Ungaria și Polonia, șantajistele Europei. Au blocat bugetul 2021-2027, revendicând dreptul de a viola democrația pe banii UE

10
4682
Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski, noii autocrați ai Estului Europei

Ungaria şi Polonia au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene. Cele două autocrații nu sunt de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, au declarat diplomaţi europeni pentru agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anunţat pe Twitter că, la reuniunea la nivel de ambasadori desfăşurată luni, statele membre au confirmat prin majoritate calificată regimul de condiţionalitate care leagă fondurile europene de statul de drept, dar în privinţa deciziei privind resursele proprii nu s-a obţinut unanimitatea necesară din cauza opoziţiei a două state membre.

Ungaria și Polonia se comportă ca doi șantajiști, speculând o slăbiciune a Tratatului European, care prevede că decizii importante, precum adoptarea bugetului pe 7 ani, trebuie adoptate cu unanimitate. În acest moment, Ungaria și Polonia – state cu democrații tot mai șubrede – țin în șah toate celelalte 25 de state din Uniunea Europeană. Motivul e străveziu: celor doi lideri autocrați, Viktor Orban (57 de ani) și Jaroslaw Kaczynski (71 de ani), își îndepărtează țările tot mai mult de statul de drept și nu au de gând să revină la o linie democratică, caz în care ar risca să rămână fără zecile de miliarde de euro care le revin din bugetul european.

Modelul Viktor Orban – Jaroslaw Kaczynski fusese adoptat în forță de Liviu Dragnea în anii 2017-2019, însă arestarea mafiotului din Teleorman a scos România din acest „club al ciumaților”.

Ungaria și Polonia sunt foste state comuniste, beneficiare nete ale mecanismului de acordare a fondurilor europene. Ele s-au dezvoltat economic și social pe baza zecilor de miliarde de euro venite de la Bruxelles și au fost state-model pentru Estul Europei, dar tentația autoritaristă a liderilor de la Budapesta și Varșovia, cu acente cleptomane și dictatoriale, a făcut ca Ungaria și Polonia să derapeze periculos.

Ungaria: „Nu am spus «da» unei Europe federaliste sau globalismului, cu atât mai puțin Statelor Unite ale Europei!”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul european de redresare post-pandemie, din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, a anunţat luni şeful biroului de presă al Guvernului maghiar, Bertalan Havasi, citat de agenţia MTI.

Într-o scrisoare adresată acestora, Viktor Orban precizează că veto-ul ungar priveşte toate elementele cadrului financiar multianual şi ale planului de redresare Next Generation. Veto-ul include decretul privind cadrul financiar multianual şi o decizie asupra resurselor proprii, a indicat Havasi.

Bertalan Havasi a amintit în declaraţia sa că premierul ungar a avertizat în mod repetat împotriva legării bugetului UE şi a pachetului de redresare de condiţii în care ”natura pretinselor încălcări nu este precis definită, ceea ce ar conduce la sancţiuni financiare motivate politic prin folosirea unor standarde duble”.

Fondurile europene nu sunt donaţii caritabile, ci plăţi la care Ungaria are dreptul în baza tratatelor UE, a declarat la rândul său ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga. Ea a amintit că ”în momentul aderării sale la UE, în 2004, Ungaria nu a spus «da» unei Europe federaliste sau globalismului, cu atât mai puțin Statelor Unite ale Europei, ci unei alianţe a unor state-naţiune puternice, care se respectă şi se sprijină reciproc”.

”Nu am spus «da» intrării în UE pentru ca Bruxelles-ul să poată stabili pentru noi ceea ce noi considerăm a fi o familie, ceea ce noi denumim o căsătorie şi cine să poată adopta copii în Ungaria şi în ce condiţii”, a adăugat Judit Varga.

