La ruși a început vânătoarea de țapi ispășitori după dezastrul din Ucraina. Kadîrov acuză „greșeli” și vrea „discuții” la Moscova, bloggerii militari acuză „iresponsabilitate criminală”

0
4047
Militarii ruși și-au abandonat echipamentul și s-au predat pe capete, declanșând în Rusia acuzații în toate direcțiile

Dezastrul militar în plină desfășurare suferit de Rusia în zona Harkov a detonat nervii și așa întinși la maximum din tabăra invadatorilor. Acuzațiile au început să curgă din toate părțile, dar ținta preferată pare a fi înaltul comandament al armatei ruse – în condițiile în care nimeni n-are, totuși, curaj să-l arate cu degetul pe Putin. Liderul cecen Kadîrov vrea discuții urgențe la Moscova, în timp ce bloggeri militari cei mai influenți deja nu se sfiesc să spună că e o „catastrofă” și că serviciile de informații au suferit un al doilea eșec total, după cel de dinaintea invaziei, când n-au anticipat rezistența ucrainenilor.

Ministerul Apărării din Rusia a încercat sâmbătă să contracareze mediatic dezastruoasa înfrângere din Harkov anunțând că, de fapt, trupele sale se retrag în cadrul unei redirecționări planificate a eforturilor militare către regiunea Donețk. Imaginile și știrile din regiune nu mai păcăleau însă pe nimeni: trupele rusești fugeau mâncând pământul, abandonând în urmă cantități uriașe de echipament greu, inclusiv tancuri și tunuri autopropulsate, laolaltă cu mari depozite de muniție lăsate intacte în mâinile ucrainenilor.

Anunțul Armatei ruse n-a reușit să convingă nici măcar cei mai devotați bloggeri militari care, până acum, au susținut necondiționat teoriile Kremlinului. În primul rând, aceștia au remarcat că, prin pierderea regiunii Harkov, forțele rusești nu mai pot amenința dinspre nord orașul strategic Sloviansk, din regiunea Donețk. Presiunea pe această localitate s-a diminuat substanțial, iar posibilitatea ca apărătorii ucraineni de acolo să fie încercuiți aproape că a dispărut.

Kadîrov: soldații ruși „n-au avut o pregătire militară adecvată”

În mod surprinzător, primul care a făcut scandal a fost chiar Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei și fidelul aliat al lui Putin. Kadîrov a alimentat mașinăria de război a Rusiei cu mii de soldați în cele 6 luni și jumătate trecute de la începerea conflictului. Acum cere socoteală. Într-o postare pusă duminică pe canalul său de Telegram, el a anunțat că va lua legătura cu șefii din Ministerul Apărării: „Este clar că s-au făcut greșeli. Cred că vor trage câteva concluzii”. Kadîrov a alimentat informațiile „pe surse” apărute deja de la comandanții locali ruși din Harkov, lăsând de înțeles că în rândurile conducerii militare ar fi haos. El a spus că soldații ruși „n-au avut o pregătire militară adecvată”.

Printre bloggeri militari, care-și permit să fie ceva mai liberi în exprimare cât timp nu îl acuză pe Putin, indignarea e la cote maxime. Zahar Prilepin, care are 250.000 de abonați la canalul său de Telegram preia un mesaj care califică evenimentele din Harkov drept o „catastrofă” și un eșec total al serviciilor de informații: „Acum putem observa rezultatul iresponsabilității criminale a celor care s-au ocupat de această problemă. Operațiunea militară specială s-a încheiat de mult. Există un război în desfășurare”.

„Ura față de Guvern și comandament crește și mai mult”

Publicul rus află, literalmente șocat, amănunte de pe linia frontului. Bloggerul Holmogorov, de asemenea pro-Putin, reia o relatare a canalului Partizan: „Soldații erau pe jos, cu o mitralieră și un sac. Abandonați de comandament, neștiind drumul, au mers la întâmplare”. Contul Partizan de pe Telegram, care se declară de orientare „naționalist ortodoxă rusă“, spune că, în timp ce ura față de ucraineni crește, „ura față de Guvern și comandament crește și mai mult”. Holmogorov adaugă la cele spuse de Partizan: „Doamne, salvează-i pe soldații ruși de loviturile de pe front și mai mult de loviturile din spate”.

Piotr Lundstrem, un alt blogger militar, relatează publicului din Rusia, pe canalul său de Telegram, situația soldaților trimiși în Ucraina: „În armată NU există aparate de termoviziune, NU există veste antiglonț, NU există echipamente de recunoaștere, NU există comunicații securizate, NU există suficiente elicoptere, NU există truse de prim ajutor”. Iritat, acesta îi apostrofează pe rușii care au participat, în weekend, la petrecerile date de Ziua Moscovei: „Sărbătoriți o sărbătoare de un miliard. Ce este în neregulă cu voi?”.

Acum a devenit și mai evidentă discrepanța dintre obiectivele declarate ale Kremlinului și realitatea din teren. Rușilor li s-a spus întâi că în 3 zile vor cuceri Ucraina pentru că locuitorii de acolo abia îi așteaptă. Apoi li s-a spus că atacul din nord a fost o diversiune și, că, de fapt, obiectivul este cucerirea zonei de sud și a regiunii Donbass. Acum e clar că nici aceste ținte nu pot fi atinse. Față de orizontul de așteptare creat, deziluzia poporului e uriașă. Cei mai vehemenți sunt naționaliștii cărora Putin le-a creat iluzia, în ultimii ani, că Rusia poate reconstrui imperiul sovietic inclusiv prin forța armelor, dacă e nevoie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ați pierdut, Vladimir Vladimirovici!” Un general de top din Ministerul rus al Apărării l-ar fi avertizat pe Putin că a eșuat în războiul din Ucraina. Ofițerul a fost deconectat de la ședința video, iar politrucii Armatei s-au dezis de el

* Putin a pierdut 51.900 de militari, plus echipamente de 31,8 miliarde de dolari. Și spunea că Rusia „n-a pierdut nimic” în Ucraina…

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Europa riscă o nouă Ucraina” în Marea Egee, avertizează Grecia, care cere NATO, ONU și UE să oprească Turcia înainte să declanșeze o invazie a insulelor grecești

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

* Secretele reginei Elisabeta a II-a. Nu avea pașaport, nici permis de conducere, dar urca la volan. Nu mânca bucate cu margini ascuțite – un semn rău, ce putea aduce răsturnarea tronului britanic

* Rugămintea Simonei Halep și gluma bizară a lui Toni Iuruc. Cei doi au divorțat la notariat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here