„Iadul pe Pământ” la Mariupol. Cea mai mare catastrofă umanitară din Europa după Al Doilea Război Mondial. Cadavrele zac pe străzile orașului asediat de ruși, 300.000 de oameni sunt fără apă, mâncare și medicamente

0
2016
În orașul ucrainean Mariupol, armata Rusiei generează cea mai mare catastrofă umanitară din Europa după Al Doilea Război Mondial

În Mariupol, oraș ucrainean asediat de ruși de două săptămâni, are loc cea mai mare catastrofă umanitară petrecută în Europa după Al Doilea Război Mondial. 300.000 de locuitori sunt prinși sub dărâmăturile localității distruse integral de armata rusă în ceea ce un deputat ucrainean din oraș caracterizază ca fiind “Iadul pe Pământ”.

Rușii au dat un ultimatum garnizoanei ucrainene din Mariupol, cerându-i să depună armele. În schimb, militarilor ucraineni li se promitea că vor fi lăsați să plece. Termenul a expirat fără ca ucrainenii să capituleze – expresie nu doar a voinței acestui popor de a le rezista agresorilor, dar și a neîncrederii în onoarea rușilor. În 2014, într-un caz oarecum similar petrecut în localitatea Ilovaisk, rușii au convenit să lase forțele ucrainene să se retragă, dar după ce acestea au părăsit fortificațiile au fost încercuite și masacrate. Autorul crimelor de război de atunci, colonelul de parașutiști Suharev, a fost ucis săptămâna trecută în luptă de ucraineni.

Armata rusă refuză crearea unor coridoare umanitare

Situația din Mariupol este însă înspăimântătoare. Cadavrele zac pe străzile orașului în ruină și nimeni nu se încumetă să le ridice din cauza bombardamentelor executate de ruși, relatează deputatul Iaroslav Jelezniak, din Mariupol, pentru BBC. Cei 300.000 de locuitori sunt fără mâncare, apă, căldură și electricitate, asediatorii atacând deliberat infrastructura critică. Armata rusă refuză crearea unor coridoare care să permită aducerea de ajutoare umanitare.

În lipsa medicamentelor și a produselor de bază, cu atâția morți pe străzi, au început să se răspândească epidemiile. Oamenii se luptă literalmente pe resurse. Rușii bombardează în acest timp Mariupol de la sol, de pe mare și din aer.

Primarul Vadim Boicenko i-a spus corespondentului BBC că peste 80% dintre clădiri au fost lovite sau distruse, iar o treime dintre ele nu mai pot fi reparate.

Rușii pretind că ucrainenii și-au bombardat singuri orașul. Recunosc că e o catastrofă umanitară, dar spun că ei n-au nicio responsabilitate

Generalul rus care comandă asediul a recunoscut că în Mariupol este „o teribilă catastrofă umanitară”, dar a refuzat să admită că forțele sale ar avea vreo responsabilitate.
În paralel cu distrugerea sistematică a orașului, rușii desfășoară la nivel mondial o amplă operațiune de dezinformare-manipulare, răspândind prin rețelele de socializare teza că, de fapt, ucrainenii și-au bombardat singuri spitalele și școlile din Mariupol.

Distrugerea teatrului din Mariupol, sub care se ascundeau mii de copii, și a maternității din același oraș, au fost catalogate de ruși drept „fake-uri”. Aceștia au pretins că atât în teatru cât și în maternitate nu se mai aflau civili, acolo fiind de fapt sedii ale regimentului “Azov”, o formațiune de voluntari care luptă împotriva rușilor. În fotografiile cu victimele atacurilor ar fi, de fapt, actori puși să joace chiar mai multe roluri, au mai afirmat rușii, aceste teorii fiind răspândite chiar de ambasadele din mai multe țări. Twitter le-a șters postările și le-a blocat conturile pentru distribuire de informații false.

Între timp, unele dintre victimele acuzate că se prefăceau au și murit din pricina rănilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

* Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

* Barbarii putiniste: cetățenii din Mariupol sunt deportați forțat în Rusia, cei din Donbass sunt obligați să lupte contra Ucrainei!

* AUDIO. O bunicuță din Ucraina a lichidat 8 invadatori ruși. „I-a hrănit cu plăcinte cu otravă. Au zburat acasă în sicrie zincate”

* „Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

* Artileria ucraineană l-a spulberat pe maiorul rus care bombardase casele civililor. Bestia a făcut crime și în Georgia (2008), și în Siria (2015)

A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

* VIDEO. Cecenii lui Kadîrov se laudă cum, în strigăte de „Allahu akbar!”, mitraliază un bloc în care se află femei și copii

* A fost lichidat și comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră, un ucrainean care-și trădase țara

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

* Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Femeia care a vrut să-l dea afară pe Vladimir Putin! De ce a fost acuzat liderul de la Kremlin

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here