Polonia: „O aservire instituţională, politică, o limitare radicală a suveranităţii”

Polonia a avertizat, de asemenea, că va opune veto bugetului european. Criteriul statului de drept ”este doar un pretext, un cuvânt frumos care sună bine, dar este vorba de fapt despre o aservire instituţională, politică, de o limitare radicală a suveranităţii”, a declarat luni ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Parlamentul European şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns pe 5 noiembrie la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi cele din planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro) vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei, iar decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.

Guvernul Ungariei și cel al Poloniei califică acest mecanism drept un ”şantaj” la adresa lor şi un instrument arbitrar, bazat pe criterii politice şi ideologice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

10 COMENTARII

 1. De ce sa-i numiti santasitii Europei cita vreme joaca in cadrul legal si se folosesc de un drept al lor?
  Ce e aia „a viola democratia?” Ce intelegeti prin democratie? Nu e cumva si respectarea votului tuturor cu drept de vot, orice consecinte ar avea?
  Pai daca cele doua tari resping globalizarea, federalizarea tuturor tarilor UE si impunerea familiei LGBT si vor state-natiune, atunci nu pot spune decit ca simpatizez cu ei. Mai ales ca toate conditiile astea nu le-au fost cerute la aderare, asa cum spunea ministrul ungar.
  Imi pare rau sa constat alunecarea ziaristii.com spre stinga. Poate ne lamuriti dle Cartianu cum e posibil sa-i sustineti pe neomarxitii americani cite vreme sunteti anticomunist si anti-ciuma roie. Nu sesizati pericolul stingii din UE?

  • EXAGERATI. Nu e primejdia neomarxismului atat de mare, pe cat este primejdia dictaurii putiniste!!! Ciuma rosie inseamna ciuma putinista. Le zicem rosii de la steaua rosie sovietica, dar ei sunt pur si simplu mafioti PROFITORI DE COMUNISM care, acum, vor sa fie profitori „de frunce” ai capitalismului, prin acapararea FARA VREUN DREPT, CI DOAR CU JAPCA, A RESURSELOR NATIONALE si prin dorinta de a manipula(ca au PROPRIA LOR MASS MEDIA) si PROSTI MASELE CA DICTATURA LOR E LEGITIMA SI IN FAVOAREA ROMANIEI…adica in favoarea mafiei PERPETUATE PRIN VIRTUTEA OBRAZULUI GROS !!! Acea idee ca e pericol sa vina puterea stangii in EU e o MINCIUNA!!! O stanga civilizata si corecta, bazata pe meritocratie, nu e escrocheria numita stanga comunista !

   • Bati cimpii intr-o veselie. Putin mai e un pericol pentru noi si Europa de Est ca sunt aproape. In ret in lume China influenteaza comunismul. De exemplu in SUA chinezii finanteaza neomarxismul. Iar in UE e deja acolo neomarxismul: feminimul, islamicii, LGBT etc etc etc. Cu LGBT treaba nu e ca exita ca eroare a naturii, s-au nacut cu identitate hormonala incerta. Ca pe astia ii compatimim si toleram. Treaba e ca asta a devenit o ideologie neomarxista. Sa-ti alegi de copil sexul, cind inca nu ai ajuns la maturitate sexuala si inca nu stii ce vrei. Un copil imatur si la minte si la corp nu trebuie sa aibe dreptul sa-si aleaga sexul. Asta e treaba cu ei, ca homosexualitatea e parte a ideologiei neomarxiste. Si cauta sa o impuna tuturor. Tu cum ai prefera sa le spui parintilor? mama si tata sau parinte1 si parinte2? In ideologia astora nici in familiile de heterosexuali nu mai ai voie sa spui mama si tata.

