O amplă operațiune de igienizare a Sectorului 2 din București a început în ultimele zile, iar cea mai interesantă parte a acesteia este curățarea cursurilor de apă. În Sectorul 2 sunt cele mai multe lacuri din Capitală, râurile fiind abandonate în voia sorții de foarte mulți ani.
Primarul Radu Mihaiu spune că, pe lângă curățarea lacurilor, a început și o acțiune de salubrizare a zonelor verzi, la care iau parte nu doar lucrătorii ADP, ci și voluntari și persoane condamnate de instanțe la ore de muncă în folosul comunității.
Cu puțin timp înainte, primarul avertizase că locuitorii care vor mai depozita deșeurile la colțul străzii sau lângă stâlpi vor fi amendați: “Scosul gunoiului direct la stâlp e o practică de lumea a treia. Nu știu voi, dar eu sunt sigur că putem mai bine. Cred că ne putem gospodări suficient cât să nu fie nevoie să facem slalom printre movile de mizerie. Iar cei care nu pot, să-mi fie cu iertare, dar vor fi sancționați conform legii, până vor învăța cum se face. Iar dacă nu știați, puteți cere pubele de la Supercom. Conform contractului pe care îl au cu primăria, sunt obligați ca în termen de 10 zile de la solicitare să vă aducă. Dacă nu o fac, vor fi amendați cu 1000 de lei/abatere. Ca să ne asigurăm că această obligație e respectată, vă rog ca de fiecare dată când faceți o solicitare pentru pubele, să trimiteți o copie și la salubrizare@ps2.ro“.
Radu Mihaiu, neașteptat câștigător al alegerilor locale în fața sistemului care-l susținea pe Dan Cristian Popescu (PSD, ex-PNL), a devenit și el o țintă după ce a început să controleze activitatea unor funcționari, să rezilieze contracte păguboase și să dispună demontarea publicității și a chioșcurilor stradale amplasate ilegal, cu complicitatea unor birocrați.
Anunțul lui Radu Mihaiu despre operațiunea de igienizare a Sectorului 2
„Operațiunea Sector 2 fără gunoi capătă viteză.
De trei zile utilajele Apelor Române scot gunoiul din lacul Plumbuita. Echipele Administrației Domeniului Public iau la rând zonele din jur și eliberează ce s-a adunat. Lor li s-a alăturat un grup de voluntari care curăță insula. Vreau să le mulțumesc în mod special, pentru că implicarea lor civică e un semn că ne facem bine.
Avem, de asemenea, o echipă formată din cei care s-au ales cu ore de muncă în folosul comunității. Ieri când i-am vizitat tocmai finalizaseră de curățat o porțiune serioasă de spațiu public – deci se poate!
Sectorul 2 nu va deveni curat peste noapte, ci cu efortul susținut al tuturor: administrație, voluntari, cetățeni. Chiar și al celor care au de efectuat ore în folosul comunității“.
BRAVO, Radu Mihaiu (primar al Sectorului-2, din partea Alianței U.S.R.-P.L.U.S.)!!!
CAPITALA-ROMÂNIEI (!!!)… TREBUIE (!) CURĂȚATĂ, odată–și-odată!!!
Ne place și de HOTĂRÂREA-și-DINAMISMUL ministrului Mediului, Barna Tánczos (U.D.M.R.): ȘI (!) în București, cooperează/se-coordonează EXCELENT cu primarul-general și cu primarii-de-sector (desigur: mai ales cu cei ai coaliției guvernamental-parlamentare de centru-dreapta, de la 1, 2 și 6!)!
Prin OUG 195/2005 (Legea 265/ 2006, actualizată în 2018) se pun in evidență cele 3 principii europene din Legea Mediului, ratificate de Romania: „poluatorul plătește”;
„acțiunea preventivă”; „stoparea poluantului la sursă”. De asemenea, Legea Mediului
prevede readucerea terenurilor (zonelor) afectate de poluare la „starea inițială” de către Primării, până la identificarea adevăraților poluatori ! Deversarea molozului și deșeurilor
din construcții, cu ajutorul camioanelor, urmate de căruțe, pe terenurile arabile din jurul Capitalei, se face in mod organizat, in jurul unor firme de construcții și demolări sau pe
lângă construcții ilegale, care nu se împiedică nici de împrejmuiri, nici de paznici privați, fiind ignorați de Poliția Locală de 15 ani de zile. Se dau anunțuri „cărăm moloz” pe net și pe stâlpii stradali, i-a întrebat cineva unde este deversat ? Proprietatea privată trebuie apărată la fel ca proprietatea publică, conform Legii. Câte amenzi s-au dat „făptașilor” (șoferi sau birjari), câte dovezi ale rutei camioanelor cu moloz, provenind de la „marii poluatorii” ai Capitalei, câte confiscări de camioane și căruțe s-au efectuat, din 2008, până azi ? Dar nici proprietatea publică nu s-au bucurat de protecția Poliției Locale : unde sunt cabinele telefonice și telefoanele publice (ca în Europa), băncile, capacele de canal, gardurile, cum ar fi gardul de fier forjat și stâlpii de pe malul Dâmboviței (dincolo de Timpuri Noi), care au fost furate și vândute la fier vechi sau topite în curți private ? Nu erau toate bunuri publice ? De ce să curețe proprietarii, care nu locuiesc și nu au activități pe terenul arabil, aflat în proprietate, deșeurile „marilor poluatori” ? Cu ce mijloace să-și apere proprietatea, fiind lipsiți de folosința acestuia, dacă nu au sprijinul autorității locale ? Salut inițiativa Primarului Sectorului 2, care se implică concret în curățarea zonelor publice, afectate de poluare, dar proprietatea privată nu poate fi discriminată ! Trebuie trași la răspundere cei care nu și-au făcut datoria și pensionați.
Dacă în România nu este respectată Legea Mediului din UE, se va ajunge la CEDO !!