joi, martie 28, 2024
AcasăNewsBraconaj apocaliptic al Chinei în Insulele Galapagos. Sute de nave și-au dezactivat...

Braconaj apocaliptic al Chinei în Insulele Galapagos. Sute de nave și-au dezactivat sistemele de urmărire și au nimicit fauna ariei protejate, pescuind mii de tone într-o singură lună

-

Flota de pescuit a Chinei a nimicit fauna maritimă a Insulelor Galapagos. Timp de o lună, în ciuda avertismentelor și apelurilor lansate de organizații și guverne ale lumii, sute de nave ale statului comunist au braconat cu sălbăticie în zona celebrei arii protejate. “Lăcustele” chineze au făcut prăpăd, pescuind mii de tone calamari, pești și alte viețuitoare (precum broaște țestoase) din specii amenințate, relevă rapoartele făcute de specialiștii și biologii care au monitorizat acțiunea în forță.

Conform grupului de conservare marină Oceana, citat de The Guardian, într-o singură lună, pescadoarele giganticei flote chinezești au efectuat 73.000 de ore de pescuit, consecințele barbariei fiind incalculabile pentru fragilul ecosistem și așa supus presiunii de poluare, schimbările climatice și alte acțiuni de braconaj petrecute de-a lungul timpului.

Chinezii au țintit speciile de la baza lanțului trofic – în special calamarii. Pentru a fi mai greu de prins și identificat, pirații regimului de la Beijing și-au dezactivat dispozitivele electronice

Semnalul de alarmă a fost tras, în iulie, de statul Ecuador, dar nimeni și nimic n-a putut determina Guvernul de la Beijing să pună capăt masacrului. Între 13 iulie și 13 august 2020, 99% din operațiunile de pescuit în largul arhipelagului au fost făcute de chinezi.

Ziaristii.com a scris, încă de la sfârșitul lunii iulie, despre acest caz scandalos și fără precedent în epoca modernă.

- Advertisement -

„Timp de o lună, lumea s-a minunat ce face flota enormă de pescuit a Chinei lângă Insulele Galapagos, dar acum știm”, a anunțat activista Marla Valentine, analist la Oceana.

Imensa flotă a comis, pe scurt, un act de piraterie – braconaj la scară industrială, la comandat regimului comunist de la Beijing. Navele și-au dezactivat dispozitivele de urmărire, pentru a fi cât mai greu de identificat. Apoi au făcut prăpăd, distrugând ecosistemul cu o brutalitate nemaiîntâlnită în istorie. Speciile braconate de chinezi – calamarul mai ales – sunt la baza lanțului trofic care susține ecosistemul unic în lume din Insulele Galapagos.

Imagine de pe radarul de monitorizare al autorităților ecuadoriene, cu activitatea din zona Insulelor Galapagos. Cu portocaliu sunt însemnate cele circa 300 de nave din flota de pescuit a Chinei

Pescuirea a mii de tone într-un interval atât de scurt a devastat acest ecosistem, pentru că peștii și mamiferele care se hrăneau cu calamari nu mai au ce să mănânce. La rândul lor, speciile din vârful lanțului trofic (prădătorii mari) rămân fără hrană, prin dispariția speciilor care se hrăneau cu calamarii.

- Advertisement -

De foarte multă vreme, China ocupă detașat locul întâi în clasamentul pescuitului ilegal. Regimul de la Beijing a construit cea mai mare flotă de pescuit din lume, cu care devastează fără scrupule și discernământ mările și oceanele lumii. Braconajul este principala îndeletnicire a flotei de pescuit a Chinei, în acest moment.

Fabuloasa lume a Insulelor Galapagos, locul unde Darwin a înțeles evoluția vieții pe Pământ, iar navigatorul Thor Heyerdahl a trăit o aventură unică

Insulele Galapagos, locul unde Charles Darwin a înțeles evoluția vieții pe Pământ, inspirându-l pentru a elabora mai întâi lucrarea „Originea Speciilor“, apoi „Originea omului și selecția sexuală“, sunt cunoscute pentru o biodiversitate excepțională.
În celebra carte “Kon Tiki”, navigatorul norvegian Thor Heyerdahl, care a străbătut în 1947, cu pluta, distanța de pe coasta statului Peru până în Arhipelagul Tuamotu (aproape 7.000 de kilometri peste Oceanul Pacific), a rezervat un capitol fascinant trecerii pe lângă Insulele Galapagos. Pluta Kon Tiki a trecut exact prin zona “rasă” acum de roiul lăcustelor chineze.

Heyerdahl relata că, în zona Insulelor Galapagos, marea lumina noaptea de la fosforescența calamarilor ieșiți la suprafață, iar apele fierbeau de peștii porniți la vânătoarea cefalopodelor. Într-o noapte, cei 8 membri ai echipajului au observat, înfricoșați, o creatură cu ochi uriași care îi privea de la suprafața apei.

Dimineața, pe puntea vasului, oamenii găseau numeroși pești zburători, care se avântau în aer încercând să scape de prădători precum delfinii și doradele, dar aterizau din greșeală pe plută.

Tot în acea călătorie nemaipomenită, Heyerdahl și camarazii săi au devenit primii oameni care au întâlnit, după multe zeci de ani, un exemplar de rechin-balenă, specie despre care se crezuse că a dispărut în Secolul al XIX-lea, tot din cauza pescuitului. Monstrul avea aproape 15 metri lungime și a băgat spaima în echipaj, care a aflat abia ulterior, la sosirea în Polinezia, că rechinul-balenă este, de fapt, inofensiv, pentru că se hrănește doar cu plancton, crustacee și mici pești.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

 

 

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. N-are curaj nimeni să-l facă pe criminalul numărul unu al lumii??.. trebuie exterminat urgent , pentru că pe zi ce trece criminalul asta ne nenorocește planeta….unde mai pui că acum nenorocitul a mai scăpat un virus ,…orice om are un preț ,asta nu are….

  2. De ce imi apare la mijlocul articolului o reclama cu Greta Thunberg ce zice sa-i donam bani?
    Ce legatura are ea cu lupta impotriva astora de care vorbeste articolul? Niciodata nu zice nimic de poluarea din Asia. 90% din sticlele de plastic din oceane sunt din Asia si Africa, in special Asia. Se face ca nu vede elefantii poluarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -