vineri, aprilie 26, 2024
AcasăMainCe-a găsit noul primar la Sectorul 2: funcționari cocoșați și umili, "frăția...

Ce-a găsit noul primar la Sectorul 2: funcționari cocoșați și umili, „frăția directorilor”, prejudicii și deficite de peste 320 de milioane de lei

-

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR-PLUS), a găsit în instituție funcționari obișnuiți să stea cocoșați în fața șefilor, directori care rezolvă orice problemă cu “nu se poate” și prejudicii de sute de milioane de lei.

La două săptămâni după investirea sa în funcție, reprezentantul USR-PLUS a povestit într-un interviu acrodat jurnalistei Catiușa Ivanov, de la HotNews.ro, că problemele lăsate în urmă de administrația PSD sunt chiar mai complicate decât păreau din afară.

Curtea de Conturi a descoperit, din contractele de anvelopare a blocurilor, prejudicii de 64 de milioane de lei pe 2015 și 150 de milioane de lei pe 2019. În Sectorul 2, abonată la contractele de anvelopare este fosta firmă a lui Mișu Pricopsitu’, fratele lui Dan Cristian Popescu, fostul viceprimar al Sectorului 2. D.C. Popescu a fost viceprimar din partea PNL și a candidat în acest an la funcția de primar de pe listele PSD.

„Curtea de Conturi a găsit nereguli cu privire la anvelopări de blocuri, respectiv s-a agreat ceva în contractul cadru, iar în contractul subsecvent ofertele au fost mai proaste“

Radu Mihaiu spune că salubrizarea și felul în care se execută anveloparea blocurilor sunt printre marile sale preocupări: “Am ajuns în Primărie în plină misiune a Curții de Conturi. Curtea de Conturi a găsit nereguli referitoare la salubrizare, la regularizări privind numărul de persoane pentru care se facturează serviciul de salubritate. Au mai găsit nereguli cu privire la anvelopări de blocuri, respectiv s-a agreat ceva în contractul cadru, iar în contractul subsecvent ofertele au fost mai proaste. Am primit măsură de la Curtea de Conturi să remediem aceste lucruri. Au mai câteva măsuri minore. În total, pe 2019, avem un prejudiciu estimat de 150 milioane lei, la care se adaugă un prejudiciu din 2015, nerecuperat, de 64 milioane lei, tot pe anvelopări“.

- Advertisement -

Fosta administrație, condusă de primarul Mihai Toader (PSD), a lăsat în 2020, la plecare, și o “gaură” de 109 milioane de lei în buget, iar acum noul edil spune că încearcă să găsească soluții pentru a acoperi deficitul: „În acest moment, pe proiecțiile pe care le avem, Primăria Sectorului 2 are un deficit de 109 milioane lei. Este propunere de rectificare bugetară. Căutăm cu toți directorii soluții să acoperim acești bani. O să vedem dacă găsim bani și la Guvern. Sunt foarte mulți bani care lipsesc pentru închiderea bugetului pe anul acesta. În acest moment nu văd o soluție foarte clară, dar trebuie să rezolvăm“.

“Am observant un fel de frăție a unor directori. Au vrut să frâneze lucruri, să ascundă, să blocheze activitatea. Orice nu se putea, era complicat, greu

Cel mai tare l-a izbit pe noul primar comportamentul angajaților din Primărie. Funcționarii sunt cocoșați în fața șefilor, iar directorii au o “frăție” a birocrației în care orice inițiativă este menită să moară cu rezoluția “nu se poate!”: „Unul dintre cele mai surprinzătoare a fost atitudinea oamenilor față de primar, asta a fost izbitoare în prima zi. O atitudine neașteptată pentru cineva care vine din privat, posibil să fi fost o atmosferă pe care o așteptam acum 20 de ani, acum 25 de ani, în care oamenii se înclină, sunt servili. Vreau să schimb lucrurile astea, le-am spus tuturor în primărie că vreau să schimb această atitudine. Sper să se schimbe cât de repede se poate. (…) Ce am observat? Am observat și un fel de frăție a unor directori care au vrut să frâneze lucruri, să ascundă lucruri, au vrut să blocheze activitatea. Cred că se așteptau să vină cineva mai puțin energic, mai naiv poate și a trebuit să trecem cu toții peste atitudinea asta în care orice nu se putea, era complicat, greu“.

Taxa de habitat anulată, taxa de timbru prin SMS, programări online pentru documente. Se încearcă anularea PUZ-ului PSD care dădea verde pentru defrișări și betonări în jurul salbei de lacuri

Taxa de habitat a fost anulată în instanță și nu va fi reinstituită, taxa de timbru va putea fi plătită prin SMS în Sectorul 2, fără a mai fi nevoie să se meagă la ghișeu, iar programările pentru obținerea documentelor de urbanism, naștere, deces și evidența populației se pot face de-acum online, a mai anunțat Radu Mihaiu.

- Advertisement -

Acesta spune că studiază posibilitatea de a anula Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 2 adoptat în regimul PSD, care autorizează betonarea și construirea de blocuri pe zeci de hectare în jurul salbei de lacuri și a râului Colentina. Primarul USR-PLUS spune că ține în mânecă și un plan de rezervă, în cazul în care PUZ-ul nu va putea fi anulat sau modificat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -