Moartea unui pensionar din Buzău, ucis pe pista de biciclete de o trotinetă electrică, readuce în discuție problemele pe care le generează acest nou mijloc de transport

4
4200

Un fost cadru didactic din Buzău a murit sâmbătă, în Buzău, după ce a încercat să traverseze pista de biciclete fără să se asigure și a fost izbit în plin de un bărbat care circula cu viteză pe trotineta electrică, scrie Adevărul.

Incidentul tragic a avut loc la prânz, în dreptul bisericii de la intrarea în parcul orașului. Victima, Ion Ene, fost învățător, a trecut pe pista de biciclete fără să se uite, iar bărbatul cu trotineta electrică l-a lovit în plin. În urma izbiturii, bătrânul s-a lovit la cap. Inițial a fost conștient și, când a fost urcat în Salvare, trăia. A decedat însă la scurt timp după aceea.

Fiica învățătorului ucis în accidentul de trotinetă a scris pe Facebook: „Traim timpuri accelerate, probabil cu graba ca sa ajungem mai repede undeva, neatenti la cei mai in varsta si care se misca intr-un timp mai lent. Un accident neasteptat i-a intrerupt drumul vietii. Om cu un caracter extraordinar si o inima mare cat cuprinde. (…) Canta cu tot sufletul in corul Lyra, alaturi de prieteni dragi cu care s-a aventurat in calatorii pe meleaguri apropiate si indepartate mai mult de patru (sau cinci) decade. Cu mare umor si ghidusii, facea haz de necaz!“.

Trotinetele electrice costă doar 2-3.000 de lei și pot ajunge la 70-80 de kilometri la oră. Pentru a le folosi, nu e nevoie de permis

Problema trotinetelor electrice a devenit, nu doar în România, ci la nivel mondial, una cât se poate de serioasă, chiar dacă subiectul pare caraghios. Avansul tehnologic permite trotinetelor electrice să prindă și 70-80 de kilometri la oră. În general, producătorii le limitează electronic viteza, dar cei care le cumpără le modifică la loc, pentru a fi cât mai rapide.

Faptul că sunt foarte ieftine (cu 2-3.000 de lei se poate achiziționa una bună), autoritățile nu le acordă atenția cuvenită iar cadrul legislativ n-a fost adaptat eficient acestei noi invenții le-a transformat în veritabile surse de pericol.

La rândul lor, pietonii și ceilalți participanți la trafic nu s-au obișnuit cu prezența pe stradă a acestor vehicule. Fiind electrice, trotinetele sunt foarte silențioase, astfel că un pieton nu le poate auzi, de cele mai multe ori, iar viteza foarte mare cu care merg îi împiedică pe oameni să reacționeze eficient.

Guvernul României a reglementat problema în februarie acest an, când a adoptat norme pentru folosirea trotinetei electrice, dar acestea sunt foarte rar respectate, iar poliția încă nu le aplică. Conform legii, nu se mai poate circula pe trotuar cu trotineta electrică, viteza maximă nu trebuie să fie mai mare de 50 de kilometri/oră, iar utilizatorii trebuie să aibă minimum 14 ani.

În realitate, toate acestea sunt doar pe hârtie. „Trotinetiștii”, foarte numeroși, circula în România fără restricții, chiar dacă sunt minori sau nu cunosc legilația rutieră. De aici și situațiile extrem de dese în care aceștia încalcă norme elementare de participare la trafic: trec pe roșu la semafor, merg pe contrasens, circulă pe trotuar cu mare viteză etc.

Pentru că folosirea lor nu necesită carnet de conducere, utilizatorii trotinetelor electrice nici măcar nu știu, de cele mai multe ori, despre aceste reglementări introduse de Guvern în februarie 2020 (pentru a putea conduce o motocicletă sau o mașină, o persoană e obligată să învețe legislația rutieră și să dea apoi examen, lucru care nu e valabil în cazul posesorilor de trotinete).

Vid legislativ: “trotinetiștii” au invadat trotuarele și parcurilor, circulă fără echipamente de protecție și, uneori, își lasă vehiculele pe mâna copiilor, “să dea și ei o tură”

Utilizatorii de trotinete se pun în pericol și pe ei, dar și pe ceilalți. Deși ajung la viteze foarte mari, trotinetele electrice nu au și sisteme de frânare eficiente, iar cei care le folosesc sunt mult mai expuși, în cazul unor căzături sau izbituri, chiar decât bicicliștii și motocicliștii.

Lipsa sancțiunilor pentru încălcarea normelor legale face ca amatorii de “mișcare” să poată circula nestingheriți, de exemplu, pe aleile din parcuri, unde merg cu mare viteză și pun în pericol restul oamenilor.

În trafic, majoritatea utilizatorilor de trotinete electrice nu au echipament de protecție (cască, genunchiere, cotiere) și, foarte adesea, rulează cu căști în urechi, ascultând muzică.

Pe străzile lăturalnice, de multe ori pot fi văzuți pe trotinetele electrice chiar copii sub 14 ani pe care părinții, inconștienți, îi lasă “să se plimbe”.

În Franța, spre exemplu, problema trotinetelor electrice a devenit una națională, mai multe accidente generând o dezbatere publică asupra felului în care trebuie procedat pentru a se aplica mai bine legislația.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

4 COMENTARII

 1. Articol in spirit romanesc. Fara pic de informare legislativa.
  Trotinetele electrice ce dezvolta vitezele alea ametitoare de care se mentioneaza (70-80km/h) costa minim 2000e nu 2-3000lei.
  Limita de viteza impusa prin OUG este de 25km/h nu de 50km/h.
  Mai multa informare nu strica inainte sa scrieti aberatii

 2. Situl ar trebui sa se numeasca pseudoziaristii.com pentru ca un ziarist se documenteaza inainte – limita impusa trotinetelor este 25km/ora si nu 50km/ora. Articolul pare dorit tendentios impotriva acestor mijloace de transport, neamintind de biciclete (electrice ori nu) care pot atinge (chiar daca la pedala, din efort propriu) viteze similare.

  Adesea pe pista pentru biciclete imi ies in cale adulti ori copii care nu numai ca se afla intr-un loc nedestinat lor si periculos, dar nici nu sunt atenti, stau cu castile in urechi si nu aud claxonul ori adimira peisajul 🙂

  Pe de alta parte, in articol se spun si lucruri adevarate, printre care ca trotinetistii trec pe roșu la semafor, merg pe contrasens, circulă pe trotuar cu mare viteză etc. – trotinetistii trebuie educati si asta nu se face peste noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.