Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra vecinilor dacă Rusia ocupa Ucraina, afirmă ministrul de Externe al Slovaciei! Budapesta se declară ofensată și-l convoacă pe ambasadorul slovac

2
853
Fotografie din 2018 cu Viktor Orban (aflat cu spatele, arată cu mâna) și ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto (stânga, cu ochelari) arătându-i premierului polonez Mateusz Jakub Morawieck harta Ungariei Mari, care include părți din România, Ucraina, Slovacia și Serbia.

Ungaria ar fi emis deja pretenții teritoriale asupra vecinilor săi, dacă Rusia câștiga războiul și ocupa Ucraina, a dezvăluit marți, într-o emisiune televizată, Rastislav Kacer, ministrul de Externe al Slovaciei. Guvernul de la Budapesta s-a declarat ofensat și l-a convocat pe ambasadorul slovac în Ungaria, pentru a da explicații.

Nu e prima oară când răzbat informații despre o presupusă înțelegere secretă între Viktor Orban și Vladimir Putin, făcută înainte de începerea invaziei. În luna mai 2022, Ungaria a fost acuzată că se înțelesese cu Rusia să sprijine invazia blocând inițiativele europene de ajutorare a ucrainenilor, la schimb urmând să primească Transcarpatia – o zonă aflată azo în Ucraina la care Budapesta râvnește încă din perioada lui Miklos Horthy.

Conform site-lui maghiar 24.hu, ministrul slovac Rastislav Kacer a fost întrebat dacă e posibil ca Ungaria să ajungă, în următorul deceniu, să emită pretenții teritoriale asupra vecinilor săi. Șeful diplomației de la Bratislava a răspuns că nu e nevoie să așteptăm atât, aceasta este deja o realitate azi, motiv pentru care Slovacia e direct interesată pentru ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Kacer a afirmat, textual: „Dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei“.

El a adăugat că are „în seif un dosar uriaș al serviciilor secrete“, referindu-se la eșarfa cu Ungaria Mare pe care o afișează Viktor Orban în mod recurent. Slovacul spune că știe cu cine are de-a face, pentru că a trăit 5 ani în Ungaria și e preocupat de politica de securitate de 30 de ani.

Afirmațiile ministrului de Externe au stârnit agitație în rândurile partidului de guvernământ al Slovaciei, OL’aNO, care trebuie să păstreze cel puțin aparențele unei relații bune cu Ungaria, un stat vecin, coleg în NATO, UE, Spațiul Schengen, Grupul de la Vișegrad etc. Igor Matovic, președintele partidului OL’aNO, s-a dezis rapid de acuzațiile minitrului de Externe, pe care l-a comparat cu un lider extremist local: „Aceasta este o acuzație gravă la adresa unuia dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri, cu care avem cea mai lungă frontieră comună“. Un deputat al aceluiași partid OL’aNO, Gyimesi Gyorgy, l-a acuzat pe Rastislav Kacer că e alarmist și răspândește zvonuri.

Oficialii maghiari, care flutură problema Ungariei Mari de câte ori au ocazia, se arată acum ofensați. Tamas Meczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, a scris pe Facebook: „Ministrul Káčer atacă Ungaria pentru că suntem pro-pace și anti-sancțiuni. Dar nu vom schimba acest lucru, chiar dacă ministrului Káčer nu-i place. Astăzi l-am chemat pe ambasadorul slovac la Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta și i-am spus că ceea ce a spus Rastislav Káčer este inacceptabil, minciuni fără sens. Parteneriatul ungaro-slovac și alianța V4 pot supraviețui unor figuri precum Rastislav Káčer“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

* EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

2 COMENTARII

  1. Apropo de diversiunea de ieri a lui Nemeth Zsolt legata de steagul secuiesc, am si eu o intrebare: cind va prezenta Ungaria scuze oficiale Romaniei pentru masacrele si crimele odioase din Transilvania din perioada 1940-1944?
    Masacrele si crimele din perioada 1940-1944 n-au fost facute de hoarde unguresti betive si primitive, ci chiar de armata ungara, deci institutie a statului ungar.

  2. România e o tara in curs de disparitie, distrusa de mafiile numite partide, urmasii asasinilor din 1989, MAfi ajutate de jurnalisti slugarnci cum sunt cei de la DIGI24, A3, RTV si site-uri ca G4, HN si zoiae.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here