joi, mai 2, 2024
AcasăNewsCCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de...

CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

-

Curtea Constituțională a României (CCR) a dat miercuri o decizie previzibilă: a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea pensiilor „de serviciu”. Legea se întoarce în Parlament, care e în vacanță. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sesiune extraordinară în luna august, dar totul este un joc de imagine: pensiile speciale rămân neatinse!

Anunțul a fost făcut de președintele CCR, Marian Enache (69 de ani), pensionar special, politruc FSN-ist din „era Ion Iliescu” reciclat de coaliția PSD-PNL.

Marian Enache (președinte CCR):

  • „Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii.”
  • „CCR a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator, pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu.”
  • „Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147, alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial.”

O lege îngrozitoare, care instituie jaful. Dar CCR vrea un jaf și mai mare!

La finalul lunii iunie, Parlamentul a adoptat o serie de modificări prin care a conservat integral privilegiile exagerate ale magistraților. Potrivit reglementărilor impuse prin vot de PSD și PNL, procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum:

  • indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime (deci și la 50 de ani);
  • pensia va fi în cuantum de 80% din indemnizația brută + sporurile din ultima lună de activitate, adică va depăși cu mult salariul net al magistratului, chiar și pe cel – de regulă umflat – din ultima lună.

Așadar, modificarea instituie o perioadă de grație de 5 ani pentru pensionarii speciali, 5 ani în care sistemul aberant rămâne neatins.

Vârsta de pensionare va crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani (în 2024) la 60 de ani (în 2035). Așadar, vârsta de pensionare va crește, în medie, cu mai puțin de un an în fiecare an din perioada 2024-2035. Și nu va ajunge nici măcar în 2035 la 65 de ani, cum ar fi normal și cum se întâmplă cu majoritatea românilor, ci se oprește la 60 de ani. Revoltător!

- Advertisement -

Prin aceeași lege s-a decis impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net. Așadar, s-a stabilit că trebuie să dai înapoi doar 15% din ce nu ți se cuvine, 85% poți păstra liniștit!

Și nici această lege atât de strâmbă n-a fost acceptată de CCR: pensionarii speciali trebuie să aibă chiar mai multe privilegii!

Pierdem 3,1 miliarde din PNRR + 2,4 miliarde pe an din risipa internă. De euro, nu de lei!

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR. Dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.

- Advertisement -

Pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual, adică 2,4 miliarde de euro.

La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest domeniu este de 21.583 de lei pe lună.

În afara magistraților, de pensii de serviciu mai beneficiază:

  • membrii Corpului diplomatic şi consular;
  • funcționarii publici parlamentari;
  • personalul aeronautic civil navigant;
  • personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor;
  • personalul Curții de conturi.

În categoria pensiilor speciale, adică cele primite în baza unor legi speciale, se încadrează și pensiile militare. Acestea sunt cele mai multe: peste 180.000. Aici intră pensiile celor care au lucrat la MAI, MApN, SRI, SIE și STS. Ele sunt plătite de casele de pensii ale acestor instituții, dar cu alocare direct de la bugetul statului!

În acest moment există 97.000 de pensionari speciali de la MAI, 78.000 de la MApN, respectiv 5.700 de la SRI, SIE și STS.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu și Ciucă anunță biruri mari pentru populație și firave tăieri bugetare. Accentul e pe propagandă: se vorbește de economii de 12 miliarde de lei, împărțite echitabil (6 miliarde la stat, 6 miliarde la privat), dar greul tot pe privat va cădea!

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* EXCLUSIV. Averile judecătorilor care i-au făcut scăpați pe securiștii implicați în asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. O decizie odioasă, ticăloasă și insalubră a justiție române

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* RTV insinuează că Firea și Pandele au încercat să-l omoare pe fostul senator SRI-ist Daniel Savu (PSD), prietenul fugarului Sebastian Ghiță, patronul televiziunii

* Un senator USR spune că a fost amenințat la Primăria Voluntari de deputatul Daniel Ghiță (PSD), fost luptător K1 și „om de casă” al familiei Firea-Pandele

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* Domnule președinte Manolescu, când o dați afară pe poeta Firea din Uniunea Scriitorilor?

