Laura Codruţa Kovesi primeşte încă o asigurare oficială că va fi sprijinită pentru a ajunge procuror-șef al noului Parchet European. Noul Parlament European, constituit în urma alegerilor din 24-26 mai, precizează într-un comunicat că susține, ca și în legislatura precedentă, candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcţia de procuror-şef european.
„Înainte de reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul dorește să-și reafirme susținerea pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. Este esențial ca investigarea și urmărirea penală a presupuselor infracțiuni cu bugetul UE – cum ar fi fraude, fapte de corupție sau fraude transfrontaliere cu TVA – să fie asigurate cât mai repede posibil”, anunţă Parlamentul European.
Franţa o susţine şi ea pe Kovesi
Franţa a anunţat oficial că o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene.
Informaţia a fost difuzată în premieră de faimosul cotidian de business „Financial Times”, a anunţat, marţi seară, Digi 24.
În acest moment, Laura Codruţa Kovesi nu mai are rival în competiţia pentru şefia Parchetului European, deci are practic asigurat postul care sperie clanurile politice penale din România.
Mai rămân formalităţile birocratice şi un vot final în noul Parlamentu European, configurat după alegerile din 26 mai.
Potrivit presei franceze, procurorul Jean-François Bohnert, contracandidatul fostei şefe a DNA, era favorit pentru șefia Parchetului European.
Dar Radio France International (RFI) a anunţat zilele trecute că procurorul francez, principalul contracandidat al fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție și favoritul Consiliului în negocierile cu Parlamentul European, a fost numit pe un alt post, respectiv în fruntea Parchetului Financiar din Franța.
Jurnaliștii de la RFI susțineau că aceasta echivalează cu o retragere din cursă a francezului, însă nu fusese făcut un anunț oficial în acest sens. Iată că el a venit deja!
Final de cursă Kovesi-Bohnert
Consiliul Uniunii Europene susținea candidatura lui Bohnert, actual procuror general la Reims, iar Laura Codruța Kovesi beneficia de susținerea Parlamentului European. Între cele două instituții au fost organizate mai multe runde de negocieri, dar momentan nu au ajuns la un consens.
În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi – 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) – 22 voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.
În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andreas Ritter.
Dăncilă, umilită la Strasbourg pentru atacul la Kovesi
Guvernul Dăncilă a anunţat că nu o susţine pe Kovesi pentru şefia Parchetului European.
Acesta este motivul pentru care Philippe Lamberts, copreşedintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, i-a transmis, marţi, Vioricăi Dăncilă, aflată la Strasbourg, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălţimea Europei. El a afirmat că România merită „ceva mai bun”.
„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălţimea Europei şi nici la înălţimea României. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Philippe Lamberts premierului Dăncilă, în plenul Parlamentului European.
Europarlamentarul Verzilor a adăugat că guvernul român e „obsedat” de ideea că justiţia trebuie controlată.
„Guvernul dvs. s-a remarcat reprimând în mod brutal o manifestație pașnică, în vara anului trecut. E un guvern care pare să fie obsedat de idee că justiţia trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnaţi pentru corupţie şi să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energie partidului de guvernare e înghiţită de acest subiect. Constat că rapoartele întocmite de către Consiliuul Europei, de Comisia de la Veneţia dar şi de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, a afirmat Lamberts.
Liderul grupului Verzilor din PE i-a mai reproşat Vioricăi Dăncilă că guvernul pe care îl conduce blochează numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.
„Aşteptăm încă posibilitatea de a o audia pe doamna Kovesi”, a mai spus Philippe Lamberts.
Anti-Kovesi şi pro-SS&Gestapo. Adică, anti-UE
Guvernul Dăncilă a anunţat că nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Fosta şefă a DNA a fost demisă din funcţie de acelaşi Guvern Dăncilă, prin acţiunea directă a lui Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei.
„Opinia mea personală este că fiecare trebuie să-și lămurească anumite lucruri pe care le are de lămurit. Eu personal nu cred că este oportună o susținere, dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare. Este opinia mea și o susțin, pentru că am spus mereu că întotdeauna când cineva ajunge într-o funcție trebuie să își lămurească semnele de întrebare care planează asupra lui. Știți foarte bine că doamna Kovesi a fost revocată în timpul mandatului unui ministru al Justiției din Guvernul pe care îl conduc și îmi păstrez părerea de atunci”, a declarat Dăncilă la recepția de ziua națională a Franței.
Când spunea despre Kovesi că „trebuie să-şi lămurească anumite lucruri”, Dăncilă se referea la dosarul pe care i l-au fabricat fostei şefe a DNA oamenii din „SS-Gestapo”, secţia Adinei Florea, creată de mafia penală din PSD-ALDE, pe care toată Europa o vrea desfiinţată.