Nemulțumiri în BOR: Guvernul a redus cu aproape 89% banii alocați construirii de biserici

6
5366

Lovitură grea pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR): Guvernul a redus anul acesta drastic banii publici alocați construirii și restaurării de biserici. Comparativ cu anul 2020, sumele au scăzut cu aproape 89%, scrie Digi 24.

În schimb, Guvernul României își onorează în continuare pactul făcut cu Biserica încă de la 1864 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, atunci când statul a naționalizat averile și pământurile mănăstirilor și ale bisericilor, angajându-se în schimb să suporte salariile slujitorilor BOR.

Conform proiectului de buget elaborat de Guvern, în 2021 sunt alocate 28 de milioane de lei pentru construcția de noi biserici și restaurarea celor vechi. Este o scădere masivă față de 2020, când s-au alocat 249 de milioane de lei.

În schimb, banii alocați salariilor pentru personalul cultelor religioase crește cu 2,36%, de la 731,95 milioane anul trecut, la 749,25 milioane în 2021.

Se mărește cu 33% și bugetul pentru personalul din învățământul teologic, suma urcând la 8,83 milioane de lei, fați de 5,9 milioane în 2020.

Președintele Iohannis a avut marți o întrevedere cu Patriarhul Daniel, conducătorul BOR. Detalii despre discuții nu s-au publicat, dar foarte probabil s-a abordat și problema banilor cu care statul român sprijină Biserica.

Decizia de a tăia masiv subvențiile pentru construirea de noi biserici nu are cum să fie privită cu ochi buni de prelații ortodocși. Aceștia au motive să regrete guvernarea PSD, cu care făcuseră un pact ocult. Social-democrații și Biserica și-au acordat sprijin reciproc în ultimii ani.

În schimbul banilor publici – sume colosale date de la buget doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului –, liderii PSD au avut în BOR un aliat foarte puternic. Împreună au încercat să promoveze, la Referendumul pentru Familie, o modificare a Constituției care să legifereze că familia nu poate fi alcătuită decât dintr-un bărbat și femeie. Ținta erau minoritățile sexuale, dar victime colaterale erau familiile monoparentale, în care copiii, dintr-un motiv sau altul, au rămas fără unul dintre părinți.

BOR s-a implicat activ, toamna trecută, în susținerea PSD înaintea alegerilor parlamentare. La fel s-a procedat la alegerile prezidențiale din 2014, când conducătorii bisericii au făcut aluzie la faptul că Iohannis nu este ortodox și că este de o altă etnie decât cea română.

Mulți dintre înalții ierarhi, în frunte cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, le sugerează enoriașilor, discret sau pe față, să nu se vaccineze împotriva Covid. Site-urile cu tematică ortodoxă, de care BOR nu s-a delimitat niciodată, duc în schimb o furibundă campanie de fake news legat de pandemie, propovăduind Apocalipsa și anunțând că vaccinurile conțin CIP-uri, că provoacă boli mortale și că totul face parte dintr-un plan mondial de subjugare a omenirii.

Sunt însă, în acest tablou, și preoți și prelați care fac apel la rațiune, îndeamnă oamenii să-și vadă de sănătate și să nu ignore pericolul pandemiei.

Din acest punct de vedere, BOR nu acționează unitar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Cred că românia bate recordul mondial de biserici pe cap de locuitor din lume….de altfel e încă pe primul loc la numar de popi comparativ cu numărul de medici…eu unul n-am auzit sau n-am văzut în germania cat am stat să se fi construit vreo biserică în zona bavaria!!!!…în schimb aici în doi ani am văzut nu mai într-un orășel de munte construite 4 biserici!…ortodoxe!!!…mai erau trei!!..e o întrega mafie a popilor, tatăl popă i-a construit fiului tot popă o biserică!!..mai are doi fi care tot seminarul urmează!.sa vedeti ce va urma….si cu bani de la prosti,de la primarii,de la sponsorizări va face încă două biserici…!!…nu mai spun de case, trafic de influență, agenție imobiliară,hectsre de pamant,ferme de animale….vrei sa cumperi o casa te duci la popă te rezolvă imediat..localitatea se afla in țara bârsei…

  • ÎN MOD SIGUUUR (!): România bate (și-ncă… DE-DEPARTE!) cele două recorduri-MONDIALE pe care le aduceți în discuție: nici în statele… „TEOCRATICE” (Iran sau chiar… VATICAN!) sau pe… Muntele-ATHOS (!!!), NU găsești atâtea… biserici(/geamii-moschei/case-de-rugăciuni/sinagogi/temple-budiste-sau-animiste/etc) și atâția… popălăi, pe-cap-de-locuitor sau pe-kilometrul-pătrat!

   • Aici, pe teritoriul Arhiepiscopiei Tomisului, ȚIGNITUL și ESCROCUL de Teodosie-„Șpagoveanu'” (zis și „DRACU’-GOL”, pe numele civil Macedon PORCU-Petrescu și pe cel de… informator-al-Securității-ceaușiste: „sursa-MACHE”!) nu numai că a ÎMPÂNZIT/SUFOCAT municipiul Constanța cu… zeci (!) de biserici, aflate în diferite stadii de construcție, dar a mai și UMPLUT județul de… mânăstiri, cele mai multe pe terenuri care… NU aparțin B.O.R. și nici NU au acordul proprietarilor, ba mai mult… chiar pe suprafețe și în locuri unde legile de protecție a Naturii interzic astfel de amplasări!!!

 2. Gest intelept de la guvern. Tara are imperios nevoie de spitale, scoli, infrastructura. Intr-o tara civilizata se fac investitii in cercetare si alte domenii esentiale de activitate economico sociale. Sa se mai reduca si pensiile speciale, sporurile bugetarilor cat si finantarea partidelor. Aparatul functionarilor publici si depolatizarea acestuia mai este de asteptat din partea guvernului.

 3. Tara cu 20 mii biserici si 18 mii de scoli.
  In loc sa construim scoli,gradinite,crese printre blocuri noi am construit biserici.
  Nu a existat loc liber intre blocuri sa nu rasara o biserica.
  Nu am nimic impotriva bisericii dar trebuie sa fim rationali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here