Guvernul taie voucherele de vacanță și sporurile bugetarilor în 2021. Se reduc și subvențiile pentru partide. Economie la buget: 1,8 miliarde de lei

7
4565

Guvernul Cîțu a finalizat proiectul Legii Bugetului pe 2021, iar printre măsurile preconizate se numără tăierea voucherelor de vacanță și a celor mai multe din sporurile bugetarilor, anunță HotNews, care citează surse din PNL.

Ținta deficitului din PIB pe 2021 este de maximum 7,1% într-un an care se dorește a fi de reluare a creșterii economice după dramatica lovitură aplicată economiei de izbucnirea crizei Covid-19. Potrivit calculelor, doar tăierea sporurilor, a voucherelor și reducerea subvenției de transport pentru studenți vor aduce la buget o economie de 1,8 miliarde de lei.

În 2022 va urma o refacere a Legii Salarizării, astfel încât și salariile bugetarilor să fie corelate cu criteriile de performanță, așa cum se întâmplă și în sectorul privat. Florin Cîțu: “Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin Ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a Salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Problema este una extrem de fierbinte și de delicată. În România sunt azi de două ori mai mulți bugetari decât în 1989, deși populația a scăzut cu circa 3-5 milioane de locuitori, iar între timp a apărut informatizarea. Consecință a politicilor populiste ale PSD, salariile la stat sunt cu 45% mai mari decât în privat. Niciun partid n-a îndrăznit să atace această vulnerabilitate a statului român, care consumă aproape toate încasările din taxe și impozite pe plata salariilor către bugetari.

S-a ajuns ca primăriile, lăsate de Dragnea în 2017 să-și stabilească singure salariile funcționarilor, să-și termine bugetele în luna august, ultimele 4 luni din an așteptând cu mâna întinsă la Guvern ca să-și poată achita facturile de electricitate și plăti angajații. Adesea, după aceste plăți, primarilor nu le mai rămân bani să schimbe nici măcar becurile arse, ca să nu mai vorbim de investiții în infrastructură și modernizare.

Legea Bugetului urmează să intre în dezbatere marți sau miercuri. Florin Cîțu a afirmat în Parlament, când a fost întrebat despre Legea Bugetului: “Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu“.

Parte a promisiunilor din campania electorală, dar și pentru că există constrângeri bugetare provocate de criză, este prevăzută și restructurarea companiilor de stat. Premierul Cîțu și miniștrii săi au anunțat déjà că așteaptă planuri de eficientizare de la toate companiile. Cele care nu se vor redresa își vor pierde susținerea bugetară.

Premierul a explicat: „V-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare“.

Primul ministru a confirmat că se vor reduce și subvențiile acordate partidelor politice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

 1. La sporurile alea NESIMȚITE ale bugetarilor și subvențiile EXAGERATE pentru partide bineînțeles că trebuia umblat, și-ncă folosind o foarfecă cât mai ascuțită!!!

  Dar suprimarea… voucherelor-de-vacanță ar fi o (MARE!) GREȘEALĂ (!), pentru că ar afecta teribil TURISMUL-INTERN, și așa destul de slăbit după aproape un an de măsuri (CORECTE, de altfel!) anti-pandemie!!!

  • Așa cum s-a observat, fără-îndoială, aici, la ZIARISTII.COM, NU (!!!) au fost îmbrățișate TOATE (!) ideile și pretențiile patronilor din turism și din „Ho-Re-Ca”: cele EXAGERATE, ABSURD-NESIMȚITE chiar (cum ar fi, de exemplu, acelea ale… TUPEISTULUI de Mugur Mihăescu – „Gargea”!) au fost prezentate în adevărata lor lumină, subliniindu-se faptul că MULȚI „owner”-iri din „industria-fără-fum”/”industria-ospitaliății” au avut, după instituirea restricțiilor anti-pandemice, discursuri de genu’… „Când căram bani/PROFIT-IMENS cu-sacu’ acasă eram… soliTari (!), dar acu’, când am-dat-de-greu, voi, poporu’/Statu’, tre’ să fiți… soliDari (!) cu noi, ajutându-ne prin… COMPENSAREA-de-la-BUGET a TUTUROR pierderilor, inclusiv a celor din… PROFIT!

