miercuri, mai 29, 2024
AcasăJustițieJudecător român participant la "Marșul celor 1.000 de robe", la Varșovia: "A...

Judecător român participant la „Marșul celor 1.000 de robe”, la Varșovia: „A fost un moment istoric. Am fost mândră de apartenența la valorile UE”

-

Magistrații români au susținut prin proteste organizate vineri, 10 ianuarie, în fața mai multor instanțe din București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Târgoviște și Piatra Neamț, „Marșul robelor” de la Varșovia.

Participanții la proteste, ca și cei care au fost solidari cu ei, au emis o rezoluție în sprijinul colegilor polonezi, desemnând un judecător român să-i reprezinte la marș.

Astfel, judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, s-a numărat printre cei 1.000 de magistrați, din 20 de țări ale Uniunii Europene, la „Marșul robelor” de la Varșovia, desfășurat pe 11 ianuarie. Demersul doamnei Chiș a fost susținut de sute de jucători și procurori care au semnat rezoluția, precum și de alți 6 membri CSM: judecătorii Mihai Bălan și Bogdan Mateescu, procurorii Florin Deac, Tatiana Toader, Cristian Ban și Nicolae Solomon.

Extras din Rezoluția magistraților români pentru independența justiției în UE și susținerea colegilor magistrați polonezi: „Independența judecătorului este o valoare fundamentală a statului de drept, consacrată în art. 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Ea este instituită în favoarea cetățenilor și este absolut necesar să fie respectată de celelalte puteri – legislativă și executivă. Acestea trebuie să se abţină de la adoptarea oricăror măsuri de natură să submineze independenţa sistemului judiciar, transformându-l într-o anexă a executivului. Orice atentat la independenţa sistemului judiciar din orice ţară membră a Uniunii Europene este o puternică lovitură asupra fundamentului statului de drept şi al coeziunii europene. Fără un sistem judiciar independent, nu există democraţie. De aceea, susţinerea fiecărui judecător și procuror, a fiecărui jurist, a fiecărui cetățean european contează. Este un semnal că ne pasă de viitorul Uniunii Europene, de viitorul nostru. Toţi pentru o justiţie independentă, o justiţie independentă pentru toţi!”

- Advertisement -

Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, sâmbătă, la Varșovia, 1.000 de robe din toată Europa s-au unit pentru a susține independența justiției în UE. Lor li s-au alăturat zeci de mii de cetățeni polonezi.

Steagul polonez susținut de steaguri ale Uniunii Europene, la marșul magistraților europeni – Varșovia, 11 ianuarie 2020

„În viața mea nu am trăit o așa experiență. Când am ieșit din sediul Curții Supreme Poloneze, împreună cu colegi judecători și procurori din mai multe state membre ale UE, în piața din fața Curții ne așteptau mii de polonezi. Am marșat pe o distanță de 3,5 km. Tot drumul, de o parte și de alta, zeci de mii de oameni aplaudau și ne mulțumeau. A fost absolut impresionant și emoționant. Am trăit momente de istorie și am fost mândră de meseria mea, de naționalitatea mea și de apartența la valorile UE”, a declarat judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, pentru Ziaristii.com.

„Marșul celor 1.000 de robe” are, în mod evident, și rol de prevenție pentru orice stat membru UE unde vreunui accident politic de „tip Dragnea” i-ar mai putea da prin cap să încalce independența justiției și statul de drept.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Am reținut un termen folosit de doamna Chiș – ‘accident politic de tip DRAKnea’! Da, într’adevăr, din punctul meu de vedere acesta ar fi termenul decent pe care’l pot folosi pentru a caracteriza trădătorii, criminalii, neaveniții, analfabeții / anagramații, curvele, șuții, penalii, interlopii, pupinkuriștii soioși, libidinoșii … care s’au perindat prin așa-zisă clasă politică deșănțată care au acaparat România din 03/1945 până în 12/1989, în procent de 101%, și de peste 99% în perioada 12/1989 – LA ZI !!!

  2. Poate facem și in România un marș pentru susține stea Secției de Investigare a infracțiunilor din justiție pe care onor Guvern liberal , cocoțat ilegitim cu 22% vrea sa o desființeze ca -i sta in gât !!!!
    Luați laba de pe SIIIJ! Este singurul organism care poate stăvili ABUZURILE DIN JUSTIȚIE!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -