A murit Pacepa! N-au reușit să-l ucidă Ceaușescu și securiștii săi, l-a răpus Covidul la 92 de ani

1
3129
Ion Mihai Pacepa (1928-2021)

Publicistul, profesorul și juristul american Ronald J. Rychlak, cel care a publicat o carte („Dezinformarea”) împreună cu Ion Mihai Pacepa, a anunţat luni decesul fostului şef-adjunct al spionajului ceauşist, dezertat în SUA în 1977.

Într-un articol scris pentru The Epoch Times, Rychlak susţine că moartea lui Pacepa a survenit din cauza Covid-19. El creionează profilul unui influent şef al spionajului sovietic, devenit, după dezertarea în Vest, un duşman de moarte al blocului comunist.

Articolul publicat de Ronald J. Rychlak

În primele ore ale dimineții din 14 februarie 2021, Covid-19 a reuşit ceea ce nu au putut o recompensă de două milioane de dolari și două echipe de asasini plătiţi de România. Ion Mihai Pacepa, „Mike” pentru cei care l-au cunoscut, a fost chemat acasă pentru răsplata veșnică.

Pacepa s-a născut la București pe 28 octombrie 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnica din București, dar înainte de absolvire a fost recrutat de poliția secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. Iniţial, a fost plasat în departamentul de contrasabotaj al Securității. În 1955 a fost transferat la Direcția de Informații Externe (DIE), tot din cadrul Securității.

Pacepa a fost numit șef al stației din Frankfurt, Germania de Vest, în 1957. Doi ani mai târziu, a fost numit șef al noului departament de spionaj industrial al României, ocupând această funcție până în 1978, când a dezertat în Occident.

Începând din 1972, Pacepa a fost și șef adjunct al serviciilor de informații externe românești (avându-l ca șef pe generalul Nicolae Doicaru), consilier pentru dezvoltare industrială și tehnologică, precum și omul de încredere al liderului României comuniste, Nicolae Ceaușescu.

În noul său rol, Pacepa s-a aflat în cercurile din fruntea ordinii mondiale comuniste. A călătorit pe Glob. Îi cunoştea pe şi socializa cu Nikita Hrușciov, Mao Zedong, Fidel Castro și, bineînțeles, Nicolae Ceaușescu. A întâlnit lideri occidentali, inclusiv pe președintele american Jimmy Carter.

Cu toate acestea, în 1978, Pacepa și-a riscat viața pentru a lăsa în urmă poziția sa în vârful lumii comuniste de tip sovietic, „defectând” în Republica federală Germania și venind în Statele Unite ale Americii. Şi-a făcut o misiune din a avertiza Occidentul asupra opresiunii care urmează inevitabil după instalarea socialismului și comunismului. El a fost și rămâne cel mai înalt oficial al blocului sovietic care a trecut vreodată în Occident.

La început, președintele Carter nu l-a crezut pe Pacepa și a vrut să-l trimită pe dezertor în România – un soi de condamnare la moarte. Tocmai dezinformarea pusă în operă de Pacepa îl păcălise pe președintele SUA să creadă că Ceaușescu era un aliat de încredere, iar acum (acelaşi) Pacepa prezenta o imagine foarte diferită.

În cele din urmă, CIA l-a convins pe Carter de buna-credință a lui Pacepa, iar agențiile de informații occidentale au exploatat informațiile neprețuite pe care le-a furnizat. Cea mai importantă a fost explicația sa despre modul în care agenții sovietici au folosit dezinformarea pentru a înșela și a submina încrederea în guvernele, liderii, istoria și instituțiile occidentale – în special în biserici.

Când Pacepa a obţinut cetățenia SUA, CIA i-a trimis o scrisoare prin care îi mulțumea pentru „contribuția sa importantă și unică în SUA”.

În România, Ceaușescu a creat o unitate specială a Securității, însărcinată doar cu asasinarea lui Pacepa. Dictatorul a pus, de asemenea, două recompense separate, de câte un milion de dolari, pe capul dezrtorului, și l-a trimis pe infamul asasin „Carlos Șacalul” pentru a îndeplini sarcina, precum și o a doua echipă de asasini. S-au apropiat, dar n-au reușit.

Identitatea secretă a lui Pacepa a fost de două ori compromisă și a trebuit să fie supus unei intervenții chirurgicale plastice și să-și reconstruiască viața alături de soția sa americană – o agentă CIA pe care a întâlnit-o în timp ce i se făcea debriefing-ul, în 1977.