* „Andreea Esca în sicriu… ăăă… plânge lângă sicriu…”

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

- Advertisement -

12 COMENTARII

  1. Conflict de interese! Clar ca lumina zilei! Se vede si de la ANI! Dar ANI se face ca nu vede.
    CCR nu avea dreptul sa judece aceasta speta pentru ca se afla in conflict de interese, toti judecatorii CCR beneficiaza de pensii speciale.
    Pentru CCR nu exista legi? Asta n-ar trebui sa ramina asa, legile trebuie respectate inclusiv de CCR!

    • Nu, pentru CCR conflictul de interese NU ESTE prevazut in legea lor de functionare. Ei au voie sa judece ABSOLUT ORICE SPETA. Dupa comportamentul judecatorilor constitutionali, institutia CCR trebuie regandita in intregime. Asa cum trebuie regandit intregul sistem de judecata din Romania.
      Vi-l mai amintiti pe Basescu care se vaita ca guvernul BOC a redus prin HG drepturile salariale ale judecatorilor si acestia au dat in judecata, pe persoana fizica, guvernul si si-au recastigat in instanta drepturile salariale? Vi-l mai amintiti cum se plangea ca apoi judecatorii care au judecat initial procesele au dat in judecata tot pe persoana fizica guvernul si au castigat, in timp ce procesele erau judecate de judecatori care-si recastigasera initial drepturile salariale? E, inca de atunci sistemul judiciar avea probleme marete cu conflictul interior de interese. Si nici macar nu se ajunsese la CCR.
      Cine va crede ca dreptul european va avea castig de cauza in fata intereselor judecatorilor din Romania se inseala amarnic. Poate sa dispara Romania de pe fata pamantului si judecatorii romani tot isi vor acorda pensii speciale, salarii speciale, varste speciale de pensionare, diurne speciale pentru prezenta la serviciu, termene speciale de judecata si termene speciale pentru motivarea unor sentinte. Odata ce li s-a dat aceste drepturi, nimeni nu va reusi sa le taie, niciodata. Nici Orban, nici USR-ul, nimeni, oricat de tare se vor lauda si oricat de mult vor incerca parlamentarii s-o faca prin diverse legi. Chiar si facand exceptie de la experienta in care mana politica o spala pe cea judecatoreasca si invers, si presupunand ca nu vor mai avea absolut nimic de impartit, politicienii nu vor reusi NICIODATA sa le ia judecatorilor din drepturile nesimtite de care se bucura. Poate (cu toate ca am mari dubii) o noua revolta populara va mai putea face ceva.

  2. S-a inventat acest mimetism al unei societati libere aici, la noi, unde NUMAI pentru ca oamenii vad cateva canale comentand, chipurile, vehement modul in care suntem condusi si batjocoriti, avem impresia de libertate. Pentru ca nimic nu se face in realitate pentru o imbunatatire veritabila a starii acestei tari. Se comenteaza curajos, dar cine se paleste de aceste comentarii? Tara e captiva unei mafii malefice si foarte sigura pe ea(CCR e piesa de rezistenta a mafiei), care executa, in mare parte, instructiunile Moscovei, chiar si cand executa ceva sugerat de EU sau NATO. Totul e dramuit in asa fel incat sa nu fim dati afara din aceste organizatii. Atat. E un mode de vivre perfect functional care plamadeste un om nou, omul care isi baga picioarele in viitorul propriei tari vizate de capcaunii de rusi in cardasie cu diversi capcauni ai acestei lumi care sunt de aceeasi teapa. Daca vine Trump la putere, ne rezolva repede dilemele.