   Însăăă… „una-i-una-,-alta-i-alta!”: VOUCHERELE-de-VACANȚĂ (care se dau – cu sume-incluse consistent mai mari și, în unele cazuri, de… DOUĂ ORI pe an, iarna și vara! – în toate țările CIVILIZATE, în CELE MAI MULTE țări din Europa-Occidentală fiind valabile și pentru deplasările turistice… EXTERNE și, atenție, obligatorii – dar… subvenționate de Stat, cel puțin parțial! – TUTUROR angajaților din sistemul PRIVAT !) nu numai că i-au ajutat pe „salariați”, dar au SALVAT, pentru hotelieri și cârciumari, „capetele-de-sezon”, în special aici, pe litoralul românesc al Mării Negre!
   Se știe că litoralul românesc (spre deosebire de cel al altor țări, mai… „calde”/meridionale, dar și… mai bine organizate – !!! –, cum ar fi chiar… vecina de la Sud, Bulgaria!) are, de câteva decenii (mai ales… după 1990!) un „full-season”/”vârf-de-sezon” (din-ce-în-ce-mai) SCURT, de MAXIMUM… două (2!) luni (1 iulie- 1 septembrie), de fapt doar.. o (1!) lună (15 iulie – 15 august) fiind cu capacitățile de cazare pline 100%!
   Ei bine, tocmai aceste vouchere-de-vacanță au acoperit cât-de-cât, cu turiști, a doua jumătate a lunii iunie și începutul lui septembrie!
   Căci majoritatea românilor (NU TOȚI!) cu venituri mici sau medii au preferat să stea mai multe zile „la-mare”, în perioadele cu tarife zilnice mai mici (suma de pe voucher fiind, bineînțeles, fixă)!
   Reamintim că la noi voucherele acestea sunt numai pentru turismul INTERN (nu că s-ar fi înghesuit românașii să-și consume relativ-modesta sumă primită de la Stat peee… o oră – Sic! – de stat în vacanță în Maldive sau Dubai, că atît mai rămânea, la prețurile de/pentru-acolo, după ce se achita avionu’!).

   Scoțând vouchere-de-vacanță, poate se face o importantă economie la bugetul Statului, dar… se pierd, la alimentarea aceluiași buget național, taxele și impozitele care veneau de la structurile de cazare, alimentație-publică și agrement ce prestează pentru deținătorii voucherelor!

   Și-uite-așaaa…, iar le-am… „face-o-(pe-)aia-mare” la bulgari, turci, greci, croați, căci fără voucherele astea… GRATUITE (!), românii vor alege să meargă din nou, NORMAL (!): unde-i… MAI BINE și… MAI IEFTIN (pe RAPORT CALITATE-PREȚ), daaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!

  • Poate că atunci statul ar trebui să dea pomeni de vacanță la toată lumea nu numai la bugetari, nu ? Ca turismul să meargă și mai bine, ba chiar să se dea lunar, că totul să meargă perfect !

   • Exact asta am subliniat mai jos: în mai toate țările CIVILIZATE (cel puțin în Europa-Occidentală), și TOȚI (!) angajații din sectorul-PRIVAT primesc, prin Lege (!), astfel de vouchere-de-vacanță, cu totală sau, măcar, consistent-parțială subvenție (pentru angajatori) de la Stat!

    • Ca să nu se înțeleagă greșit: încă de-acum câțiva ani, adică de la debutul discuțiilor despre asigurarea/emiterea de vouchere-de-vacanță (ȘI!) în România, am MILITAT-FĂRĂ-ECHIVOC (atât prin NUMEROASELE articole pe care le-am scris pe această SENSIBILĂ-social temă, cât și în conferințele-de-presă și interviurile cu miniștrii muncii și ai turismului!) pentru principiul (NORMAL, ETIC!): ori… LA-TOȚI (bugetari-ȘI-DIN-PRIVAT!), ori… nimănui!!!

     În mod concret, referitor la subiectul de astăzi: noi ne așteptam (de la acest Guvern, PE CARE-L SUSȚINEM!) săăă… dea vouchere ȘI (!) la angajații din sectorul-privat, NU să le scoată și pe cele ale bugetarilor!

     ACESTA (și NU ALTUL!) a fost SENSUL comentariului nostru!

     • Parvule, de ce nu ai rabdare pina iti vin toate ideile si sa le scrii deodata pe toate?
      Chiar daca dureaza si o sa le scrii peste o saptamina. E mai bine asa pentru toata lumea.

     • Răspuns pentru „Vlaicu, PORCUL-plătit-de-RUȘI: ne COMPLETĂM postările, sistematic, uite-așaaa…, ca să tragem-de-timp…, pentru a oferi S.R.I.-ului timpul-necesar să vă depisteze pe voi, postaci-„trolls” TRĂDĂTORI-de-ȚARĂ, care executați comenzile ÎMPUȚITULUI de Putin, banii fiindu-vă livrați prin GUNOIUL-ANTINAȚIONAL numit A.U.R.!

      Mulțumit de răspuns, măi „Vlaicu”, SECURISTULE-PENSIONAR?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here