duminică, aprilie 14, 2024
AcasăNewsVIDEO. Imagini de la botezul bebelușului înecat la Suceava. Cele 4 greșeli...

VIDEO. Imagini de la botezul bebelușului înecat la Suceava. Cele 4 greșeli fatale ale preotului

-

Au apărut primele imagini cu bebeluşul de 6 săptămâni care a murit după ce a fost botezat la o biserică din orașul Suceava. În scurta secvență video se observă cum preotul scufundă copilaşul în cristelniţă cu faţa în sus, deși tehnica bisericească este scufunadrea cu fața în jos. Conform noilor protocoale, micuțul nici nu se mai scufundă, ci este udat cu puțină apă pe cap.

Preotul de la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din Suceava a făcut 4 greșeli, dintre care cele cu numărul 2 și 3 au fost de-a dreptul criminale.

Greșeala nr. 1. Preotul a ales să-l scufunde pe copilaș în cristelniță, deși noile protocoale prevăd introducerea acestuia în apă doar puțin, cu piciorușele, și udarea lui cu puțină apă pe cap, de trei ori. Această procedură era obligatorie mai ales ținând cont că bebelușul era fragil, se născuse prematur (la 35 de săptămâni – la 8 luni -, cu greutatatea de numai 1,8 kg).

Greșeala nr. 2. Preotul nu i-a astupat cum se cuvine gura și nasul, ba mai mult: l-a scufundat în apă când plângea cu gura larg deschisă.

- Advertisement -

Greșeala nr. 3. Preotul l-a scufundat cu fața în sus, deși procedura bisericească e clară: scufundarea – atunci când era o normă – se face obligatoriu cu fața în jos.

Greșeala nr. 4. Preotul l-a ținut cu fașa în sus și după ce l-a scos din cristelniță și l-a dat părinților să-l pună într-un prosop și să-l șteargă. Omul Bisericii n-a observat că micuțul se sufoca, avea nevoie să elimine apa și să tragă aer în plămâni.

VIDEO: Botezul bebelușului care avea să moară după 15 ore

- Advertisement -

Nici paracliserul n-a știut ce să facă

În imaginile filmate la botez și postate pe Youtube, se observă că preotul scufundă copilul în cristelniţă cu faţa în sus. Specialiştii în Teologie susţin că, în timpul botezului, copiii sunt scufundaţi în apă cu faţa în jos.

Deși ajutat de paracliser, preotul nu ține cont de faptul că, în poziția respectivă, micuțul este condamnat să înghită multă apă, care-i va ajunge în plămâni. Nici după ce scufundarea (de trei ori) se încheie, preotul nu sesizează că bietul copilaș face eforturi disperat să tragă aer în plămâni, dar nu poate, pentru că deja înghițise multă apă. Dacă măcar atunci ar fi realizat pericolul, l-ar fi întors pe bebeluș cu fața în jos și ar fi încercat să-i scoată apa din plămâni. Dar n-a făcut-o!

Medicii aveau să confirme că din plămânii micuțului au fost scoși 110 mililitri de lichid (cel mai probabil, apă).

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a emis un comunicat incredibil de cinic, care justifică moartea copilașului, punând-o pe seama voinței divine.

„Este introdus în apă cu fața în jos”

Ciprian Ioan Streza, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu, a explicat pentru Adevărul  că viitorii preoţi învaţă la facultate cum se săvârşeşte Taina Botezului, exersând pe o păpuşă, astfel încât tragedii precum cea de zilele trecute să nu se întâmple.

Procedura este simplă: preotul îşi ţine o mână între picioarele copilului, iar cu cealaltă mână îi acoperă nasul şi gura fără a face presiune. Imersia cu faţa în jos se face rapid, în câteva fracţiuni de secundă, astfel încât apa să nu aibă timp să pătrundă pe căile nazale.

La rândul său, Vasile Gavrilă, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie, explica, nu demult, modul în care un preot trebuie să boteze un copil: „Mânuţele copilului se lasă libere. Preotul îl prinde pe copil de părţile corpului astfel încât coloana vertebrală să nu fie sub nicio formă pusă în pericol. Nu i se astupă concomitent gura şi nasul, pentru că s-ar sufoca. I se astupă gura cu podul palmei, iar cu degetele i se astupă urechile; nasul rămâne liber. Afundarea se face foarte rapid, durează câteva secunde. În momentul în care este introdus în apă, copilul este ţinut cu o palmă de gât şi cap, cu faţa în jos, şi cealaltă mână stă între picioarele copilului pentru a putea să asiguri verticalitatea şi poziţia cea mai bună pentru coloana vertebrală”.

În imaginile filmate la biserica din Suceava, bebeluşul Iustin plângea înainte de a fi băgat în cristelniţă, aşa cum relatatse şi tatăl acestuia. Se observă cum micuţul este ţinut de două persoane în timpul scufundării: preotul și paracliserul. Preotul îi ţine capul şi umerii, iar paracliserul îi ţine picioruşele. Preotul nu-i acoperă copilului nasul şi gura, cu mâna, ci mai degrabă mimează acest gest!

Medicii ajunşi la faţa locului l-au resuscitat şi apoi l-au intubat pe copilaș. Acesta a fost transportat la Spitalul Județean şi internat la Terapie Intensivă.  În noaptea care a urmat (duminică spre luni), în jurul orei 1.00, micuțul a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

În această cauză s-a deschis dosar de urmărire penală in rem pentru ucidere din culpă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -