A murit, la 98 de ani, una dintre marile „cârtițe” KGB din tabăra britanică. În 1966 a evadat și a fugit în URSS

0
3498
George Blake

Fostul spion britanic George Blake, care a lucrat ca agent dublu, o „cârtiță” notorie care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii 1950, înainte de a trece în Est, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat presa rusă, conform Agenției France Presse.

„Astăzi, legendarul ofițer de informații George Blake nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Ivanov, pentru agenția publică TASS.

Fost membru al rezistenței în Olanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce – spunea el – a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea.

George Blake a furnizat KGB-ului numele a sute de agenți occidentali și a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est, folosit de Puterile apusene pentru a-i spiona pe sovietici.

Denunțat de un agent dublu polonez, George Blake a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. El reușește să evadeze de închisoarea Wormwood Scrubs cinci ani mai târziu, în 1966, folosind o scară din funie. A fugit în Uniunea Sovietică, traversând Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG).

Sărbătorit ca erou la Moscova, a fost distins cu gradul de colonel de serviciile de informații rusești.

George Blake

În ciuda destrămării URSS, căreia își dedicase viața, George Blake nu și-a regretat niciodată acțiunile.

George Blake a fost ultimul supraviețuitor al unei faimoase generații de agenți dubli britanici, „cârtițe” pe care URSS a reușit să le recruteze în plin Război Rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here