  3. Aici este o situatie clara de incompatibilitate in procedura de judecata. Numai ca la CCR nu se aplica Codul de Procedura. Ei sunt mai speciali decat specialii, care beneficieaza de o cutuma in Constitutie. Citeam zilele trecute ca Ciolacu a cerut desfiintarea centrelor de cercetare ale Statului Roman. Analfabetul habar nu are ca fara cercetare nu poti avea progres in diverse domenii. Chiar daca nu mai ai industrie ca tu politician idiot ai distrus-o, poti face studii pentru omenire, platite de alte alte tari prin finantari. Spune bine cineva ca Fesenismul inseamna arderea cartilor cum facea Hitler cand a ars bibliotecile. Asa distrugi educatie. Deci Ciolacu desfiinteaza cercetarea care are un procent jignitor din PIB de 0.2% cred, in timp ce pensiile speciale ale unor putori ce reprezinta 5% din PIB merge bine mersi neatinse. Adica sunt mai importanti pensionarii nesimtiti carora fiecare roman trebuie sa le acopere partea de necontributivitate, decat cercetarea unor vaccinuri sau vegetale pentru mancare. Praful sa se aleaga de toti care au votat voma Fesenista si ne-au adus prin votul lor in mizeria actuala cu toti prostii pe post de politicieni.

    • DA, numai ca asa se distruge STATUL ROMAN. Prin aceste decizii absolut scandaloase pe care un analfabet functional ca Ciolacu (si nu numai) le ia. Si toata lumea aplauda fericita. Sa nu uitam ca totul a inceput cu calculul gresit al bugetului national pentru anul 2023. Sa nu uitam ca pentru greseala lui Caciu trebuie sa platim toti romanii, mai putin Caciu, si sa multumim din inima partidelor PSD si PNL, inclusiv iubitului lor conducator, tovarasul Klaus Iohannis pentru sansa mareata de a ne vedea statul distrus de incompetenti.

  4. Cine este acest Enache si pe cine a slujit inainte de 1989 + traseismul gretos de dupa 1989 = asta se stie. Cui nu ii e greata de un astfel de exemplar „uman”? Poate presei vandute de tip HNews sau blablagiilor de la DIGI24

    • Hehe, aceasta e-ntrebarea.
      Cine este acest Enache?
      Fesenist aripa KGB de baza, trimis de Ilici in judetele Moldovei sa dea afara conducerile „comuniste” adica sa creeze haos, ambasador in Republica Moldova, deputat, etc.

      Intrebarea e ce a facut si ce a fost in 1989. Aici e interesant. Ca nu se stie nimic.

  5. Enache nu e cu nimic mai bun decit Dorneanu, doua fosile jegoase si ramolite, fosti politruci imbatriniti in rele care tin cu gingiile (ca dinti n-au) de privilegii! Mai mare rusinea ca astfel de specimene inca mai exista pe posturi importante!

  6. Degeaba sunt criticați cei care au făcut legea, de CCR nu va trece nicio lege care taie pensiile nesimțite ale magistraților, mai am și eu o întrebare, unde scrie in constituția României că pensiile magistraților trebuie să fie mai mare decât salariul net primit și că această sumă peste salariul net nu poate fi tăiat, eu sunt sătul de hotărârile aberante ale CCR

    • Dar unde scrie in Constitutie ca ei (si nu numai ei, caci mai sunt unii care au legi speciale) trebuie sa aiba o lege speciala pentru pensii? In care Constitutie scrie ca ei trebuie sa fie „stimulati” cu salarii, diurne si pensii imense, pentru a veni la serviciu si a-si face datoria si pentru a putea spune ca sunt independenti? Unde scrie in Constitutie ca „independenta justitiei” trebuie stimulata prin salarii, diurne si pensii imense? Unde scrie in Constitutie ca statul este obligat sa le dea numai lor toate drepturile salariale posibile de pe fata pamantului pentru ca nu ar avea voie sa mai aiba si alte joburi in afara de aceea de judecator? Si oare cati dintre cei care nu beneficiaza de statutul de „speciali” mai au si alte joburi? Oare cati mai pot munci în alt job dupa cele 10-12 ore petrecut la primul job?
      Niste nesimtiti, asta sunt. Si ceea ce este foarte grav este ca Romania pierde bani, iar romanii traiesc prost si din cauza nesimtirii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -