD-istul beneficiază de imunitate specială.

DNA anunță că a cerut ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în perioada în care era ministru. Este vorba de două operațiuni de luare de mită, astfel:

  • 1.292.122 de lei (circa 270.000 de euro), în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, ca ministru al Tineretului;
  • 2.612.389 de lei (circa 600.000 de euro), în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015, ca ministru al Sănătății.

TOTAL: 3.904.511 (circa 870.000 de euro).

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,2 milioane de lei de la doi oameni de afaceri pentru că a-l influența pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceriști.

- Advertisement -

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Bănicioiu era ministrul Sănătății în momentul tragediei din clubul Colectiv. Atunci a luat decizii criminale, interzicând aproape o săptămână transferul în străinătate al tinerilor cu arsuri grave. Pentru mulți dintre ei, interdicția a fost fatală.

- Advertisement -

În prezent, Nicolae Bănicioiu este deputat și prim-vicepreședinte în conducerea Partidului Pro România. Ca fost ministru, el beneficiază de imunitate specială (mult mai tare decât cea parlamentară), inclusiv la cercetarea penală.

Un conclav PSD – Pro România – ALDE, care arată cât de important e șpăgarul Bănicioiu pentru alți șpăgari din imagine. De la stânga la dreapta: Bănicioiu, Tăriceanu, Grindeanu, Ponta, Ciolacu, Șerban Nicolae

Comunicatul DNA

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență,

– luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. (…)”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. O „cocoasa” pe care prietenul sau Rafila-fiul s-a oferit sa i-o care ,acum ca devine si el imun – ca parlamentar vorbim-dar sa vedem ce cocoase ii descopera si dansului stimata DNA, ca deja curg rauri dezvaluirile despre cum si-a facut averea de nabab dl medic Rafila,care a fost pus de ponta sa ne reprezinte tara la OMS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -