Misterioasa absență a țăcănitului din Coreea de Nord de la slăvirea bunicului său. Ar fi în pericol grav, după o operație. Fumatul și obezitatea l-au îngenuncheat

0
3963
Kim Jong Un

Pe 15 aprilie, în Coreea de Nord a fost marcată, ca în fiecare an, ziua de naștere a fondatorului dinastiei bolșevice din această nefericită țară, Kim Il Sung, cunoscut și ca Kim Ir Sen (1912-1994). La festivități nu a fost văzut Kim Jon Un (36 de ani), nepotul lui Kim Ir Sen și actualul dictator al Coreei de Nord.

Momentul 15 aprilie este considerat cel mai important din calendarul politic nord-coreean. De aceea, absența liderului absolut de la Phenian a dat naștere la speculaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia. Este prima dată din 2011, de când Kim Jong Un a preluat puterea în Coreea de Nord (după moartea tatălui său, Kim Jong Il), când el lipsește de la festivitățile din 15 aprilie.

Kim Jong Un nu a fost văzut în niciuna dintre fotografiile publicate de presa oficială. Ultima lui apariție publică a fost pe 11 aprilie, când a participat la o reuniune-cheie a partidului, în capitala Phenian.

Printre speculaţiile vehiculate s-a numărat și aceea că liderul nord-coreean ar fi infectat cu noul coronavirus, caz în care obezitatea sa l-ar face extrem de vulnerabil.

Un raport publicat de presa sud-coreeană arată însă că dictatorul de la Phenian se află sub tratament după o operaţie.

Raportul publicat de site-ul sud-coreean Daily ND, coordonat de nord-coreeni evadați din țara-lagăr a dinastiei Kim, arată că Kim Jong Un a fost supus unei intervenţii cardiovasculare pe 12 aprilie, la o zi după ce a fost văzut ultima dată în public. El s-ar reface la o vilă din provincia Pyongan de Nord, susține site-ul refugiaților nord-coreeni din Coreea de Sud.

„Fumatul excesiv, obezitatea și oboseala au fost cauzele directe ale intervenţiei cardiovasculare de urgenţă a lui Kim”, citează Agenția France Presse (AFP) din raport.

Totuşi, oficialii din Coreea de Sud sunt rezervați în privința credibilităţii raportului, având în vedere că este extrem de dificil ca orice sursă să aibă acces la informaţii precise din ţara vecină.

Singura certitudine este că în ultima perioadă dictatorul nu a mai apărut în public, nici măcar la marea ceremonie dedicată nașterii bunicului său.

„În mare pericol”

Noi informații, obținute de afențiile DPA (germană) şi France Presse, preluate de Agerpres, arată că Kim Jong Un s-ar afla în stare critică, în urma procedurilor medicale la care a fost supus de către cei mai buni medici ai regimului său.

Canalul american CNN a confirmat știrea, citând o sursă din serviciile de informaţii. Conform acesteia, Kim Jong Un este „în mare pericol după o intervenţie chirurgicală”. Washington-ul „investighează aceste informaţii”, adaugă CNN.

Coreea de Sud nu a confirmat informaţiile despre starea de sănătate a liderului nord-coreean. Casa Albastră – Preşedinţia de la Seul – spune că nu există indicii că Kim ar suferi de probleme grave de sănătate. De asemenea, nu au existat indicii privind „activităţi neobişnuite” în Coreea de Nord.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat că deocamdată nu poate comenta informaţiile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here