  • Ce vedeti atat de rau in libertatile incluse de EU ca admise in cadrul acestei uniuni de state? Cand era URSS pe capul nostru eu nu aveam voie sa merg la rudele mele de sange din Basarabia decat odata la 2 ani ca sa mai uitam unii de altii !!!! Ce ma deranjeaza pe mine ca sunt acceptati homosexualii? Nu e nimeni de vina ca este homosexual!!! E ceva natural. Enorm de multi oameni sunt inteligenti si talentati, sunt extrem de sensibili si cu suflete frumoase. Daca dintre ei, ca si dintre cei heterosexuali, se gasesc unii sa fie caractere urate si fac lucruri rele, se aplica legea si cu asta basta! Homosexualii nu sunt atat de multi incat sa ne temem ca se duce lumea de rapa. Ma deranjeaza daca ei fac parada de sexualitatea lor. OK, asta e sacaios, ar trebui sa inteleaga ca nu e o fala ceea ce sunt ei, dupa cum heterosexualii nu se falesc ca sunt heterosexuali, ci ei trebuie sa fie integrati, sa fie considerati oameni cu toate meritele lor, ca si cum ar fi ca heterosexualii…deci un castig ar fi SA NU SE MAI FACA UN CAZ DIN ASTA! Altele sunt problemele omenirii..uitati-va numai la efectele intarziate ale imbolnavirii cu Covid-19!!! E o boala care reduce capacitatea intelectuala a oamenilor !!! Si dumneavoastra va e teama de neomarxism !!! Oare vrem civilizatie sau vrem sa innebunim cu totii criticandu-ne ca niste psihopati, fara pic de ratiune si de intelegere omeneasca? Trebuie gasite solutii de convietuire si de armonie pentru a construi si perfectiona ce exista si a nu distruge societatea omeneasca !

 2. Eu nu le-as mai da bani, argumentat, CU CARTILE PE FATA!!! ORI, ORI !!!
  Statele astea derapeaza catre Rusia…E GROAZNIC !!! Sa spuna, dom’le, ce naiba nu le convine la statul de drept ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Asa se intampla daca nu au fost scosi la timp din UE,acum se folosesc de dreptul dat ca sa santajeze,de parca banii li se cuvin oricum ,fara nicio conditie!Este cat se poate de normala conditionarea banilor cu respectarea statului de drept,o conditie care se impune firesc ,fara nicio discutie sau negociere!AU CERUT SA INTRE IN UNIUNE ,AU SEMNAT CONDITIILE DE ADERARE,PRINTRE CARE SIGUR ERA PE PRIMUL LOC RESPECTAREA INDEPENDENTEI JUSTITIEI?ATUNCI SA LE RESPECTE,ALTFEL,OUT!!!

 4. Vlaicu,troll putinist,te-ai aratat in sfarsit cum gandesti,daca a gandi inseamna a indruga tampenii bagate pe gat de propaganda rusa si de alti tampiti extremisti ..apropo de extremism,stii macar ca extremele se aseamana?Extrema stanga si cea dreapta au acelasi tel:DICTATURA,ADICA LIPSA LIBERTATILOR CETATENESTI,ACAPARAREA JUSTITIEI SI ALTE LIBERTATI FUNDAMENTALE!DECI CHINA SI RUSIA AU ACELASI MOD DE A CONTROLA STATUL!

  • Putinist e unchiu-tau si sor-ta. Unde am sustinut eu dictatura si acapararea jutitiei? Daca tu pui pe acelai palier Polonia cu Rusia atunci nu ai habar de nimic. Polonia are demnitate si se apara cum poate de agresivitatea si tendintele dictatoriale ale neomarxistilor din UE. Nici eu precum polonezii nu pot accepta ruperea tarilor in tari mai mici. Si multe altele dar nu le mai insir ca oricum nu pricepi.
   Ca iti dau bani e o forma de a-ti cumpara constiinta.
   Sunt valori UE la care ader si altele la care nu. Iar ce vine de la UE nu sunt toate valori europene ci ideologii ce au fost infiltrate in conducerea Europei. Nici-un european nu vrea sa-i fie rupta tara.

    • Vezi ca,cu cat scrii mai mult,cu atat isi da lumea seama ca ai in fata traducerea din rusa prea sumara,putinistule!!!😀😁😃😂,iar la sfarsit pun asa:Hai,siktir,grumaz gros!!comentariul este scris din graba cu nume gresit,corrie trebuia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here