Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

9
1375

În vacarmul măsurilor de austeritate pe care le anunță Guvernul Ciolacu (PSD-PNL) nu s-a auzit un cuvânt despre uriașele sume direcționate de la bugetul de stat către partidele politice, ca subvenție. Se taie din zeci de locuri, nu și din cele 52 de milioane de euro care ajung anual în conturile partidelor și de acolo la presă, în special la televiziuni. Aceasta e o zonă de neatins, ca și pensiile speciale!

Organizația non-guvernamentală Expert Forum (EFOR) a analizat evoluția subvențiilor alocate partidelor politice de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în primele 6 luni din acest an (ianuarie – iunie 2023).

Conform Raportului EFOR, în jumătate de an, partidele au primit 125 de milioane lei (25 de milioane de euro) și au cheltuit 118 milioane de lei (23,6 milioane de euro).

Pentru cele 12 luni ale acestui an, partidele politice vor primi în total 258 de milioane de lei (51,6 milioane de euro) din bani publici, potrivit Raportului EFOR privind Subvențiile pentru partidele politice în 2023.

Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care gestionează fondurile, a transferat în prima jumătate de an următoarele sume către 7 partide (dintre care 5 parlamentare):

 • PSD – 48,2 milioane de lei
 • PNL – 40,8 milioane lei
 • USR – 22 milioane de lei
 • AUR – 9,7 milioane de lei.
 • PMP – 2,5 milioane lei
 • Pro România – 1,8 milioane lei.

PSD, PNL, USR, AUR și UDMR sunt reprezentate în Parlament, PMP și ProRomânia sunt partide neparlamentare, dar primesc și ele subvenții – mai mici, evident – pentru că au mulți aleși locali (primari și consilieri locali ori județeni).

EFOR a constatat că majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni de la stat sau chiar mai mult (din economii).

PSD a cheltuit 85%, PNL – 81%, USR – 104%, PMP – 132%, AUR – 131%, iar Pro România – 243%.

Tot mai mulţi bani pentru presă: de la 4,8 milioane de euro (în 2021) la 9,4 milioane (în 2022), respectiv 11,6 milioane în jumătate din 2023!

Ca de obicei, cei mai mulți bani s-au dus către presă și propagandă (49% din total). Contractele au totalizat aproape 58 de milioane de lei (11,6 milioane de euro). Creşterea față de anii precedenți este semnificativă: 24 de milioane de lei (4,8 milioane de euro) în 2021, respectiv 47 de milioane de lei (9,4 milioane de euro) în 2022.

image-14

Urmează cheltuielile pentru bunuri mobile și imobile (10%), personal (9%), consultanță politică (7%) și activități cu caracter politic (5%).

image-12

EFOR a obersvat că AUR și Pro România nu au cheltuit deloc bani pe presă şi propagandă.

În schimb, PSD și PNL au dat pentru propagandă aproape 2/3 din sumele încasate de la stat. Se constată o creștere semnificativă și la USR (1/3 din bani).

image-13

Aşadar, în 6 luni, au cheltuit cu presa şi propaganda:

 • PSD – 27,4 milioane de lei
 • PNL – 22,4 milioane de lei
 • USR – 7,1 milioane de lei
 • PMP – 971.000 de lei

EFOR a constatat că transparența cheltuielilor pentru presă rămâne defectuoasă, iar proiectul propus în Parlament de PSD, care ar fi definit publicitatea politică, nu a fost aprobat în Senat.

USR – cele mai mari cheltuieli de personal. Partidul lui Ponta dă banii la avocați și executori

În ceea ce priveşte restul cheltuielilor, USR care rămâne partidul care cheltuie cel mai mult pentru personal – 4,9 milioane, comparativ cu 3,2 la PSD și 1,5 la PNL.

Și AUR a început să consume bani din subvenții, cea mai mare cheltuială fiind aceea prin care s-au achiziționat autovehicule pentru „caravana medicală”, în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, a cheltuit sume mult mai mari decât a primit de la stat în primele 6 luni din 2023. Banii au mers în special către avocați și executori.

NOTĂ. Toate graficele sunt realizate de Expert Forum. Raportul complet EFOR îl găsiți AICI.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

* Ciolacu și Ciucă anunță biruri mari pentru populație și firave tăieri bugetare. Accentul e pe propagandă: se vorbește de economii de 12 miliarde de lei, împărțite echitabil, dar greul cade tot pe privat!

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* RTV insinuează că Firea și Pandele au încercat să-l omoare pe fostul senator SRI-ist Daniel Savu (PSD), prietenul fugarului Sebastian Ghiță, patronul televiziunii

* Un senator USR spune că a fost amenințat la Primăria Voluntari de deputatul Daniel Ghiță (PSD), fost luptător K1 și „om de casă” al familiei Firea-Pandele

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* Domnule președinte Manolescu, când o dați afară pe poeta Firea din Uniunea Scriitorilor?

* „Andreea Esca în sicriu… ăăă… plânge lângă sicriu…”

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

9 COMENTARII

  • Singura televiziune suta la suta corecta este B1TV – dupa plecarea trompetei Manastire si a coproprietarului-beizadea, Paunescu.
   Si DIGI este o televiziune buna, dar nu are acelas curaj de a spune lucrurilor pe nume. .

 1. Ciolacu umbla cu cioara vopsita. Ce destinatie mai sfidatoare o are banul furat saracului, decat spre partide? Si cei mai multi bani, din ce in ce mai multi, spre partidul pe care il conduce!
  Inglodata in datorii, fara drumuri, avand spitale, scoli, drumuri, educatie subfinantate, tara sata isi permite sa dea bani unor partide pline de moguli, pentru a mitui catelele de paza ale natiunii, televiziunile corupte.

  • Iohannis a semnat decretul: Judecătoare scăpată de prescripţie, deşi a luat şpagă de la interlopi, pensie specială de peste 20.000 lei lunar

   „juzii” PARTIDULUI SI SECURITATII URINEAZA CU BOLTA PE CAPETELE POPULIMII.

   • Niciodata Romania nu a meritat mai mult porecla de Absurdistan. Nesimtirea, prostia, lacomia, indolenta cu care eram obisnuiti, au capatat acum proportii absurde!
    Iti vine greu sa inghiti absurdul acestei situatii… Cum a acceptat-o presedintele? Ce este in mintea lui, mai functioneaza?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.