Pacepa și-a publicat în cele din urmă informațiile în cartea „Orizonturi roșii”, care a expus corupția și brutalitatea Guvernului Ceaușescu și a lumii sovietice/comuniste. (Președintele Ronald Reagan a numit această carte „Biblia pentru relațiile cu dictatorii”). A fost tradusă, condensată și introdusă prin contrabandă în România, unde a devenit un catalizator în motivarea oamenilor să-și răstoarne guvernul.

Nicolae și soția sa, Elena, au fost arestați, judecați sumar, condamnați și executați pe baza unor probe, dintre care multe proveneau direct din acea carte.

 

După ce a venit în Statele Unite, Pacepa și soția sa au trăit sub identități noi. Fostul general de Securitate a continuat să scrie cărți și articole sub numele său real, inclusiv volumul din 2013, „Disinformation: Former Spy Chief Reveals Secret Strategies for Undermining Freedom, Attacking Religion, and Promoting Terrorism”, la care am fost coautor. El a vrut să corecteze poveștile false la crearea cărora a contribuit când era influent în lumea informațiilor din blocul sovietic.

Printre cele mai importante piese de dezinformare pe care el le-a vrut îndreptate au fost aceea că CIA se afla în spatele asasinării președintelui John F. Kennedy, că Papa Pius al XII-lea a fost pro-german în al Doilea Război Mondial și că terorismul din Orientul Mijlociu era organic (mai degrabă decât aţâţat de către Kremlin). Mașinile de informații ale blocului sovietic cultivaseră toate aceste narațiuni false în timp ce Pacepa lucra în acea lume.

Ultima carte a lui Pacepa, “Operation Dragon: Inside the Kremlin’s Secret War on America” (co-autor R. James Woolsey), tocmai a fost lansată de Encounter Books.

Flirtul recent al Americii cu socialismul l-a preocupat foarte mult pe Pacepa. În calitate de șef al serviciilor de informații externe din România comunistă, a folosit agenți, active și înşelătorii pentru a planta sămânţa neîncrederii în mintea americanilor cu privire la implicarea Guvernului în războiul din Vietnam. El a menționat că acest tip de dezinformare se întâmplă din nou astăzi, cu „știri false” și tot felul de povești (uneori retractate ulterior) care au zugrăvit Statele Unite în cea mai proastă lumină posibilă.

Pacepa a vorbit adesea despre mass-media – mai exact, despre banii din spatele mass-media de știri. El s-a specializat în dezvoltarea poveștilor în acest mod, pe când se afla în fruntea comunității de informații din blocul sovietic. El a contribuit la transformarea atitudinilor americane, în probleme din anii 1960 și 1970. A recunoscut aceleași tehnici folosite astăzi, astfel încât mulți oameni au acum o viziune foarte negativă asupra Guvernului lor, dar o viziune pozitivă asupra socialismului.

Pacepa lângă Ceaușescu

Pacepa lasă în urma sa soția cu care fusese căsătorit peste 40 de ani, precum și o fiică adultă.

În 2017, Christopher Monckton, Third Viscount Monckton of Brenchley și fost consilier al prim-ministrului britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa „cel mai influent om al secolului al XX-lea și, probabil, al începutului de secol XXI”.

El a fost omul care a tras cortina pentru a dezvălui dezinformarea ce răzbătea din blocul sovietic. Din păcate, majoritatea oamenilor nu au fost la curent cu existenţa lui Pacepa şi cu munca sa.

NOTĂ: Ronald J. Rychlak este şef de catedră la Universitatea din Mississippi. Este autorul mai multor cărți, printre care: “Hitler, the War, and the Pope”, “Disinformation” (co-autor Ion Mihai Pacepa) şi “The Persecution and Genocide of Christians in the Middle East” (co-editată de Jane Adolphe).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. O luăm „cu-titlu-deee…-veste-NEverificabilă/GREU-verificabilă” (!): NU pentru căăă… nu mai mor oamenii/bătrânii, bieții de ei, (mai ales) la… 92 de ani (îndeosebi de… Covid-19, în ultimul timp!), dar parcăăă… ori mai murise deja (!), și-ncă de vreo câteva ori… (!) – am zice chiar că o făcea/comitea… periodic! (Sic!) –, ori… „se-dădea-mort” (toooot… așa, adică: din-când-în-când!), DAAAAAAAAAAAAAA?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here