Mazăre e la „păstrare”. Ministrul de Externe din Madagascar neagă zvonurile privind evadarea

2
700

Pentru a lămuri situația lui Radu Mazăre, în contextul în care au apărut zvonuri că fostul primar al Constanţei ar fi evadat din închisoarea în care se afla reținut în Madagascar, ziarul Libertatea l-a contactat pe ministrul Afacerilor Externe din Madagascar, Naina Andriantsitohaina.

Contactat inițial telefonic, oficialul s-a scuzat că este într-o reuniune importantă. Tocmai parafase un memorandum între Madagascar și Serbia (reprezentată de minstrul omolog, Ivica Dacici), la Anosy, pe linie de educație, medicină, industrie farmaceutică etc.

A cerut, însă, să primească întrebările pe Twitter. În fapt, era vorba doar despre presupusa evadare a lui Radu Mazăre. În urmă cu puține momente, Naina Andriantsitohaina (56 de ani) a răspuns, printr-un mesaj scurt, pe Twitter:

”Nu e adevărat că Radu Mazăre a evadat!”. Apoi a completat: ”Cetățeanul român e în custodia noastră”.

Radu Mazăre va fi extrădat luni în România, pentru a-şi executa pedeapsa de 9 ani de închisoare. El a fugit din România înainte de a fi arestat şi a cerut azil politic în Madagascar.

Ghinionul lui Mazăre

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, a anunţat că Biroul Interpol a informat ministerul că autorităţile din Republica Madagascar au acceptat extrădarea lui Radu Mazăre.

„Vă informez că Ministerul Justiției a fost informat astăzi la ora 17:19 de către Biroul Interpol că procedura de extrădare a fost admisă de către autoritățile din Madagascar. Sunt puse în aplicare de urgență dispozițiile privind aducerea sub escortă de către autoritățile din România. Mulțumesc autorităților pentru colaborare și colegilor din minister pentru acest adevărat maraton din ultimele zile. Suntem în contact cu autoritățile și când am noutăți vin în fața dumneavoastră”, a declarat Ana Birchall.

Anterior, ministrul Justiției din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, declarase publicației locale L‘Express de Madagascar că Radu Mazăre va fi extrădat în România, dat fiind că țara sa a primit toate documentele necesare din România.

Mai mult, publicația citată spune că Radu Mazăre, aflat în a șaptea zi de arest în Madagascar, a fost notificat că va fi extrădat în România.

Pe de altă parte, L‘Express de Madagascar scrie, citând surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, că Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar, iar Înalta Curte de Justiție din țara africană ar urma să examineze cererea sa tocmai în 21 ianuarie 2020. ”Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, a declarat sub anonimat sursa citată.

Ziarul citat mai scrie că Mazăre ar fi construit un hotel în localitatea malgașă Antsiranana.

Ghinion: s-a schimbat preşedintele!

Fostul președinte (Hery Rajaonarimampianina) și noul președinte (Andry Rajoelina)

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă că noul președinte al țării africane este adeptul unui puternic curent anticorupție.

Declarația consulului onorific confirmă că situația fugarului Radu Mazăre (un etalon al corupției PSD) s-a agravat brusc în ianuarie 2019, când președinte al Madagascarului a devenit Andry Rajoelina (44 de ani).
Până atunci, timp de un an și o lună (a fugit în decembrie 2017), Radu Mazăre a stat liniștit. Fostul președinte al Madagascarului, Hery Rajaonarimampianina (ianuarie 2014 – septembrie 2018), a fost mult mai indulgent cu faptele de corupție. De aceea a ales Dragnea să fugă în Madagascar: avea garanția că Administrația Rajaonarimampianina (nu încercați să-i pronunțați numele, e aproape imposibil!) e o gazdă bună cu corupții fugari.
Schimbarea președintelui din Madagascar l-a expus pe Mazăre unui mare pericol: arestarea. Care, după patru luni, s-a și produs.

Explicațiile lui Serge Rameau, consulul onorific al Madagascarului în România

* „În Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina, este foarte ferm în eradicarea corupției în țară. Mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupție.”
* „Așadar, dacă domnul Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală. Dacă România dorește, extrădarea se poate face foarte rapid.”
* „Sunt oameni de afaceri din Madagascar care fugiseră de lege în insula Mauritius și care au fost extrădați într-o singură săptămână. Dacă a funcționat în cazul nostru, poate funcționa și în altă situație.”

 

2 COMENTARII

  1. Când vorbim de libera exprimare conform art.30 din Constituție trebuiau in secunda a doua , acei romani sa facă imediat plângere penală împotriva a ceea ce numim noi încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului. Dar dacă-i întrebați pe jandarmi ce pregătire au , te apuci cu mâinile de cap, pregătire precară ca te intrebi ce alte calități i-au determinat sa între in Jandarmerie. Un loc de munca asigurat, salariu cât de cât, norma de hrana, bani de haine și dacă are noroc iese la pensie.
    Dar societatea NU mai accepta un comportament agresiv, violent doar ca sa-i fie bine, poate ca jandarmii nu au multă scosla, dacă ar fi auzit ca păzesc un infractor condamnat in 20 Iunie 2018 la trei ani și jumătate de închisoare nu l-ar mai fi păzit pe acest lider PSD( inca)mult rău a făcut partidului acest individ de Zdragnea.
    Ministrul de interne trebuie in acest caz sa-și dea demisia de onoare, se vede de la o posta ca este marioneta acestui individ de Dragnea și nu are ce cauta in fruntea ministerului de interne!!!!

  2. Repet personajul toxic in PSD este Liviu Dragnea și Gașca din jurul lui care SU dus PSD -ul la nici 20% și in mod logic căderea lui Zdragnea și astfel se încheie cariera politica construită numai pe minciuni, promisiuni. ! De nu ați mărit pensiile de la 1 Ianuarie 2019 așa cum prevede legea , mai nenorocitule de borfaș cocoțat ca ultimul infractor la Camera Deputaților!!! Ești cel mai mare excroc pe care l-am văzut după 1990 , învățat la școala fostului PDL al cărui membru de baza a fost acessta canalie ordinara. V-ați dat salarii uriașe, pensii uriașe la magistrați, de ce mai nenorocitule????
    Du-te și lasă PSD împreuna cu camarila ta de doi ani , numai sunteți văzuți deloc la nivelul Uniunii Europene și mai aveți un pic S-o va da afara și din Grupul partidelor socialiste, practic numai sunteți un partener frecventabil , ați făcut de ras partidul socialist democrat pentru nenorocirile făcute, aceasta fixație de peste dou ani la legile justiției v-a dus in situația in care la alegerile europarlamentare nu o sa luați mai mult de 22/23%, sunteți i Rușine pentru marea masa a membrilor de partid!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here