Guvernul Cîțu taie finanțarea academiei-fantomă a PSD-iștilor Ion Iliescu și Ecaterina Andronescu. Se tocau anual 2 milioane de euro pentru 350 de sinecuriști

6
4450
Ecaterina Andronescu - Ion Iliescu

La câteva zile după ce Parlamentul a votat desființarea Institutului Revoluției Române (IRR), condus de diversioniștii filo-sovietici Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, Guvernul Cîțu a mai stopat o cheltuială sinecuristă: a tăiat finanțarea pentru Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), o instituție-fantomă dintre multele „moșite” de Ecaterina Andronescu (PSD).

Aproximativ 9 milioane de lei au fost realocați, în ședinta de vineri, de la Academia Oamenilor de Știință către proiecte de investiții. Sutele de membri care primeau indemnizații de la stat pentru apartenența la aceast organism, creat între alții de Ecaterina Andronescu, vor trebui acum să se finanțeze din surse proprii.

Digi 24 a prezentat, în cadrul campaniei „Statul la Stat”, povestea acestei „academii paralele”. AOSR este una dintre multele instituții fără rost și fără activitate, dar în care își găsesc un loc călduț foști sau actuali politicieni. Unul dintre membrii AOSR este chiar fostul președinte Ion Iliescu (în curând, 91 de ani), care încasează o rentă de 2.000 de lei pe lună și de aici.

În România, pe lângă Academia Română (singura cu existență justificată), mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Una dintre acestea este Academia Oamenilor de Ştiinţă, care are peste 350 de membri.

Anul trecut, AOSR a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă – aproape 6 milioane de lei – s-au dus pe indemnizaţiile membrilor.

Indemnizațiile lunare (brute) încasate de membrii AOSR

 • Membrii titulari: 2.000 de lei
 • Membrii corespondenţi: 1.400 de lei
 • Membrii de onoare: 1.000 de lei

Preşedintele AOSR, Adrian Badea, primește un salariu echivalent celui de ministru: 21.840 de lei brut.

În total, salariile angajaților au însumat, anul trecut, 2,7 milioane de lei.

Finanțarea AOSR era de-a dreptul aberantă, sinecuristă și clientelată. În fond, AOSR are profilul unei organizații neguvernamentale (ONG), nu e normal să fie finanţată din bani publici.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Șoșoacă se teme că fiul ei de 19 ani va fi arestat pentru droguri sau „gagici”. „Vă distrug! Credeți că-mi distrugeți copilul și cu asta o să mă distrugeți pe mine?!”

6 COMENTARII

  • SINECURIST a mai rimat (la fel: în primul rând la figurat!) cu (fost-)ACTIVIST/NOMENCLATURIST(-P.C.R.), dar și cu F.S.N.-ist, F.D.S.N.-ist, P.D.S.R.-ist, P.S.D.-ist, în unele cazuri (ȘI MAI RUȘINOASE!) chiar cu… fost-C.D.R.-ist (vezi cazul… ex-președintelui Emil Constantinescu, cu al său FANTOMATIC „Institut pentru Studiul Levantului”, sau cum se mai chema el!)…

 1. Niste impostori care s-au numit pe nedrept „oameni de stiinta”
  Ce contributii reale au la dezvoltatrea stiintei auavut acesti pupincuristi pesedisti?
  Au primit bani publici,, alaturi de altii ca ei, fiind si ei vinovati de pensiille nenoroocite ale unor pensionari amarati.

  Dar cel mai mult ma dezgusta nesimtirea de a te declara om de stiinta fara sa fii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here