Începe eliminarea pensiilor speciale. Se dă câte o lege pentru fiecare categorie în parte. Barna: începem cu parlamentarii, urmează primarii

2
18409
Kelemen Hunor (stânga), de la UDMR, Dan Barna (centru), de la USR-PLUS, și premierul Florin Cîțu (dreapta), de la PNL, vor avea nevoie de multă energie pentru a reuși eliminarea pensiilor speciale. FOTO: Agerpres

Agitație și furie în rândurile privilegiaților: începe eliminarea pensiilor speciale. Parlamentul urmează să dea câte o lege pentru fiecare categorie în parte, iar acolo unde pensiile nu vor putea fi eliminate, se va implementa un impozit de până la 90%  pe veniturile din pensie care depășesc nivelul de contributivitate al beneficiarului.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Dan Barna, care spune că se va schimba tactica, după ce inițiativa a căzut deja de câteva ori la Curtea Constituțională. Oficialul guvernamental spune că se începe săptămâna viitoare cu pensiile parlamentarilor, apoi următoarele luate la țintă vor fi pensiile primarilor. Se confirmă astfel declarația lui Dacian Cioloș, celălalt lider al Alianței USR-PLUS, care spusese pe 15 ianuarie că în februarie începe eliminarea pensiilor speciale.

Coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR apucă astfel unul dintre “cartofii fierbinți” ai societății românești, de care până acum s-a ferit toată lumea.

„În următoarele săptămâni eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor. Nu sunt probleme de constituționalitate”

Dan Barna a observat, la Digi 24, că precedentul Parlament, dominat de PSD, a făcut încercări de operetă, votând legi care se știa de la început că sunt neconstituționale: “Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni – săptămâna asta, săptămâna viitoare – să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor“.

A doua țintă sunt pensiile speciale pe care PSD le-a acordat primarilor, ca parte a planului de fidelizare a administrației locale prin mituirea funcționarilor din bani publici.

Primarii țin cu dinții de privilegiile căpătate pe vremea lui Dragnea

Strategia PSD, începută pe vremea lui Liviu Dragnea, a reușit în bună măsură, pentru că acum e foarte greu să se mai repare stricăciunile. Dragnea le-a dat voie primarilor să-și stabilească singuri salariile, precum și grila pentru personalul din primării. S-a ajuns la situația ca 80-90% din bugetele unor localități să meargă la salariile și sporurile angajaților, iar apoi primarii să meargă la Guvern și să ceară fonduri suplimentare pentru că n-au cu ce să mai plătească facturile la lumină și gunoi, că de investiții nu mai poate fi vorba.

Pensiile speciale sunt altă bubă mare. Vestea că li se vor anula privilegiile a stârnit furia primarilor din întreaga țară. Deja au apărut proteste și atacuri masive, în fruntea cărora s-a pus, în mod surprinzător, chiar Emil Boc, primarul Clujului, care s-a repezit la premierul Florin Cîțu.

Toată lumea aștepta ca, de la 1 ianuarie 2021, să intre în vigoare legea privind pensiile speciale pentru primari. Amânarea ei cu un an a provocat reacții virulente și atacuri dure, Emil Boc fiind vârf de lance. E de așteptat ca anunțul de marți al lui Barna să genereze alte zvârcoliri. Liderul USR-PLUS și vicepremierul Guvernului Cîțu a menționat: „În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă“.

„Venim cu o schemă de impozitare de 80-90%

Urmează și celelalte categorii privilegiate, fiind de așteptat ca o bătălie grea să se dea cu judecătorii, inclusiv cei de la CCR, care se numără printre principalii beneficiari ai sistemului inechitabil de pensionare construit de-a lungul timpului în România: „Pentru celelalte pensii speciale, abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clinciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate face eliminarea, să se facă. Unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Eu cred ca va faceti iluzii! 180.000 de pensii speciale se regasesc la cei care au lucrat in institutiile de forta (securitate, spp, politie, armata etc.). De acestea, nimeni nu a avut curajul sa vorbeasca vreodata (veniti cu contraexemple, daca aveti). Aceste pensii vor fi impozitate, probabil, cu 3-5% de ochii prostilor care muncesc in privat. Traim (sper), si vedem!

  2. Ma cam indoiesc ca vor face asta, ca vor incerca pe bune, dar daca reusesc, sunt sanse ca parlamentarii sa voteze si desfiintarea celorlalte si sa se termine cu ABERATIA de a imparti cetatenii in privilegiati si oameni de rand, ca in evul mediu..
    MARE NESIMTIREA celor din CCR! S-au cramponat de un articol oarecare din Constitutie, ignorandu-l pe cel fundamental, de egalitate in drepturi! Te face sa intelegi fenomenul Sosoaca… ar merita zburati de acolo cu tot cu robe, cu picioare in spate

    Doar analizand situatia salariilor bugetarilor de lux si a pensiilor nesimtite, deduci fenomenul care s-a produs dupa revolutia din 1989: o banda de talhari a acaparat tara si a adus-o in halul in care este

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.